Zvaničnik Irana negirao napad Izraela: Oboreni su dronovi! Mediji objavili snimak nuklearnih postrojenja (VIDEO)

19.04.2024

09:14

0

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu nakon izveštaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije

Zvaničnik Irana negirao napad Izraela: Oboreni su dronovi! Mediji objavili snimak nuklearnih postrojenja (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon što je kao bomba odjeknula vest da je Izrael napao Iran, oglasio se predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana koji je negirao raketni napad na njegovu zemlju.

Hosein Dalirian je na Iksu napisao da nije bilo vazdušnog napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje. Rekao je da je Izrael samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni.

Iranski državni mediji izveštavaju slično i kažu da su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izveštaja o direktnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

 

 

Iranska državna televizija tvrdi da su dronovima koji su napali vojnu bazu upravljali "infiltratori" unutar Irana.

- Mini-dronovima, koje je oborila protivvazdušna odbrana u Isfahanu, upravljali su infiltratori iz Irana - rekao je iranski analitičar za državnu TV, nakon što je, prema rečima izvora, Izrael pokrenuo napad na iransko tlo.

Objavljen video-snimak

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je danas video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izveštaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO. Kako prenosi BBC, snimak je objavljen uz naslov da je "nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbedna".

Na snimku se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.

- U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije događalo. To je bila protivvazdušna odbrana, mislim na ove ljude koje vidite (na sminku), a i one tamo prekoputa (pozicija drugog PVO sistema) - rekao je reporter.

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei izjavio je jutros:

- Ne znam kako da nazovem tu vest o napadu. Ne znam je li bio napad ili neka vrsta krađe. To je napad koji čak ni Izrael nije priznao da je izvršen. Kada smo mi odlučili da napadamo Izrael, obavestili smo da su naši dronovi i rakete ispaljeni ka Izraelu. Oni sada ništa ne saopštavaju, to je neki podlački čin. "Tresla se gora rodio se miš", kaže iranska poslovica. Ukoliko se to desilo od njihove strane, nikakvu vojnu vrednost nema. Prvo što Izrael to još nije prihvatio. Drugo, slike kojima mi raspolažemo trenutno nisu potpune. Informacije koje imamo su da su to bili mali dronovi na koje je iranski PVO reagovao i oborio ih. To možete nazvati svakim imenom, ali ne i vojnim napadom. 

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za CNN da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

Viši iranski komandant Sijavoš Minhadust izjavio je da su odbrambeni sistemi aktivirani zbog sumnjivog objekta i da nije bilo nikakvih oštećenja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike