Šta sve piše u kineskom mirovnom planu za Ukrajinu i kako će Zapad ponovo sve sabotirati?

27.02.2023

20:23

0

Autor: N. Pavlović

U prvi mah je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da pozdravlja kineski plan

Šta sve piše u kineskom mirovnom planu za Ukrajinu i kako će Zapad ponovo sve sabotirati?
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu već je prošlo više od godinu dana, a uoči godišnjice Kina je predstavila svoju viziju mirovnog plana u 12 tačaka.

Međutim, zapadni zvaničnici od tada uglavnom saopštavaju da to nije dobar predlog i da Peking ne treba da podržava Moskvu, pa se ponovo stekao utisak da se sistematski radi na tome da rat treba da traje što duže.

U prvi mah je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da pozdravlja kineski plan.

- Naš cilj je da sve ujedinimo kako bismo jednog izolovali. Kina je pokazala šta misli. Mislim da nije loše što je Kina počela da razgovara o Ukrajini, ali pitanje je šta prati te reči - naveo je Zelenski. Istakao je da planira da se sastane sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Stefan Rousseau/pool photo via AP
Vladimir Zelenski

- Planiram da se sastanem sa Si Đinpingom. To će biti važno za svetsku bezbednost - naveo je.

Ukrajinski lider je rekao i da među 12 predloženih tačaka ima onih sa kojima se slaže, ali i onih koje mu se ne dopadaju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo kineski predlog i reklo da je otvoreno za političke i diplomatske napore.

Ipak, Žana Leščinska iz Ambasade Ukrajine u Pekingu rekla je da oni neće mir po svaku cenu.

- Nećemo pristati ni na šta što bi ukrajinske teritorije i dalje činilo okupiranim - rekla je evropskim zvaničnicima.

Generalni sekretar UN Antoio Gutereš izjavio je da je kineski plan važan doprinos.

Šta kaže Kremlj?

Iz Kremlja su saopštili da kineski mirovni plan o Ukrajini koji poziva obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju i upozorava na upotrebu nuklearnog oružja, treba detaljno analizirati uzimajući u obzir interese svih strana.

- Posvetili smo dosta pažnje planu naših kineskih prijatelja... Ne vidimo uslove za mirno rešavanje sukoba u ovom trenutku - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Moskva ceni uravnoteženu poziciju Kine o ukrajinskoj krizi, rekao je ruski ambasador u Pekingu Igor Morgulov u intervjuu koji je u ponedeljak objavio kineski "Huanćiju Šibao".

- Od eskalacije sukoba u Ukrajini, Kina je zauzela izbalansiran stav, ističući da se kriza mora rešiti političkim i diplomatskim sredstvima i da se moraju uzeti u obzir teritorijalni integritet i legitimni bezbednosni interesi svih zainteresovanih strana. Mi poštujemo ovu poziciju - rekao je Morgulov.

Oproban recept

Podsetimo, još prošlog aprila su postojali uslovi da dve strane dođu do određenog sporazuma, a delegacije su se sastale nekoliko puta, u Belorusiji i Turskoj. Međutim, planove o miru je osujetio, između ostalih, tadašnji britanski premijer Boris Džonson, koji se iznenada pojavio u Kijevu u poseti Zelenskom. Nakon toga je rečeno da pregovora neće biti, a u narednim mesecima je Zelenski čak doneo zakon kojim se zabranjuje svaki dogovor dokle god je Vladimir Putin predsednik Rusije. Svaka želja za postizanjem mira je time praktično onemogućena, a čini se da se sada ponavlja isti scenario.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Boris Džonson i Vladimir Zelenski

Čim je Kina pomenula da želi da se okonča rat u Ukrajini i tim povodom predstavila mirovni plan, sa Zapada su krenule optužbe da Peking planira da snabdeva Rusiju oružjem u ovom sukobu.

- Peking će morati da donese sopstvene odluke o tome kako će postupiti, da li će pružiti vojnu pomoć, ali ako ode tim putem, to će Kinu koštati - zapretio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je prethodno da postoji mogućnost da Kina pošalje oružanu pomoć Rusiji.

- Sigurni smo da kinesko vođstvo razmatra da obezbedi Rusiji oružje. Još ne vidimo da je konačna odluka doneta i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama oružja. I zbog toga su, smatram, sekretar Entoni Blinken i predsednik Bajden mislili da je važno da jasno navedu kakve bi bile posledice - rekao je Berns za Si-Bi-Es njuz.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je, povodom kineskog predloga za prekid vatre u Ukrajini, da je skeptičan jer se istovremeno čuju izveštaji, za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju dronovima. 
      
Pistorijus je, u intervjuu za nemački javni servis Dojčlandfunk, naglasio da je na Kijevu da odluči kada i pod kojim uslovima će da uđe u pregovore sa Rusijom, kao i eventualnom ponovnom zauzimanju Krima.

AP Photo/Michael Sohn
Jens Stoltenberg

NATO i Evropska komisija izneli su sumnje u vezi sa kredibilitetom Pekinga da bude posrednik. Jednom rečju, odbili su kineski mirovni predlog.

Zapadne diplomate i stručnjaci su se usprotivili kineskom planu jer smatraju da Kina nije neutralna i da nije osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čak je rekao da Peking nije u dobroj poziciji da vodi pregovore.

- Kina nema veliki kredibilitet jer dosad nije osudila nezakoniti ruski napad na Ukrajinu - rekao je prilikom posete Talinu.

Šta piše u kineskom predlogu?

Peking je naglasio da rat nikome ne ide u korist.

- Sve strane moraju da ostanu racionalne i prikažu uzdržavanje, izbegavaju dolivanje ulja na vatru i pojačavanje tenzija, i spreče pogoršavanje krize ili njeno izmicanje kontroli. Sve strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu da rade u istom smeru i da obnove direktan dijalog što je pre moguće - navedeno je.

Plan je objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, a poziva se na ukidanje sankcija Rusiji, uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila i koraka kojim bi se osigurao izvoz žitarica, nakon što su, zbog prekida u snabdevanju, cene porasle širom sveta.

AP Photo/LIBKOS
Ukrajinska vojska u Bahmutu

- Zemlje treba da prestanu da zloupotrebljavaju unilateralne sankcije protiv drugih država, kako bi dovele do deeskalacije ukrajinske krize i stvorile uslove za zemlje u razvoju da poboljšaju svoje ekonomije i živote svojih građana - rečeno je.

Kina je istakla da sve države treba da imaju zagarantovan suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet.

Nuklearne elektrane moraju da budu bezbedne, a pretnjama o upotrebi nukelarnog oružja se treba protiviti.

Peking je pozvao i na kraj "hladnoratovskog mentaliteta".

Naglašava se da treba obnoviti mirovne pregovore.

Turkish Presidency via AP
Pregovori prošlog marta u Turskoj

- Dijalog i pregovori su jedino održivo rešenje ukrajinske krize. Svi napori da se dogovor postigne mirnim putem moraju biti ohrabreni i podržani. Međunarodna zajednica treba da ostane posvećena pravom pristupu kojim se promovišu mirovni pregovori i da pomogne sukobljenim stranama da otvore vrata političkom dogovoru što je pre moguće - navedeno je.

U jednoj od tačaka se ističe da se moraju zaštititi civili i ratni zarobljenici, čija se prava moraju poštovati.

- Kina podržava razmenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva obe strane da stvore pogodnije uslove za to - navedeno je u predlogu.

AP Photo, File
 

Na samom kraju, Kina predlaže da sve strane moraju da se postaraju da se održi postojeći svetski ekonomski sistem, a ekonomiju ne treba koristiti kao oružje u političke svrhe. Međunarodna zajednica treba da podrži obnovu nakon rata, a Peking je spreman da pomogne u tome, navodi se.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike