Supruga Džulijana Asanža: "Napad na njega je najteži napad na slobodu medija"

21.02.2024

18:43

0

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama

Supruga Džulijana Asanža: "Napad na njega je najteži napad na slobodu medija"
Stela Asanž - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Supruga osnivača "Vikiliksa" Stela Asanž izjavila je danas da je napad na Džulijana Asanža "najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video".

- Napad na Asanža je najteži napad na slobodu medija koji je svet ikada video. Eksteritorijalan je i izvodi ga jedna država, primenjujući svoje zakone u ostatku sveta, na stranog državljanina koji je objavljivao u drugoj zemlji - rekla je Asanžova za France 24.

Prema njenim rečima, napad na Asanža predstavlja "deklaraciju univerzalne jurisdikcije nad štampom u kojoj jedna država tvrdi da ima moć da ograniči, ne samo mogućnost novinara da rade svoj posao, već i pravo javnosti širom sveta da zna".

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se u utorak prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi BBC.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald rekao je da se ne može verovati u američka uveravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na "krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen" Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki advokati su se sudu obratili danas, rekavši da je optužba za špijunažu protiv novinara "zasnovana na vladavini prava i dokazima".

- Ovo krivično gonjenje je možda bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana - rekla je danas advokatica Kler Dobin, koja zastupa interese SAD.

Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike