Ko je Jahja Sinvar, jedan od ključnih lidera Hamasa? Mnoge priče kruže o njemu, smatra se da je "mrtav čovek koji hoda"

19.12.2023

21:17

1

Autor: N.P.

O Sinvaru, poznatom i kao Abu Ibrahim, kolaju mnogobrojne priče, što samo doprinosi mističnosti njegovog lika

Ko je Jahja Sinvar, jedan od ključnih lidera Hamasa? Mnoge priče kruže o njemu, smatra se da je "mrtav čovek koji hoda"
Copyright Profimedia

Otkad je Hamas napao Izrael 7. oktobra i ubio 1.200 ljudi i još oko 240 uzeo za taoce, izraelske vlasti su se ustremile na jednog čoveka - Jahju Sinvara.

Izraelske vlasti tvrde da je Sinvar, jedan od lidera Hamasa u Gazi i član njihovog politbiroa od 2013, među organizatorima napada 7. oktobra zajedno sa Muhamedom Deifom i Varvanom Isom, Deifovim zamenikom.

Ipak, Sinvar je taj koji ima najveću metu na leđima, zbog čega je opisan i kao "mrtav čovek".

Tajanstveni zlikovac

O Sinvaru, poznatom i kao Abu Ibrahim, kolaju mnobrojne priče, što samo doprinosi mističnosti njegovog lika.

AP Photo/John Minchillo
Sinvar potiče sa teritorije koja danas pripada Izraelu

Jedan od poručnika izraelske vojske Ričard Heht nazvao je Sinvara "licem zla", dok je američki predsednik Džo Bajden kazao da je planirani napad na Izrael bio "čisto zlo".

Čovek koji je pobrao sve te hvalospeve rođen je 1962. u izbegličkom kampu u Kan Junisu na jugu Gaze, u porodici koju su cionisti proterali tokom nakbe 1948. godine. Poreklom su bili iz Al Majdala, palestinskog sela koje je razrušeno i ponovo izgrađeno kako bi se stvorio današnji izraelski Aškelon.

Prvi put je uhapšen kada je imao 20 godina zbog "islamističkih aktivnosti". Ponovo je priveden 1985, a tada se u zatvoru zbližio sa osnivačem Hamasa šeikom Ahmedom Jasinom.

Hamas ga je privukao i u 25. godini je pomogao da se osnuje al Madž, organizacija za unutrašnju bezbednost ove palestinske militantne grupe. Tada je stekao reputaciju da nije sklon kompromisima sa Palestincima koji sarađuju sa Izraelom.

Tim glasinama je doprineo pripadnik izraelske bezbednosne agencije Šin Bet, Miča Kobi, koji je "Fajnenšel tajmsu" rekao da mu se Sinvar hvalio kako je naredio da se brat jednog navodnog doušnika zakopa živ.

Profimedia
 

Sinvar je 1988. ponovo uhapšen i optužen za planiranje ubistva dva izraelska vojnika i ubistvo 12 Palestinaca. Osuđen je na četiri doživotne kazne.

Tokom naredne 22 godine na robiji Sinvar je ostao disciplinovan, naučio je hebrejski jezik, a među zatvorenicima je važio za vođu i bio je glavni čovek za pregovaranje sa zatvorskim osobljem.

Izraelska vlada ga je opisala kao harizmatičnog, okrutnog, manipulativnog čoveka koji se zadovoljava sitnicama.

Ehud Jari, saradnik Vašingtonskog instituta za bliskoistočne studije, koji je četiri puta intervjuisao Sinvara u zatvoru, rekao je da je on psihopata.

- Ali zaustaviti se samo na tome bi bila greška, jer bi se onda propustila ta neobična i složena figura - kazao je.

AP Photo/Adel Hana
 

Uspon

Izrael je 18. oktobra 2011. oslobodio više od 1.000 palestinskih zatvorenika u zamenu za Gilada Šalita, izraelskog vojnika koga je kidnapovao Hamas.

Tako se i Sinvar našao na slobodi. Nakon toga, vrlo brzo se popeo na vrh Hamasa.

Navodno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je dobio predlog da se Sinvar ubije, ali je to odbio nekoliko puta.

Sinvar je 2013. postao član političkog krila Hamasa, a lider pokreta 2017, kada je zamenio Ismaila Hanijea.

Profimedia
Ismail Hanije i Jahja Sinvar

Učestvovao je u razgovorima o pomirenju sa Palestinskom samoupravom (PA), ali su pregovori propali. Od tada je PA neprijateljski posmatrao. Ipak, 2018. je nagovestio da bi Hamas mogao da odustane militantnih ideja.

- Još jedan rat sa Izraelom nije u našem interesu - rekao je u to vreme.

Međutim, izgleda da se do kraja 2022. predomislio jer je u decembru te godine okupljenima u Gazi kazao da bi mogao da izbije novi sukob nakon što je Izrael izabrao novu vladu, punu desničara. Iste pretnje je ponovio i ove godine.

Kao lider političkog krila Hamasa, radio je na spoljnoj politici, uključujući obnavljanje odnosa sa egipatskim rukovodstvom i ponovnu izgradnju veza sa Iranom koje su pukle zbog rata u Siriji.

Smatra se da je ključna figura koja Hamas pomera ka militantnijoj poziciji, a drugi je po hijerarhiji, posle Ismaila Hanijea.

Za razliku od drugih lidera Hamasa, on je prilično vidljiv.

Iako se smatra da je Deif idejni tvorac napada 7. oktobra, Sinvar je taj koji je poznat po zapaljivim javnim govorima, dok Deif godinama nije viđen u javnosti.

Jedna od žena koju je Hamas uzeo za taoca rekla je po oslobađanju da je razgovarala sa Sinvarom kada ih je posetio u podzemnim tunelima gde su bili zatočeni.

Profimedia
Jedan od oslobođenih talaca Johved Lifšic

- Pitala sam ga kako se ne stidi da to čini ljudima koji su tolike godine podržavali mir. Nije odgovorio, ćutao je - rekla je Johved Lifšic.

U međuvremenu, mir nije ni Izraelcima bio na umu, pa je od 7. oktobra poginulo najmanje 19.600 Palestinaca u Pojasu Gaze u intenzivnim vazdušnim udarima. Izraelske vlasti ističu da je njihov cilj potpuno uništenje Hamasa i u tom smislu veruju da se time opravdava i stradanje civila.

Poređenje sa Hitlerom

Mnogi izraelski neprijatelji se često porede sa Hitlerom, smatra Tamir Sorek, profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji, specijalizovan za palestinsko-izraelsko pitanje.

Kako je rekao, pod tim neprijateljima su se podrazumevali Jaser Arafat i nekadašnji egipatski predsednik Gamal Abdel Naser.

Profimedia
Borci Hamasa

Njega su čak opisivali kao "Hitlera na Nilu".

- Poređenje sa Hitlerom je i politička odluka. To skida svaku odgovornost sa Izraela kao političkog entiteta i cionističkog projekta jer se smatra da su Jevreji napadnuti zato što su Jevreji, tako da onda uopšte ne govore o napadu 7. oktobra u širem istorijskom kontekstu, ne govori se o opsadi Gaze, okupaciji i režimu aparthejda koji je uspostavljen - rekao je Sorek.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike