Priča je završena: Lavrov o Krimu i Sevastopolju

16.03.2024

14:06

0

Ministar spoljnih poslova Rusije poslao video poruku

Priča je završena: Lavrov o Krimu i Sevastopolju
Copyright Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Krim i Sevastopolj su sastavni deo Rusije i pitanje kome te teritorije pripadaju zauvek je zatvoreno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video poruci posvećenoj 10. godišnjici "Krimskog proleća".

- Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj je zatvoreno. Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Ministra navodi da je proteklih godina bilo moguće prevazići mnoge probleme koji su "nasleđeni" od Ukrajine.

- Imajući jasne izglede za dalji razvoj, Krimljani mogu sa samopouzdanjem i optimizmom da gledaju u budućnost - dodao je on.

Pored toga, kako je naveo, na Krimu se striktno poštuju prava svih građana bez izuzetka, bez obzira na nacionalnost i jezik. Lavrov je ocenio da je dalji razvoj situacije pokazao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom bila jedina ispravna odluka.

- Ona je omogućila da se zaštiti život, čast i dostojanstvo Krimljana od nasrtaja rusofobičnog kijevskog režima - rekao je ministar i čestitao svim stanovnicima poluostrva 10-godišnjicu "istorijskog ujedinjenja sa Rusijom".

Danas se navršava 10 godina od održavanja referenduma na Krimu i u Sevastopolju o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom, nakon državnog udara u Ukrajini. Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o prijemu Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta taj dokument je ratifikovala Federalna skupština. Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike