CIA i FBI prećutali ključne detalje o saudijskom špijunu: Izveštaj podsetio na staro pitanje - da li je 11. septembar mogao biti sprečen?

22.03.2022

20:24

0

Koja je bila uloga Omara al Bajumija?

CIA i FBI prećutali ključne detalje o saudijskom špijunu: Izveštaj podsetio na staro pitanje - da li je 11. septembar mogao biti sprečen?
Navaf al Hazmi i Kalid al Midhar - Copyright Profimedia

Nedugo nakon terorističkog napada 11. septembra, FBI je u tišini pokrenuo istragu o jednom saudijskom birokrati u Kaliforniji.

Omar al Bajumi je tvrdio da je običan zvaničnik saudijske avijacije koji se, sasvim slučajno, sprijateljio sa dvojicom islamističkih džihadista nekoliko meseci pre napada na SAD.

Sada je jasno da je ta priča bila lažna. Muškarac je zapravo bio špijun Saudijske Arabije koji je odgovarao direktno princu - čoveku koji je bio istaknuti ambasador u Vašingtonu i bliski prijatelj nekadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša i drugih američkih zvaničnika.

FBI je pre pet godina zaključio da su šanse da je špijun znao da će se džihadisti ukrcati u avion i zakucati se u Kule bliznakinje bile pola-pola. Međutim, FBI nije želeo da javnosti izloži svoja saznanja. Sve do sada.

Obelodanjen je deklasifikovani izveštaj koji bi mogao da baci novo svetlo na istragu o terorističkom napadu 2001. godine. I danas postoje pitanja na koja nisu ponuđeni konkretni odgovori, poput onih kolika je tačno bila uloga zvaničnika Vlade Saudijske Arabije i ko je još bio umešan.

Iako je nedavno objavljeni izveštaj FBI i dalje pun izmena i "zatamnjenih delova", nudi se do sada najdirektnija veza između saudijske vlade, njene tajanstvene kraljevske porodice i tima terorista Osame bin Ladena koji su oteli četiri putnička aviona i izveli najsmrtonosniji napad na tlu SAD. Podsetimo, dva aviona su se zakucala u obe kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći se srušio na zgradu Pentagona, a četvrti na polje u Pensilvaniji. U napadu je poginulo oko 3.000 ljudi, ali se tačan broj žrtava nikada ne može utvrditi jer je značajan deo njih stradao u narednim godinama od brojnih posledica.

Tokom dve decenije postavlja se pitanje da li je saudijska vlada pomogla teroristima.

Napad 11. septembra je mogao da bude izbegnut? Kako je arhitekta napada na Kule bliznakinje pobegao FBI-ju

Saudijska veza

Tajni izveštaj na 510 strana, napisan 2017. godine, sa koga je oznaka "poverljivo" skinuta pre dve nedelje, objavili su FBI i Ministarstvo pravde bez ikakve pompe, a zaključuje se da je špijun Omar al Bajumi ne samo pomogao otmičarima aviona da pronađu smeštaj u San Dijegu, već i da je postojala velika šansa da je znao za šta se tačno spremaju.

Profimedia
Napad na Pentagon

Godinama su vodeći ljudi FBI-ja i Ministarstva pravde ovu bombastičnu informaciju držali u tajnosti, ne otkrivajući je ni istražiteljima Kongresa, komisiji zaduženoj za napad 11. septembra, a naravno, to nije znalo ni 10.000 Amerikanaca koji su pokrenuli veliku federalnu tužbu tražeći da se utvrdi veza Saudijaca sa terorističkim napadom.

Otkrića su obelodanjena u danima kada administracija predsednika Džoa Bajdena želi da privoli države velike proizvođače nafte, a među njima i Saudijsku Arabiju, da povećaju proizvodnju i tako pomognu u obaranju cena.

U svakom slučaju, kritičari su isticali kako Vašington nikada nije pritiskao Rijad o navodnoj umešanosti u napad 11. septembra, kako se ne bi narušili trgovinski odnosi, odnosno, snabdevanje naftom.

Kako se navodi, pre 11. septembra 2001. godine, Bajumi je bio na platnom spisku saudijskog princa Bandar bin Sultana al Sauda. Pošto je bio veoma blizak sa Bušem, zvali su ga Bandar Buš. Bajumi je redovno Bandara snabdevao informacijama, ali nije poznato da li mu je otkrio i da je upoznao dva člana terorističke mreže Osame bin Ladena.

Profimedia
Princ Bandar

Bajumi im je pomogao da pronađu stan u San Dijegu i upoznao ih sa nekoliko vernika džamije, koju je finansirala Saudijska Arabija, u Los Anđelesu.

Dva operativca Al Kaide su se potom uputila na sever Nju Džerzija, gde su se sastali sa drugim teroristima, posle čega su iznajmili automobile, otvorili bankovne račune i prijavili adresu na koju će im stizati pošta. Vežbali su u lokalnoj teretani i provodili vreme u tržnim centrima. Nije poznato da li je Bajumi znao da su otišli iz Kalifornije, a ako jeste znao, da li ih je savetovao kako da putuju do Nju Džerzija. Izveštaj ne navodi ni da li je svoja saznanja otkrio princu Bandaru.

Prošlog septembra se navršilo 20 godina od napada 11. septembra, a tim povodom je Bajden skinuo oznaku "poverljivo" sa određenih dokumenata FBI-ja o napadu 11. septembra.

Bin Laden je pre 25 godina proglasio rat Americi, ali ga niko nije ozbiljno shvatao: Danas bi stvari bile mnogo drugačije

Međutim, samo mali broj njih je ukazivao na saudijsku vezu, sve do pojave ovog izveštaja.

Jasnih dokaza o zaveri Bin Ladenovih džihadista i saudijskih zvaničnika uvek je bilo malo, a zagovornici te teze smatraju da bi to sada moglo da se promeni.

- Upravo o tome sve vreme govorimo. Saudijski zvaničnici na visokom nivou bili su sastavni deo napada 11. septembra - rekao je Džejms Krindler, jedan od advokata koji predvode tužbu u ime više od 10.000 žrtava i njihovih članova porodica.

Profimedia
princ Bandar (drugi levo)

Bajumi (63), baš kao i princ Bander (73) koji se penzionisao nakon službe u Ambasadi u SAD i saudijskoj obaveštajnoj službi, danas živi u Saudijskoj Arabiji.

Bivši agent upozoravao

Saznanja o Bajumiju i Bandaru naišla su na besne reakcije, ne samo porodica žrtava. Nekadašnji agent FBI Mark Rosini pokušao je da uzbuni nadležne leta 2001. godine kada je pronašao dokaze da su teroristi Al Kaide tajno ušli u SAD.

- Poslednji izveštaj pokazuje ono što smo znali sve vreme, ali je na odvratan način bilo potrebno 20 godina da se to zaokruži - rekao je Rosini, koji je 2001. bio u timu CIA koji je pratio operativce Al Kaide, ali FBI namerno tada nije bio obavešten kada su teroristi ušli u zemlju.

Rosini je 2008. godine napustio FBI, nakon što se izjasnio krivim da je nezakonito pristupio dokumentima o slučaju koji nije bio povezan sa 11. septembrom. Od tada živi u Španiji, a tvrdi da su mu zvaničnici CIA pretili podizanjem federalne optužnice ukoliko kaže FBI-ju da je bilo pripadnika Al Kaide na američkom tlu. Ni CIA ni FBI nisu objasnili zašto nisu sarađivali na onome što sada izgleda da je bio ključan delić istrage.

Imena izvora i drugi identifikacioni detalji su u izveštaju FBI zatamnjeni. Veliki deo stranica se sastoji samo od linija koje prekrivaju čitave rečenice i pasuse. Ipak, dovoljno informacija upućuje na Bajumija i Bandara i dvojicu terorista - Kalida al Mihdara i Navaf al Hazmija.

Mihdar i Hazmi su bili dobro poznati članovi Al Kaide i mnogo pre nego što su izveli napad 11. septembra. CIA ih je 2000. locirala na Bliskom istoku, a kasnije i u Kuala Lumpuru gde su se sastali sa drugim članovima Bin Ladenove mreže.

U to vreme, CIA nije znala da se kuju planovi da se putnički avioni zakucaju u zgrade u Americi. Nakon Kuala Lumpura, dvojac se uputio u Bangkok, a uz pomoć američkih viza, stigli su u Los Anđeles, ne znajući da su im agenti CIA za petama.

Po dolasku u Los Anđeles, uskoro su se sastali sa Bajumijem. CIA nije imala zakonski osnov da nastavi da ih prati na tlu SAD. Kritičari su godinama isticali da je dužnost CIA bila da obavesti FBI i antiterorističke jedinice. Međutim, CIA je ćutala i nikada nije objasnila zašto se odlučila na taj potez.

Leta 2001, Mihdar i Hazmi su se preselili u Nju Džerzi i smestili se u motel na putu 46. Kasnije su promenili nekoliko motela i stanova. Tada su se sastali sa ostatkom grupe, uključujući vođu Muhameda Atu, koji je jedno vreme živeo po motelima u Vejnu, u Nju Džerziju.

Nekoliko nedelja pre napada, CIA je rekla FBI-ju da su članovi Al Kaide u SAD. Međutim, tada je već bilo kasno zaustaviti ih. Potpuno su nestali.

Nakon 11. septembra, FBI se fokusirao na Bajumija i druge Saudijce u Kaliforniji, ali nikada niko od njih nije bio uhapšen.

Nedugo potom, Bajumi se vratio u Saudijsku Arabiju.

Nekadašnji guverner Nju Džerzija Tom Kin kazao je da njegovi istražitelji nikada nisu saznali da je Bajumi bio špijun.

- Ukoliko je to istina, bio bih veoma uznemiren. FBI je rekao da nije prećutao nikakve informacije i mi smo im verovali - naveo je on.

Ipak, rekao je da ne treba preuranjeno izvlačiti zaključke o stepenu umešanosti Rijada u teroristički napad.

Izveštaj FBI ne napominje ni kada su zvanično zaključili da je Bajumi bio, zapravo, špijun. U godinama nakon napada 11. septembra, spekulisalo se da je Bajumi možda radio za saudijsku obaveštajnu službu.

To nije jedini put da se postavilo pitanje da li je napad mogao da bude sprečen. Posebno je zanimljiva priča kako su američke vlasti ispustile iz šaka Halida šeika Muhameda, čoveka koji se smatra mozgom čitave operacije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike