Alarm u Fukušimi! U rezervoarima sa radiokativnom vodom otkrivena korozija

20.04.2024

17:12

0

Ovogodišnja redovna provera došla je do zastrašujućeg otkrića

Alarm u Fukušimi! U rezervoarima sa radiokativnom vodom otkrivena korozija
Elektrana - Copyright Profimedia

Kompanija Tokio Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima Daiči, saopštila je da je pronađena korozija na unutrašnjosti rezervoara za skladištenje prečišćene radioaktivne vode.

Iz TEPCO-a su istakli da korozija ne utiče na snagu rezervoara, ali su napomenuli da su neki od više od 1.000 rezervoara u fabrici instalirani pre više od 10 godina, kako prenosi agencija Kjodo.

Zvaničnik kompanije je najavio nastavak pregleda svih rezervoara.

TEPCO je počeo da ispušta prečišćenu vodu sa tricijumom u Tihi okean u avgustu 2023. godine, uprkos protivljenju lokalnih ribara i Kine.

U martu je primećena korozija na unutrašnjosti tri prazna rezervoara koji su bili oštećeni u zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Zbog nemogućnosti provere unutrašnjosti rezervoara koji sadrže vodu, osim putem podvodnih robota, TEPCO sprovodi godišnje spoljne inspekcije da bi otkrio eventualne probleme. Rezervoari koji su stariji od 10 godina proveravaju se ultrazvučnim talasima radi procene debljine čeličnih ploča i snage, kako su objasnili iz TEPCO-a.

Japanska vlada i TEPCO su zajednički saopštili da je prečišćena voda koja se ispušta iz elektrane razblažena do nivoa na kojima su koncentracije tricijuma manje od jedne četrdesetine nacionalnih bezbednosnih standarda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike