Dodeljena Nobelova nagrada za mir!

08.10.2021

09:13

0

Nagrada će dobitnicima biti uručena 10. decembra u Oslu

Dodeljena Nobelova nagrada za mir!
Copyright Profimedia

Nobelovu nagradu za mir dobili su novinar iz Rusije Dmitrij Muratov i novinarka sa Filipina Marija Resa, koji su svojim zalaganjem doprineli slobodi govora, "koja je preduslov za demokratiju i održavanje mira".

Nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

- Slobodno i nezavisno novinarstvo koje se bazira na činjenicama u službi je borbe protiv zloupotrebe moći, laži i ratne propagande - rekla je prilikom proglašavanja imena dobitnika Berit Rejs-Andersen, predsedavajuća Nobelovog komiteta.

Osim toga, ona je istakla i da je izbor komiteta imao za cilj da "podvuče značaj zaštite i odbrane ovih osnovnih prava".

Marija Resa; Tanjug/AP photo
 

Marija Resa je osnivač, izvršni direktor i glavni urednik "Raplera", portala koji objektivno izveštava o politici i akcijama predsednika Rodriga Dutertea.

Dmitrij Muratov je, prema rečima Nobelovog komiteta, decenijama "branio slobodu govora u Rusiji u veoma izazovnim uslovima, a 1993. bio je jedan od osnivača nezavisnih novima 'Novaja Gazeta'".

Dmitrij Muratov; Tanjug/AP photo
 

Nagrada će dobitnicima biti uručena 10. decembra u Oslu.

Prošle godine nagradu je dobila humanitarna organizacija Svetski program za hranu za pokušaje iskorenjivanja gladi u svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike