Otkud Makron u Kini? Sve više evropskih lidera ide u Peking, a evo šta bi moglo da se krije iza toga

05.04.2023

21:16

0

Autor: N.P.

Makron je u Kinu doveo delegaciju od najmanje 50 ljudi

Otkud Makron u Kini? Sve više evropskih lidera ide u Peking, a evo šta bi moglo da se krije iza toga
Copyright Jason Lee/Pool Photo via AP

Otkad je kineski predsednik Si Đinping bio u poseti ruskom kolegi Vladimiru Putinu sredinom marta, diplomatska aktivnost oko Pekinga se pojačala, pa će tako francuski lider Emanuel Makron tamo boraviti do 7. aprila.

Dok se Vašington zadržava na neprijateljskim i izrazito antikineskim narativima, evropski lideri izgleda imaju drugačiji pristup.

Krajem marta španski premijer Pedro Sančez doputovao je u Peking, gde se sastao sa brojnim zvaničnicima, uključujući i Sija. Navodno, jedan od glavnih razloga posete bilo je kinesko potencijalno posredovanje u rešavanju rata u Ukrajini.

U Kini bi uskoro trebalo da se nađe i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, iako detalji još nisu utanačeni.

AP Photo/Thibault Camus
Makron je u Kinu doveo delegaciju od najmanje 50 ljudi

Kineski mediji su preneli da učestale posete evropskih lidera pokazuju ulogu Pekinga kao promotera mira u ukrajinskom konfliktu.

- Evropske zemlje znaju da Kina nema samo sposobnost, već je pokazala i volju da ponudi mirovni predlog za ukrajinsku krizu. Oni žele da pokažu koja je evropska pozicija o ovom pitanju - rekao je Cuej Hongđijan, direktor katedre za evropske studije na Kineskom institutu za međunarodne studije.

Očekuje se i poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, sredinom aprila.

Delegacija od 50 ljudi

Makron je danas stigao u Peking, a društvo mu pravi i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Doputovao je sa 50-članom poslovnom delegacijom, koju čine i predstavnici "Airbusa", koji pregovara o velikoj narudžbini aviona, zatim francuskog multinacionalnog proizvođača šinskih vozila "Alstom" i nuklearnog giganta EDF.

Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP
Dolazak Makrona u Peking

Fon der Lajenova nije putovala u Kinu otkad je postala predsednica Evropske komisije pre više od tri godine, a i zbog stroge kineske kontrole tokom pandemije koronavirusa svi diplomatski sastanci su bili održavani onlajn.

Tokom tog perioda odnosi Evrope sa Kinom su prvo zahladili zbog zastoja investicionog sporazuma 2021, a zatim i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Fon der Lajenova je izjavila da EU mora da "smanji rizik" u odnosima sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osetljivim tehnologijama, kao i oslanjanje na ključne inpute, kao što su najznačajniji minerali, baterije, solarni paneli i drugi čisti tehnološki proizvodi.

Makron je pozvao Fon der Lajenovu da mu se priduži na putovanju kako bi izrazio evropsko jedinstvo, nakon što su francuski zvaničnici kritikovali nemačkog kancelara Olafa Šolca jer je sam otišao u Kinu prošle godine.

AP Photo/Aurelien Morissard
Ursula fon der Lajen i Emanuel Makron

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajenova su izjavili da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili, u najmanju ruku, da spreči Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.

Podsetimo, Kina je u februaru predložila mirovni plan od 12 tačaka za ukrajinsku krizu kojim se obe strane pozivaju da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre.

Plan je, međutim, u velikoj meri Zapad odbacio zbog negativnog stava prema Kini.

Ofanziva šarma ili pojačavanje tenzija?

Očekuje se da će dva lidera razgovarati o budućem razvoju kinesko-francuskoh odnosa i produbljivanju saradnje između Kine, Francuske i Evrope u raznim poljima. Makron će se sastati i sa predsednikom Nacionalnog saveta Kine Li Kijangom, a posetiće i grad Guangdžou u južnoj provinciji Guangdong.

Analitičari sa obe strane smatraju da bi Makronov put u Kinu trebalo da pokaže uravnotežen pristup jer francuski lider želi da odgovori Peking da podržava Rusiju, ali mu je cilj i da zadrži ključnog trgovinskog partnera.

Pretpostavlja se da će ukrajinsko pitanje biti na listi prioriteta.

Makron je prethodno rekao da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom diskutovao o predstojećem putu, jer imaju "zajedničku viziju" da sarađuju sa Kinom tako da izvrši pritisak na Rusiju.

AP Photo/Ng Han Guan, File
Si Đinping

- Predsednici Francuske i Kine će voditi opsežne razgovore o ratu u Ukrajini kako bi se obnovili mir i poštovanje međunarodnog prava, naročito kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine - navedeno je iz kabineta Emanuela Makrona.

Takođe, Makron kod kuće ima dosta problema zbog penzionih reformi, tako da želi da se postavi kao regionalni igrač u azijsko-pacifičkoj oblasti, imajući u vidu da Francuska u prekomorskim teritorijama broji oko 1,6 miliona stanovnika. Taj region je svojevrsno bure baruta jer i Vašington pokazuje mišiće, a tenzije zbog Kine i Tajvana su neprestane.

U međuvremenu, uspeh Kine u brojnim pregovorima je trn u oku brojnim zapadnim liderima, pa tako i Makronu. Ne samo što je upravo Kina, a ne neka evropska država, predstavila mirovni predlog za Ukrajinu, već je uspela i da pomiri Iran i Saudijsku Arabiju. Dva dugogodišnja rivala su, uz posredovanje Pekinga, potpisala sporazum o obnavljaju diplomatskih odnosa, što je samo pojačalo status Kine kao uticajnog medijatora. Evropskim liderima ne preostaje ništa drugo nego da prepoznaju te uspehe i shvate koliko je to značajno za buduće geopolitičke odnose.

Zapaljiva Ursulina izjava

Ursula fon der Lejen je nedavno izjavila da će način na koji će Kina nastaviti da deluje povodom rata u Ukrajini biti određujući faktor za buduće odnose na relaciji EU-Kina. Navela je da su veze EU i Pekinga postale sve udaljenije i teže poslednjih godina. Ipak, naglasila je da to ne znači da EU odustaje od saradnje sa Kinom. U odgovoru na te opaske, kineski ambasador u EU naveo je da je bio razočaran što je njen govor sadržao brojne neistine i pogrešne predstave o kineskoj politici.

Inače, nekadašnjem francuskom poslaniku Florijanu Filipou nije se svidelo što je Makron poveo Ursulu u Peking.

AP Photo/Alex Brandon
Ursula fon der Lajen

- Francuska se stavila pod nadzor EU, čak i tokom zvaničnih poseta drugim državama. To je simbolično. Ukoliko Makron povede Ursulu sa sobom, to znači da će u Kini imati iste izjave kao i ona... A to će biti izjave u interesu Vašingtona i NATO-a - rekao je Filipo, inače lider francuskih "Patriota", evroskeptične partije.

- Ne očekujem ništa posebno od ove posete. Mislim da će promovisati američku propagandu koja je veoma agresivna prema Rusiji, a postaje sve više agresivna i prema Kini. Danas, Francuska je u rukama EU i NATO-a, takoreći u rukama SAD-a - zaključio je, prenosi Sputnjik. 

Trgovina u prvom planu

Pošto je Makron sa sobom doveo delegaciju sačinjenu od brojnih značajnih biznismena, očekuje se i sklapanje unosnih sporazuma.

Kina je prošle godina ostala treći najveći trgovinski partner za izvoz EU i najveći partner kada je reč o uvozu EU. Kina je 2021. bila sedmi najveći trgovinski partner Francuske.

AP Photo/Michel Euler, Pool
Emanuel Makron

- Naša prodaja je očajna. Prošle godine smo poslali 1,6 miliona kontejnera u Kinu, izvoz se smanjio dramatično, a Kina je bila izuzetno uspešna, izvezla je 6,4 miliona kontejnera u Evropu - naglasio je Joerg Vutke, predsednik Evropske privredne komore u Kini.

Prema rečima Žao Đunđijea, sa Kineske akademije društvenih nauka na Institutu za evropske studije, Evropa počinje da shvata koliko je Kina otporna na američke sankcije i druge pritiske. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike