Svi u Japanu mogli bi da se prezivaju isto za 500 godina: Ako ne promene zakon, neće znati kako da se oslovljavaju

03.04.2024

13:05

1

Nova studija je došla do otkrića da bi svaki Japanac do 2531. mogao da bude poznat kao Sato-san

Svi u Japanu mogli bi da se prezivaju isto za 500 godina: Ako ne promene zakon, neće znati kako da se oslovljavaju
Copyright Profimedia

Japanski građani će za 500 godina imati isto prezime, osim ako bračnim parovima sada ne bude dozvoljeno da koriste odvojena prezimena, pokazala je nova studija.

Studija organizacije Think Name Project, koju vodi Hiroši Jošida, profesor ekonomije na Univerzitetu Tohoku, deo je kampanje za podizanje svesti o posledicama neizmenjivanja zakona koji datira iz kasnih 1800-ih.

Ako vlada nastavi da zahteva od bračnih parova da dele isto prezime, onda će svaki Japanac biti poznat kao "Sato-san" do 2531. godine, predviđa istraživanje.

- Ako svi postanu Sato, možda će morati da nam se obraćaju po imenu ili brojevima. Mislim da to ne bi bio dobar svet za život - objasnio je Jošida, prenose mediji.

Prema istraživanju iz marta 2023. godine, "Sato" je već na vrhu liste japanskih prezimena, čineći 1,5 odsto ukupne populacije, dok je "Suzuki" na drugom mestu.

Japan je i dalje jedina zemlja na svetu koja zahteva od supružnika da koriste isto ime. Parovi moraju da biraju koje će prezime podeliti kada se venčaju, ali u 95 odsto slučajeva menja ga žena.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Vlada je, međutim, dozvolila da se devojačka prezimena pojavljuju pored bračnih imena u pasošima, vozačkim dozvolama i potvrdama o prebivalištu.

U međuvremenu, konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) tvrde da bi promena zakona "potkopala" jedinstvo porodice i izazvala zabunu među decom.

Studija objavljena u martu, ali prvi put podeljena ove sedmice, izazvala je spekulacije o prvoaprilskoj šali, ali Jošida je rekao da želi da natera ljude da razmišljaju o tome, navodi Gardijan.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike