Kako je obnavljanje diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije postalo trijumf Kine, a poraz SAD

11.03.2023

13:03

0

Peking je godinama bio spreman da posreduje u pomirenju sukobima zahvaćenog Bliskog istoka

Kako je obnavljanje diplomatskih odnosa Irana i Saudijske Arabije postalo trijumf Kine, a poraz SAD
Copyright Profimedia

Kada su Saudijska Arabija i Iran u petak zakopali ratne sekire u Pekingu atmosfera na Bliskom istoku se promenila posle višedecenijskog rivalstva, a samimtim i već rastući uticaj Kine u regionu bogatom naftom.

Dve regionalne sile su u pregovorima o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa skoro dve godine. Povremeno se činilo da pregovarači odugovlače i da neće doći do dogovora zbog dubokog nepoverenja između dve zemlje.

Pregovori Irana sa Saudijskom Arabijom odvijali su se u isto vreme kada su pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2016. stajali u mestu.

Promena u regionalnim savezima je u toku. Odnosi Saudijske Arabije sa SAD postali su zategnuti poslednjih godina, dok se položaj Kine poboljšao. Za razliku od Vašingtona, Peking je pokazao sposobnost da prevaziđe mnoga rivalstva koja se nalaze na Bliskom istoku. Kina je uspostavila dobre diplomatske odnose sa zemljama širom regiona, vođene jačanjem ekonomskih veza, bez zapadnih predavanja o ljudskim pravima.

Peking je godinama bio spreman da posreduje u pomirenju sukobima zahvaćenog Bliskog istoka, istovremeno potiskujući sve manji regionalni uticaj SAD.

Profimedia
 

- Dok će mnogi u Vašingtonu na pojavu kineske uloge posrednika na Bliskom istoku gledati kao na pretnju, realnost je da stabilniji Bliski istok gde Iranci i Saudijci nisu jedni drugima neprijatelji takođe koristiti i Sjedinjenim Američkim Državama - tvitovala je u petak Trita Parsi, izvršna potpredsednica Instituta Kvinsi sa sedištem u Vašingtonu, dodajući da bi Vašington ipak trebalo da se zabrine:

- Ono što bi trebalo da zabrine američke donosioce odluka jeste da će ovo postati nova norma: SAD postaju toliko duboko upletene u sukobe naših regionalnih partnera da naša manevarska sposobnost nestaje i da je naša prošla uloga mirotvorca u potpunosti ustupljena Kini - dodao je on.

Kraj sukoba?

Sporazum sklopljen 10. marta mogao bi da najavi kraj krvlju natopljene ere na Bliskom istoku. Rijad i Teheran su bili u ideološkim i vojnim sukobima od iranske Islamske revolucije 1979.

Te tenzije su počele da eskaliraju u proksi rat u celom regionu nakon što je američka invazija na Irak 2003. prerasla u građanski sukob, pri čemu su se i Iran i Saudijska Arabija borili za uticaj u toj arapskoj zemlji bogatoj benzinom.

Oružani sukob koji je sukobio militante koje podržava Saudijska Arabija protiv oružanih grupa koje podržava Iran zahvatio je veći deo regiona u deceniju i po koja je usledila.

Profimedia
 

U Jemenu je vojna kampanja koalicije predvođene Saudijskom Arabijom za gušenje pobunjenika koje podržava Iran izazvala jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu. Iran je u Siriji podržao predsednika Bašara el Asada, samo da bi se njegove snage suočile sa pobunjenicima koje podržavaju Saudijska Arabija i druge zemlje Zaliva. I u Libanu Iran i Saudijska Arabija su podržali različite frakcije, doprinoseći dve decenije dugoj političkoj krizi.

Diplomatski odnosi su zvanično prekinuti 2016. godine kada je Saudijska Arabija pogubila istaknutog šiitskog saudijskog sveštenika Nimra al-Nimra, što je dovelo do nereda u Teheranu u kojima je zapaljena saudijska ambasadu.

Saudijski i iranski zvaničnici više puta su isticali da žele da okončaju mračno poglavlje, a prema sporazumu sklopljenom u petak, izgleda da su zemlje odlučne da urade više od jednostavnog obnavljanja diplomatskih odnosa, jer su se složile da rade na ponovnoj primeni višedecenijskog pakta o bezbednosnoj saradnji i oživljavanju još starijeg sporazuma o tehnologiji i trgovini.

Analitičari kažu da je rastući uticaj Kine u regionu pomogao da se obe zemlje zaštite, promenivši sada zastarelu političku računicu koja je nekada činila zapadne prestonice najverovatnijim mestom za postizanje regionalnih sporazuma.

- Kina je sada kum ovog sporazuma i s obzirom na strateški značaj Kine za Iran, to ima ogromnu težinu. Ako Iran prekrši ovaj sporazum, to će naštetiti njegovim vezama sa Kinom koja je svoj puni prestiž stavila u „projnom“ sporazumu - rekao je za Si-En-En Ali Šihabi, saudijski analitičar upoznat sa razmišljanjem saudijskog rukovodstva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike