Kina zahteva da se saboteri „Severnog toka" privedu pravdi: Posebne kritike uputila na račun SAD

28.03.2023

23:53

1

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je da Vašington „želi da sprovede takozvane 'istrage'" zemalja u razvoju, ali da je tajnovit u vezi sa ovim incidentom

Kina zahteva da se saboteri „Severnog toka" privedu pravdi: Posebne kritike uputila na račun SAD
Mao Ning - Copyright Profimedia

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se saboteri gasovoda Severni tok moraju suočiti sa posledicama, osudivši neuspeh Amerike da podrži istragu o incidentu koju bi vodile UN. Rezolucija o međunarodnoj istrazi koju je predložila Rusija nije prošla glasanje u Savetu bezbednosti UN ranije ove nedelje.

Govoreći na brifingu za medije u utorak, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je da Vašington „želi da sprovede takozvane 'istrage'" zemalja u razvoju, ali da je tajnovit u vezi sa ovim incidentom.

Ona je tvrdila da je stav SAD primer „očiglednih dvostrukih standarda“ i sugerisala da su se zvaničnici u Vašingtonu „plašili“ nečega. Mao je dodala da se Kina nada da će počinioci biti „privedeni pravdi“ što je pre moguće.

Kina, Rusija i Brazil podržale su nacrt rezolucije za međunarodnu istragu o sabotaži Severnog toka na glasanju u Savetu bezbednosti UN u ponedeljak, iako je 12 drugih članica bilo uzdržano.

Ukoliko bi bila usvojena, rezolucija bi od generalnog sekretara tražila da osnuje komisiju za sprovođenje „sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne međunarodne istrage" incidenta koji se dogodio u septembru prošle godine.

Profimedia
 

SAD su tvrdile da je cilj predloga da se podriju nacionalne istrage koje vode Nemačka, Danska i Švedska. Nemačka je bila predviđeni primalac ruskog prirodnog gasa koji je dolazio kroz sabotirane cevovode. Danska i Švedska sprovode istragu pošto su se eksplozije koje su prekinule energetsku vezu dogodile u njihovim teritorijalnim vodama.

Zamenik predstavnika Kine u UN, Geng Šuang, tvrdio je da ne postoji prepreka da se međunarodna istraga vodi paralelno sa nacionalnim.

Geng je takođe primetio da tri evropske nacije već šest meseci sprovode istragu. Peking od njih očekuje da „pojačaju osećaj hitnosti, da blagovremeno i redovno izveštavaju o napretku istraga Savet bezbednost i da saznaju i objave rezultate istrage što je pre moguće“, saopštila je kineska delegacija.

Američki istraživački novinar Simor Herš tvrdio je prošlog meseca da je napad na gasovode Severni tok naredio američki predsednik Džozef Bajden i da su ga zajedno sprovele Amerika i Norveška. Obe nacije su negirale te navode. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da se „u potpunosti slaže“ sa Heršovim zaključcima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike