Kina privela špijuna koji je radio za Britaniju: Već uspeo da pošalje neke podatke u MI6

08.01.2024

17:12

0

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost navelo je da je „otkrilo krivične dokaze“ protiv osumnjičenog i preduzelo „krivične mere prinude“

Kina privela špijuna koji je radio za Britaniju: Već uspeo da pošalje neke podatke u MI6
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kina je saopštila da je privela stranog državljanina koji je navodno prikupljao osetljive podatke za britansku tajnu obaveštajnu službu (MI6). Velika Britanija tek treba da komentariše ove navode.

Pekinško ministarstvo za nacionalnu bezbednost, koje nadgleda i obaveštajne i kontraobaveštajne službe, saopštilo je u ponedeljak da je britanska špijunska agencija „koristila osoblje iz treće zemlje za špijunažu protiv Kine“.

Ministarstvo je identifikovalo navodnog krivca kao Huanga Mumua, za koga se navodi da je bio na čelu jedne inostrane konsultantske agencije, ali nije dalo nikakve dodatne lične podatke. MI6 je regrutovao Huanga 2015. i sa njim uspostavio „odnos obaveštajne saradnje“, tvrdi ministarstvo.

Od tada je navodni špijun nekoliko puta putovao u Kinu po nalogu britanske obaveštajne službe kako bi prikupio državne tajne i identifikovao osoblje za MI6 da bi „podsticao pobunu“, navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje se da je London takođe obezbedio Huangu obaveštajnu obuku u Velikoj Britaniji i na drugim mestima i dao mu specijalnu špijunsku opremu.

Ministarstvo je navelo da je „otkrilo krivične dokaze“ protiv osumnjičenog i preduzelo „krivične mere prinude“, dodajući da je Huang Velikoj Britaniji odao više od deset državnih tajni.

Dok su zapadne zemlje i Kina rutinski razmenjivale optužbe za špijunažu, nekoliko medija sugerisalo je da je ovo prvi slučaj u kom Peking tvrdi da je uhvatio špijuna povezanog sa Britanijom.

Međutim, ministarstvo je ranije tvrdilo da je uhapsilo špijune koji su delovali u ime SAD. U avgustu je, u dva odvojena navrata, optužio vladinog radnika i zaposlenog u kineskoj vojno-industrijskoj grupi da su pokušali da predaju osetljive podatke CIA-i.

Ovo je usledilo nakon što je direktor CIA-e Vilijam Berns u julu rekao da su SAD „postigle napredak“ poslednjih godina u osiguravanju „snažne ljudske obaveštajne sposobnosti“ u Kini. Peking je tada obećao da će „preduzeti sve neophodne mere da zaštiti nacionalnu bezbednost“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike