Životinje špijuni: „Akustična maca", slepi miševi bombaši, delfini, veverice i drugi neobični obaveštajci

04.02.2024

09:15

0

Poslednji slučaj u Indiji probudio je interesovanje za krznene i pernate agente

Životinje špijuni: „Akustična maca", slepi miševi bombaši, delfini, veverice i drugi neobični obaveštajci
Copyright Profimedia

Svet špijunaže, oblast koja se često povezuje sa tajnim operacijama, tajnim agentima i špijunskim uređajima visoke tehnologije, imao je neke neobične aktere - životinje. Prirodne sposobnosti životinja, od oštrog vida ptica do plivačkih sposobnosti delfina, vekovima su iskorišćavane u špijunske svrhe.

Nakon što je indijska policija pustila na slobodu goluba koji je bio pritvoren osam meseci, pošto se sumnjalo da špijunira za Kinu, prisetimo se intrigantne i manje poznatu istorije špijunaže životinja i neobičnih heroja među njima.

Golubovi pismonoše: Krilati glasnici

Mnogo pre ere šifrovane elektronske pošte, GPS tragača i satelitskih snimaka, golubovi pismonoše bili su pouzdano sredstvo tajne komunikacije.

Korišćeni su od davnina, ali njihova uloga u špijunaži je najbolje ilustrovana tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Pixabay
 

Ovi „krilati glasnici“ bili su sposobni da pokriju velike udaljenosti sa porukama vezanim za njihove noge, čak i da neprimećeno pređu neprijateljske linije, što ih je činilo neprocenjivim sredstvom za prenošenje strateških informacija.

Špijunske mačke: CIA-in projekat „Akustična maca"

Tokom 1960-ih CIA je investirala u operaciju poznatu kao „Akustična maca“. Operacija je uključivala ugradnju mikrofona u ušni kanal mačke i radio-predajnika u dnu njene lobanje.

Uprkos ulaganju 20 miliona dolara u projekat, on je ocenjen kao neuspeh nakon što je prva misija pošla po zlu.

Profimedia
 

Bez obzira na to, odražava dokle su obaveštajne agencije bile spremne da idu kako bi stekle prednost tokom hladnog rata.

Delfini i morski lavovi kao podvodni agenti

Neverovatne senzorne sposobnosti i sposobnost treniranja morskih životinja poput delfina i morskih lavova koristile su vojske širom sveta.

Program za morske sisare američke mornarice, pokrenut 1960-ih, obučavao je delfine i morske lavove da lociraju podvodne mine, izvlače izgubljenu opremu, pa čak i otkrivaju neprijateljske ronioce.

Foto: Pixabay
 

Uprkos etičkim problemima, junaštvo morskih životinja u podvodnom okruženju ostaje oblast od interesa za vojsku.

Insekti dronovi: Budućnost špijunaže?

Kako tehnologija napreduje, sa njom napreduje i svet špijunaže životinja. Nedavni razvoj biomimikrije doveo je do stvaranja „insekata dronova“.

Mali, daljinski kontrolisani uređaji podsećaju na insekte i ptice i spajaju tehnološki svet sa prirodnim da bi pružili jedinstveno rešenje za špijuniranje.

 

 

Ovi uređaji se mogu neprimetno uklopiti u svoje okruženje, što ih čini skoro nevidljivim sredstvom nadzora.

Slepi miševi bombaši: Rendgenski projekat iz Drugog svetskog rata

Usred Drugog svetskog rata zubar po imenu Litl S. Adams predložio je plan američkoj vojsci koji je uključivao vezivanje sićušnih zapaljivih uređaja za slepe miševe.

Ideja je bila da se životinje puste iznad japanskih gradova, gde bi se smestili u zgradama pre nego što tajmeri ​​na njihovim zapaljivim uređajima odbroje podešeno vreme.

Profimedia
 

Poznata kao Projekat X-Ray, operacija se na kraju smatrala previše nepredvidivom i otkazana je u korist atomske bombe.

Zmijski roboti

Svet robotike je učio i od prirodnog kretanja zmija. Zmijski roboti, sa sposobnošću navigacije po grubim i skučenim prostorima, razvijeni su za različite namene, uključujući špijunažu.

Njihova neverovatna sposobnost da se uklope u okruženje i dosegnu mesta nedostupna tradicionalnim robotima na točkovima ili nogama čini ih vrednim sredstvima za obaveštajne operacije.

 

 

Izraelska vojska je, na primer, navodno razvila robote nalik zmiji za potrebe nadzora. Ovi roboti su dizajnirani da se tiho infiltriraju na neprijateljsku teritoriju, a sposobni su da snimaju video i zvuk.

Špijunske veverice: Iranski incident

Iran je 2007. navodno uhvatio 14 veverica u blizini fabrike za nuklearno obogaćivanje, tvrdeći da su opremljene špijunskom opremom.

Freepik
 

Iako detalji događaja nisu razjašnjeni, incident naglašava potencijalnu upotrebu čak i najneupadljivijih stvorenja u nadzoru i prikupljanju obaveštajnih podataka.

Gavrani: Doušnici Londonske kule

Iako nisu korišćeni u špijunaži, gavrani Londonske kule smatrani su ključnim za nacionalnu bezbednost u Velikoj Britaniji.

Legenda kaže da će, ako gavrani ikada napuste Kulu, kraljevstvo pasti. Iako je ovo više mit nego činjenica, inteligencija i svestranost gavrana čine ih potencijalnim kandidatima za životinje špijune.

Robotska riba

 

 

Po uzoru na prirodu, robotske ribe su razvijene kao diskretna metoda podvodnog nadzora. Ovi uređaji oponašaju kretanje i izgled prave ribe, omogućavajući im da se uklope u morsko okruženje dok prate kvalitet vode ili sprovode tajne operacije.

Američka kancelarija za pomorska istraživanja sponzorisala je razvoj robotske ribe pod nazivom "GhostSwimmer" za prikupljanje podataka i nadzor. Ova tehnologija oponaša mehaniku plivanja ribe, čineći je manje uočljivom u vodenom okruženju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike