Okončana istorijska Nasina misija na Marsu: Helikopteru koji je nadmašio sva očekivanja pukao propeler (VIDEO)

26.01.2024

10:59

0

Sudbina letelice Ingenuity bila je zapečaćena nakon 72. leta

Okončana istorijska Nasina misija na Marsu: Helikopteru koji je nadmašio sva očekivanja pukao propeler (VIDEO)
Copyright NASA/JPL-Caltech

Robotski helikopter Ingenuity, zadužen za istraživanje Marsa, prizemljen je zauvek nakon trogodišnjeg rada koji je nadmašio sva očekivanja, saopštila je NASA. Ovaj istorijski trenutak označava kraj misije koja je postigla mnogo toga u istraživanju Crvene planete.

Sudbina letelice Ingenuity bila je zapečaćena nakon 72. leta, kada je na Zemlju 18. januara stigla fotografija koja je otkrila da se deo jedne od lopatica propelera slomio, čime je robot postao nesposoban za dalje operacije, kako je objasnila NASA.

Bil Nelson, zvaničnik NASA, izrazio je tugu zbog ovoga u video-poruci na društvenim mrežama, ističući da je mali helikopter Ingenuity obavio svoj poslednji let na Marsu.

 

 

Ingenuity je leteo neverovatna 72 puta iznad tla Crvene planete, što je 14 puta duže od očekivanog, pokrivajući ukupnu udaljenost od 17 kilometara. Najviša dosegnuta visina bila je 24 metra, a ukupno provedeno vreme u letu iznad Marsove površine iznosilo je dva sata i osam minuta.

Ovaj robotski helikopter, s masom nešto manjom od dva kilograma, stigao je na Mars pričvršćen za rover Perseverance. Nakon sletanja uspešno se okušao u samostalnim letovima, doprinoseći istraživanju i prikupljanju površinskih uzoraka s dna velikog Marsovog kratera Jezero.

 

 

Nažalost, oštećenje propelera označilo je kraj njegove aktivne uloge, ali Ingenuity će nastaviti svoje poslednje dane povremeno šaljući podatke pre nego što izgubi kontakt s roverom Perseverance.

Uprkos završetku ove misije, NASA slavi postignuća helikoptera Ingenuity kao prototipa novih letelica koje će istraživati ne samo Mars, već i Saturnov mesec Titan. Projekt Dragonfly, utemeljen na podacima prikupljenim tokom misije Ingenuity, predstavlja sledeći korak u istraživanju Marsa. S tim projektom NASA će razviti bespilotnu letelicu sa osam rotora, veličine malog automobila, koja će istraživati Titanovu gustu atmosferu, donoseći nova saznanja o Saturnovom mesecu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike