Japan će radioaktivnu vodu iz Fukušime početi da ispušta u okean: Šta se zna o tome i ko se najviše protivi?

06.07.2023

09:19

0

Autor: N.P.

Čitav proces bi mogao da traje između 30 i 40 godina

Japan će radioaktivnu vodu iz Fukušime početi da ispušta u okean: Šta se zna o tome i ko se najviše protivi?
Japanski radnici uklanjaju radioaktivne materije iz vode u Fukušimi - Copyright AP Photo/Hiro Komae, File

Japan je dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju za svoj plan ispuštanja tretirane radioaktivne vode u okean iz nuklearne elektrane Fukušima, razorene cunamijem, uprkos žestokom neslaganju Pekinga i drugih na lokalnom nivou.

Posle dvogodišnje analize, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su planovi Japana u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu".

AP Photo/Mari Yamaguchi
Tankovi sadrže prerađenu, ali kontaminiranu vodu

Japan nije precizirao datum početka ispuštanja vode, što je proces koji bi mogao da traje između 30 i 40 godina.

Da bi počelo ispuštanje potrebno je i zvanično odobrenje nacionalnog nuklearnog regulatornog tela za Tokijsku elektroenergetsku kompaniju (TEPKO) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima u kojoj se 2011. godine dogodila velika havarija.

AP Photo/Hiro Komae, Pool
Insprektori IAEA u poseti Fukušimi


Neke susedne zemlje se takođe godinama žale na pretnju po morsku životnu sredinu i javno zdravlje, a Kina je najveći kritičar.

Peking je saopštio, posredstvom svoje ambasade u Japanu, da izveštaj IAEA ne može biti "propusnica" za ispuštanje vode i pozvao na suspenziju plana.

Odakle dolazi prerađena voda?

Radioaktivna voda se nakuplja u elektrani od marta 2011, kada je cunami razorio njene rashladne i električne sisteme i prouzrokovao jednu od najgorih nuklearnih katastrofa od Černobilja.

Većina vode služila je za hlađenje tri oštećena reaktora, uz sisteme za pumpanje i filtraciju koji su poznati kao napredni sistem za preradu tečnosti (ALPS), čime se svakog dana ekstrahuju tone kontaminirane vode. Većina radoaktivnih elemenata se propušta kroz filtere.

AP Photo/Hiro Komae
Reaktor 5 je preživeo cunami 2011. godine

Ostatak sporne prerađene vode nastao je nakon padavina koje su prekrile kontaminiranu lokaciju.

Prerađena voda se nalazi u više od 1.000 tankova koje je izgradio TEPKO, a sada iznosi više od 1,3 miliona tona - što može da napuni 50 olimpijskih bazena.

Voda mora da se ukloni kako bi uništena elektrana mogla da se stavi van pogona.

Radioaktivni izotopi

Većina kritičara vladinog plana se buni zbog prisustva tricijuma, radioaktivnog izotopa vodonika.
Ostaje u vodi čak i posle obrade sistema ALPS koji je dizajniran tako da ukloni radioaktivne izotope i osigura da tečnost ispunjava međunarodne bezbednosne standarde.

Tricijum se smatra relativno bezbednim zato što ne emituje dovoljno energije koja bi probila ljudsku kožu. Može biti opasan ukoliko se udahne ili proguta, ali samo ako je reč o velikim dozama.

Pojedini naučnici kažu da su posledice dugoročne izloženosti manjim dozama nepoznate. Drugi smatraju da je plan japanske vlade o ispuštanju vode bezbedan, ali pozivaju na veću transparentnost i nadzor tog procesa.

Japan je istakao da će prečišćena voda biti razblažena znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa tricijuma pre nego što bude puštena u Tihi okean.

Sve dosadašnje procene IAEA su bile pozitivne, a poslednji izveštaj je odobrio japanski plan.

Ko se protivi?

Južna Koreja, zemlje Pacifika i Kina se protive planu. Peking je ponovo pozvao da se poduhvat suspenduje, dodavši da odobrenje IAEA ne može biti "propusnica" za ispuštanje vode.

Pacifičke države, koje se još bore sa posledicama američkih, francuskih i britanskih nuklearnih testova izvođenih četrdesetih godina prošlog veka, takođe se plaše dodatne kontaminacije.

Lokalni japanski ribarski sindikati usprotivili su se vladinom planu, osmišljenom 2021. godine, i poručili da će uništiti njihovu reputaciju koju su jedva povratili, nakon što je nekoliko zemalja zabranilo određene japanske prehrambene proizvode posle katastrofe u Fukušimi.

AP Photo/Lee Jin-man
Protesti u Seulu zbog japanskog plana

Južna Koreja je jedna od zemalja koja je zabranila njihove morske i poljoprivredne proizvode.
Uprkos otopljenju odnosa između Tokija i Seula, Južna Koreja kaže da zabrana ostaje na snazi zbog straha od radijacije.

Američka uprava za hranu i lekove je uklonila poslednje restrikcije koje su se ticale uvoza japanskih prehrambenih proizvoda 2021, prateći sličan potez EU.

Kada će voda biti puštena u okean?

Plan je najavljen još 2021, a očekuje se da bi sa ispuštanjem vode moglo da se počne za dve godine.

AP Photo/Hiro Komae, File
 

Ispuštanje će trajati nekoliko decenija kroz cev dugačku oko kilometar koja vodi od elektrane do okeana.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike