Više grešaka nego dana u godini: Prebrojani Bajdenovi gafovi, Bela kuća morala da objavi

01.05.2024

15:55

1

Ispravljane su činjenične greške, dodavane su reči koje je trebalo da uključi, a negde je potpuno menjano značenje njegovih komentara

Više grešaka nego dana u godini: Prebrojani Bajdenovi gafovi, Bela kuća morala da objavi
Copyright Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden napravio je toliko grešaka u javnim izjavama samo ove godine da su njegovi pomoćnici bili primorani da ga ispravljaju najmanje 148 puta, pokazala je analiza transkripata Bele kuće.

Pregled, koji je sproveo konzervativni novinski veb-sajt Djeli koler i koji je objavljen u ponedeljak, otkrio je da je Bajden u proseku imao više od jednog gafa (1,3) dnevno samo u 2024. Analiza je obuhvatila 118 izjava, govora i susreta sa novinarima za koje su transkripti Bele kuće izdati i naknadno ispravljeni.

Ispravljane su Bajdenove činjenične greške, dodavane su reči koje je trebalo da uključi, a negde je potpuno menjano značenje njegovih komentara, navodi Dejli koler.

Na primer, kada je Bajden rekao da je "svaki Amerikanac" glasao protiv njegovog američkog plana spasavanja, trebalo je da kaže "svaki republikanac". U drugom slučaju rekao je da se pretnja demokratiji mora "odbraniti" umesto da kaže "poraziti". Transkript samo jednog govora, Bajdenovog obraćanja o stanju u Uniji prošlog meseca, imao je 13 ispravki.

Činjenične greške uključivale su tvrdnje da je 720 miliona Amerikanaca (što je više nego dvostruko više od populacije nacije) primilo vakcine protiv kovida 19. A kada je Bajden pomenuo ženu iz Džordžije koju je ubio ilegalni migrant, usred pritiska republikanaca da "izgovori njeno ime", nazvao ju je "Linkoln" umesto Linken, kako je njeno pravo ime. Takođe je starije osobe sa "invaliditetom" nazvao starijim osobama sa "dijabetesom".

Profimedia
 

Dejli koler je rekao da nije uračunao mnogo ispravki koje nisu promenile značenje Bajdenovih izjava, kao što je dodavanje "'s" na kraju imenice ili dodavanje reči koja je neophodna za jasnoću. Takođe nije uključivao izmene koje nisu bile jasno označene u transkriptima ili greške koje su očigledno bile zataškane.

Na primer, dok je prošle nedelje držao govor na konferenciji u Vašingtonu, Bajden je očigledno naglas pročitao instrukcije za teleprompter.

- Zamislite šta bismo sledeće mogli da uradimo - rekao je on, pozivajući glasače da ga ponovo izaberu u novembru i dodajući "Još četiri godine, pauza". Originalni transkript Bele kuće nije uključivao reč "pauza", piše Dejli koler. Kasnije je ažuriran i gaf je uključen.

Bajdenovi česti mentalni posrtaji pokrenuli su pitanja o njegovoj sposobnosti da obavlja funckiju predsednika, ali to ga nije podstaklo da odustane od kandidature.

On već važi za najstarijeg predsednika u američkoj istoriji sa 81 godinam, a na kraju drugog mandata imao bi 86. Anketa Njujork tajmsa objavljena prošlog meseca pokazala je da se 72 odsto američkih glasača, uključujući više od polovine demokrata, složilo da je Bajden prestar da bi bio efikasan predsednik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike