Nema mira na Bliskom istoku: Izrael otišao korak dalje, Iran najavljuje osvetu, a sve oči su, kao i uvek, uprte u Ameriku

12.04.2021

18:59 >> 19:22

0

Mogu se očekivati novi incidenti

Nema mira na Bliskom istoku: Izrael otišao korak dalje, Iran najavljuje osvetu, a sve oči su, kao i uvek, uprte u Ameriku
Copyright Ilustracija

Odnosi Irana i Izraela decenijama nisu idealni, ali poslednjih meseci postaju sve lošiji. Naime, od ubistva iranskog naučnika Mohsena Fahrizada, kog su mediji nazivali “mozgom tajnog nuklearnog programa”, za šta su iranski zvaničnici okrivili Izrael, malo-malo pa dolazi do određenih sukoba između ove dve države. Najnovija dešavanja, konkretno napad na podzemno nuklearno postrojenje  u Netancu, prete da izazovu ozbiljnu eskalaciju, baš u trenutku kada se očekuje istorijsko pomirenje Irana i SAD u vezi sa sporazumom o nuklearnom naoružanju.

Naime, vlasti Irana optužile su Izrael za incident u podzemnom nuklearnom postrojenju u Netancu i najavile osvetu, prenela je danas iranska državna televizija izjavu ministra spoljnih poslova Irana Muhameda Džavada Zarifa. Jučerašnji incident u nuklearnom postrojenju u Netancu, zvanični Teheran je okarakterisao kao čin nuklearnog terorizma i saopštio da zadržava pravo da preduzme odgovarajuću akciju protiv izvršitelja.

Izraelski ministar: Sarađivaćemo sa SAD u vezi sa Iranom

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc obavezao se da će sarađivati sa SAD u vezi sa Iranom, izrazivši nadu da će izraelska bezbednost biti zaštićena bez obzira na to kako će biti obnovljen nuklearni sporazumom koji sa Teheranom postigne Vašington.

– A mi ćemo blisko sarađivati s našim američkim saveznicima kako bismo osigurali da svaki novi sporazum sa Iranom obezbedi vitalne interese sveta i Sjedinjenih Američkih Država i da bismo sprečili trku u nagomilavanju opasnog oružja u našem regionu i zaštitili državu Izrael – istakao je Ganc.

Međutim, ono što je posebno interesantno jeste to što izraelske vlasti ovoga puta nisu zabranile medijsko izveštavanje o ovom slučaju, kao što je to bila praksa u prethodnim sličnim situacijama. Naprotiv, izraelski mediji su u velikom broju izveštavali o incidentu u Netancu, a javni radijski servis Izraela je načinio neobičan korak dalje i objavio da je izraelski Mosad “odigrao centralnu ulogu”, preneo je ranije londonski “Gardijan”.

Mnogi ovo postupanje Izraela dovode u vezu sa prošlonedeljnim početkom pregovora između SAD i Irana u Beču, koji predstavljaju korak napred u obnovi pristanka na sporazum o iranskom nuklearnom programu od 2015. koji je Vašington napustio pre tri godine. Sastanci su održani prošle nedelje sa pozicija međusobnog nepoverenja i uz pomoć međunarodnih posrednika. Razgovori u Beču, gde je 2015. i potpisan sporazum Irana i šest svetskih sila, trebalo bi da predstavljaju značajan proboj posle gotovo tri godine.

Izrael na sve načine pokušava da spreči Bajdena da vrati SAD u sporazum

Borislav Korkodelović, spoljnopolitički komentator, kaže za 24sedam da je situacija između te dve zemlje komplikovana od pada šahovog režima 1979. godine.

– Pre toga su imali savezničke odnose, vrlo dobre, a u dalekoj istoriju su se i pomagali. Čak je i jevrejska država u 4. i 5. veku pre nove ere obnovljena zahvaljujući Persijskom carstvu. Od uspostavljanja Islamske Republike Iran odnosi postaju komplikovani. Iran zahteva da Palestina ima svoju državu, i to na velikom delu onoga što se danas zove Izrael. Sve to se dešava uz odnos SAD prema Iranu, koji takođe doseže period napetosti od pre četiri decenije, i to je u stvari jedan trougao koji stalno preti obiljem vatre. Sada se odnosi između Izraela i Irana komplikuju zbog pregovora između Teherana i Vašingtona. Taj sporazum nije bio oberučke prihvaćen u SAD, od velikog broja republikanaca, ali i određenog broja demokrata, niti je prihvaćen u Izraelu – objašnjava naš sagovornik.

– Netanijahu se žestoko protivio sporazumu i tadašnjem predsedniku Obami baš zbog toga. Smatrao je da sporazum ima mnogo rupa koje omogućavaju Iranu da nastavi s razvojem nuklearnog programa. Zapad, na čelu sa SAD, smatra da je to program koji će omogućiti Iranu razvoj nuklearnog oružja, dok Iran smatra da je to civilni program, kako ne bi zavisili samo od nafte, već i od energenata. Tramp je oduvek bio protiv tog sporazuma i uz veliku podršku Netanijahua istupio je iz njega, želeći da sa Iranom sklopi novi sporazum, koji bi bio mnogo tvrđi i kojim bi bila pojačana kontrola tog programa, da rokovi budu produženi na 15 i više godina – tvrdi Korkodelović.

Kako kaže, sada Izrael, koji je protivnik Irana, na sve načine želi da spreči predsednika Bajdena da vrati SAD u sporazum.

– A Bajden, kao neko ko je kao Obamin potpredsednik učestovao u izgradnji tog sporazuma, smatra da je na taj način lakše kontrolisati Iran. Tako da su svi ovi izraelski napadi opstrukcija tih pregovora. Netanijahu je već rekao da ukoliko dođe do obnavljanja sporazuma, to Izrael neće obavezati, i da polazi od toga da se radi samo o mrtvom slovu na papiru. Ukoliko se SAD vrate u sporazum, postoji velika mogućnost da će Netanijahu uticati na to da se on preformuliše, uz sugestije izraelskih bezbednosnih snaga. I to ne samo zbog rokova i moratorijuma, već i zbog dva važna razloga: razvoja raketa kratkog i srednjeg dometa i iranskog prisustva u vrućim tačkama na Bliskom istoku, poput Libana, Sirije, Iraka, Jemena – zaključuje spoljnopolitički komentator, i dodaje da će Izrael i u budućnosti nastaviti sa akcijama kako bi se otežala pregovaračka pozicija Teherana.

Dva velika Bajdenova problema

U poslednje dve godine dogodilo se desetak napada na iranske objekte: odigrali su se napadi na iranske posredničke snage u Iraku i Siriji, ubijen je iranski naučnik, a nedavno je napadnut iranski osmatrački brod u Crvenom moru.

Bajden sada želi da utvrdi ovaj sporazum do maja, jer se u Iranu u junu održavaju predsednički izbora.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik)

Naslednik Rohanija, kog smatraju liberalnim predsednikom za iranske prilike, po svemu sudeći nema velike šanse da dobije predsedničku trku, a smatra se i da će se pojaviti nova generacija mnogo tvrdokornijih političara, koja će biti neprijatnija kada je reč o pregovorima sa SAD.

S druge strane, Bajdenu je problem i to što je u Izraelu kompletan haos posle neizvesnih opštih izbora krajem marta. Premijer Netanijahu ima problem da formira vladu, a ako on ne uspe, situacija će možda biti slična kao u Iranu, a naslednik bi takođe bio tvrdokoran prema Iranu.

“Mogu se očekivati novi incidenti”

Vlade Radulović, vojni analitičar, kaže za 24sedam da ova dešavanja ne bi povezivao sa razgovorima između SAD i Irana, već da se radi o nastavku borbe koju Izrael sprovodi protiv Teherana.

Pročitajte još:

–  Izrael želi da ograniči njegove kapaciteta i da se ne pređu limiti koji će ugroziti Izrael. Ne zaboravimo da je Izrael u prošlosti učestvovao u seriji incidenata usmerenih protiv iranskih naučnika ili milicija, određenih vojnih baza, punktova… Takođe, Izrael je putem avijacije dejstvovao po ciljevima Hezbolaha u trenucima kada je od Irana i Sirije dobijao određene vrste tehničkih sredstava kako bi nastavili proizvodnju raketa dometa do 300 kilometara. I ne treba zaboraviti ni najveći događaj, čuveni slučaj ubacivanja virusa u centrifuge nuklearnih reaktora Irana koji je onesposobio njegove kapacitete. U tom delu sveta ima dosta zemalja koje žele da postanu regionalne sile, a ipak, ključne su Iran i Izrael – objašnjava Radulović.

Kako kaže, u budućnosti se mogu očekivati novi incidenti, uprkos pregovorima SAD i Irana.

– Siguran sam da će, ukoliko se SAD vrate u potpisani nuklearni sporazum, i pored toga se naprave dogovori na realciji Tel Aviv – Vašington, i Izrael smanjiti aktivnosti prema Iranu. Te odluke će uticati na postupanje i aktivnosti Izraela prema Iranu, ali to ne znači da Izrael neće nastaviti sa napadima na formacije Hamasa i Hezbolaha koje finansira Iran. Jedino što je moguće očekivati jeste smanjenje aktivnosti na suzbijanju nuklearnog programa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike