Neobične lokacije i nesvakidašnji pokloni: Kako Vladimir Putin proslavlja svoje rođendane (FOTO)

07.10.2021

12:32

0

Skoro svake godine ruski lider je obeležavao svoj dan na drugačiji način

Neobične lokacije i nesvakidašnji pokloni: Kako Vladimir Putin proslavlja svoje rođendane (FOTO)
profimedia-0447826848 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin napunio je danas 69. godina. I ove godine on će raditi na svoj rođendan, ali će ga uveče proslaviti sa najbližima, otkrio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da to nije neuobičajeno, jer Putin često organizuje događaje koji su povezani s poslom na dan rođendana.

Rođendan predsednika Rusije godinama unazad privlačio je veliku pažnju javnosti, a neki od poklona koje je dobio na taj dan posebno su zanimljivi.

Ljubav prema sibirskoj tajgi

Pretprošle godine za svoj rođendan Putin je otišao u sibirsku tajgu, gde je sa jednim od svojih najboljih prijatelja, ministrom odbrane Sergejom Šojguom, brao pečurke, što je prenošeno na državnoj televiziji.

Prema rečima Dmitrija Peskova, predsednik Ruske Federacije „uživao je u prirodi" 2019, dok je Šojgu iskopao grm brusnice, koji mu je Putin savetovao da zasadi u dvorištu svoje vikendice.

I 2014. godine rođendan je proslavio na sličan način, uzevši slobodan vikend kako bi otputovao u Sibir. On tamo ima vikendicu koja se nalazi 300-400 kilometara od najbližeg naseljenog mesta, u kojoj uživa da boravi, najčešće sa Šojguom.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu; Profimedia
 

Obraćajući se javnosti dva dana kasnije, Putin je otkrio detalje svog rođendana.

- Hodao sam devet kilometara planinama, i dalje me boli celo telo - priznao je on.

Učešće na samitu i čestitke od kolega

Neretko se dešava da Putin rođendan proslavi na poslovnom putu. To je bio slučaj 2002, za njegov 50. rođendan, kada je putovao u Kišinjev na samit Zajednica nezavisnih država. Tadašnji predsednik Moldavije Vladimir Voronjin poklonio je Putinu kristalnog krokodila, a ruski predsednik je nakon toga obišao nekoliko podruma vina i organizovao slavljenički ručak u ruskoj ambasadi.

Tri godine kasnije, 2005, Putin je prisustvovao specijalnom doručku u Palati Konstantin u Sankt Peterburgu sa liderima Kirgistana, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana. Ruski predsednik nakon toga je svojim crnim mercedesom lično odvezao kolege do pres centra, gde je uručio nagradu mehaničaru iz regije Orenburg za samostalno gašenje požara na žitnom polju, da bi se zatim našao sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom.

I 2008, kad je bio premijer Rusije, proslavio je rođendan u Sankt Peterburgu. Tada je dobio primerak DVD-a „Učenje džuda sa Vladimirom Putinom“, a takođe je učestvovao na 77. Generalnoj skupštini Interpola, pregledao kompleks protiv poplava i posetio filmski studio „RVS-Sankt Peterburg“. Neimenovani dobronamernik dao je Putinu dvomesečnog sibirskog tigra po imenu Maša, koji je poslat da živi u safari parku u Gelendžiku.

Profimedia
 

Najegzotičnije mesto na kom je proveo svoj rođendan bio je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje na Baliju 2013. Uveče se našao sa kineskom delegacijom, s kojom je, kako je rekao, popio „čašu votke", a nakon toga japanski premijer Šinzo Abe poklonio mu je flašu sakea, Si Đinping mu je dao tortu, a predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono otpevao mu je uz gitaru pesmu „Srećan rođendan".

Svoj 63. rođendan, 2015, Putin je proslavio na hokejaškom terenu u Sočiju. Ruski pevač Denis Majdanov tada je za predsednika otpevao pesmu „Srećan rođendan", dok su navijači držali transparente sa rečima „za veru, za cara".

Putin je na utakmici igrao u dresu sa brojem 11 za tim „Zvezde NHL", u kom je igrao i ministar odbrane. Njegov tim je pobedio sa rezultatom 15 : 10, a čak sedam pogodaka postigao je Putin.

Neobični pokloni

- Da budem iskren, ne otvaram uvek poklone i često ih direktno šaljem u skladišta - rekao je Putin kada su ga pitali kakve poklone voli da dobija.

Profimedia
 

Bez obzira na to, lideri drugih država i političari često su mu uručivali razne poklone. Tako mu je Sergej Šojgu poklonio crnog labradora Konija, dok mu je predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov dao štene alabaja sa imenom Verni. Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov otišao je korak dalje i poklonio Putinu kozu Skazku (u prevodu "Bajku").

Silvio Berluskoni poklonio je 2017. Putinu veliku navlaku za jorgan sa ogromnom fotografijom ruskog i italijanskog lidera koja je nastala u trenutku njihovog rukovanja. 

Za 50. rođendan dobio je knjigu šala o sebi i šal dug 50 metara. Poklanjali su mu i sadnice jabuka, kao i erotski kalendar sa studentkinjama Fakulteta novinarstva Moskovskog državnog univerziteta.

Nažalost, Putin prema protokolu ne može da prihvati svaki poklon. Kako piše ruska "Gazeta", on može da zadrži samo poklone koji koštaju manje od 10.000 rubalja (oko 132 dolara), dok ostalo automatski prisvaja vlada i šalje ga u skladište specijalnog muzeja u Kremlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike