Asanž uskoro izlazi iz Belmarša? Osnivač Vikiliksa na korak do slobode!

20.03.2024

21:37

0

On vodi dugotrajnu pravnu bitku sa britanskom vladom

Asanž uskoro izlazi iz Belmarša? Osnivač Vikiliksa na korak do slobode!
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Matt Dunham

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država razmatra da li da dozvoli Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim po smanjenoj optužbi za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, navode ljudi upoznati u dešavanja, otvarajući mogućnost dogovora koji bi na kraju mogao da rezultira njegovim puštanjem iz britanskog zatvora.

Anonimni izvori rekli za Vol Strit Džurnal da su Ministarstvo pravde i Asanžovi advokati pokrenuli preliminarne kontakte u proteklih nekoliko meseci kako bi razgovarali o mogućem poravnanju presude.

Izvori su precizirali da su razgovori u toku i da bi svaki dogovor morao da odobri najviše rukovodstvo odeljenja. 

Profimedia
 

Beri Polak, jedan od Asanžovih advokata, rekao je za list da u ovom trenutku "nema znakova koji bi mogli da potvrde želju za sporazumom" od strane savezne vlade SAD.

Osnivač Vikiliksa vodi dugotrajnu pravnu bitku sa britanskom vladom kako bi izbegao izručenje SAD, a sud trenutno razmatra da li da dozvoli poslednju žalbu 52-godišnjaka. 

Nakon što su ga optužili 2019. godine, pripadnici britanske policije su ga uhapsili i od tada se nalazi u londonskom zatvoru, piše Vol Strit Džurnal.

Američke vlasti nameravaju da krivično gone 52-godišnjeg Australijanca po Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja brojnih poverljivih dokumenata, čiji je sadržaj pokrenuo skandale u vezi sa delovanjem američkih snaga u Iraku, špijunskim aktivnostima SAD protiv savezničkih zemalja i regularnošću predizbornih izbora Demokratske partije u Americi 2016. godine. 

Prema federalnim vlastima SAD, objavljivanje dokumenata je ugrozilo bezbednost američkog obaveštajnog osoblja. 

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)
 

Međutim, mnogi smatraju Asanža simbolom slobode štampe i izražavanja, kao i novinarom koji je proganjan jer je razotkrio navodne ratne zločine.

Pravne bitke protiv Asanža počele su 2010. godine, kada je osnivač Vikiliksa uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog seksualnog napada na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Stokholmu. Čim je dobio kauciju u decembru te godine, Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile izgovor da ga izruči Sjedinjenim Državama.

Optužbe za silovanje su ubrzo odbačene, ali je Asanž proveo narednih sedam godina u ambasadi, ​​pre nego što su ga britanske vlasti uhapsile pod optužbom da je prekršio uslove uslovne kazne koju je dobio 2010.

Od tada se osnivač Vikiliksa nalazi u britanskom ozloglašenom zatvoru maksimalne bezbednosti - Belmaršu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike