Početak američkog kraja: Iran i Saudijska Arabija se približavaju BRIKS-u, SAD će se uskoro naći u geopolitičkoj izolaciji

30.03.2023

21:00

0

Autor: Milan Ivanić

Približavanje Irana i Saudijske Arabije BRIKS-u, znači i definitivno opadanje moći Sjedinjenih Američkih Država

Početak američkog kraja: Iran i Saudijska Arabija se približavaju BRIKS-u, SAD će se uskoro naći u geopolitičkoj izolaciji
Copyright Ilustracija/Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Profimedia/Pixabay

Kada su Saudijska Arabija i Iran 10. marta u Pekingu potpisali sporazum o obnavljanju diplomatskih odnosa i zakopali ratne sekire, atmosfera na Bliskom istoku se promenila posle višedecenijskog rivalstva, a samim tim i već rastući uticaj Kine u regionu bogatom naftom.

Rijad i Teheran su bili u ideološkim i vojnim sukobima od iranske Islamske revolucije 1979. godine. Te tenzije su počele da eskaliraju u proksi rat u celom regionu nakon što je američka invazija na Irak 2003. prerasla u građanski sukob, pri čemu su se i Iran i Saudijska Arabija borili za uticaj u toj arapskoj zemlji bogatoj benzinom. Oružani sukob koji je sukobio militante koje podržava Saudijska Arabija protiv oružanih grupa koje podržava Iran zahvatio je veći deo regiona u deceniju i po koja je usledila.

Profimedia
 

Dve regionalne sile su u pregovorima o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa bile skoro dve godine. Povremeno se činilo da pregovarači odugovlače i da neće doći do dogovora zbog dubokog nepoverenja između dve zemlje, ali onda je uz posredstvo Kine do njega ipak došlo.

To je označilo početak nove geopolitičke raspodele snaga u svetu, i pogotovo na Bliskom istoku. Sjedinjene Američke Države više definitivno nisu jedina sila koja odlučuje o ratu i miru, a Kina krupnim koracima dolazi da preuzme njihovo mesto. 

Ipak, mnogo značajniji od čisto političkog jeste ekonomski momenat ovog dogovora. Naime, iako je pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo da se Peking značajnije upliće u bilo kakva politička pitanja izvan svog regiona, to više nije slučaj. Kineska ekonomska moć je toliko porasla u prethodnih dve decenije da se uticaj Kine širi sve više, po svim kontinentima. 

Borba za liderstvo u islamskom svetu

Kada se govori o Iranu i Saudijskoj Arabiji, treba znati da se radi o dve islamske države koje istovremeno, uz Tursku, pretenduju da postanu lideri islamskog sveta. Ipak, svaka od ove tri bogate i moćne zemlje imaju prepreke ka svom cilju. 

AP Photo/Vahid Salemi, File
 

Većina muslimana je arapskog porekla, tako da ne gledaju blagonaklono na pokušaje Ankare da zauzme vodeću poziciju. S druge strane, Saudijska Arabija ima premalo stanovnika (oko 35 miliona), a i njihove bliske veze sa SAD i Izraelom, oduvek su izazivale podozrenje kod ostalih muslimana. Iran je, opet, jedina službeno šiitska država u muslimanskom svetu, tako da to predstavlja nepremostivu prepreku za njihovu lidersku ulogu u muslimanskom svetu.

Ipak, nijedna od ovih zemalja nikada nije odustala od cilja da postane država koja neformalno predvodi sve muslimane u svetu. Zbog toga su njihovi međusobni sukobi duboko ukorenjeni, što su SAD i Izrael decenijama vrlo vešto koristili.

Profimedia
 

Posle dogovora u Pekingu, situacija se drastično promenila, barem među dva od tri pretendenta na mesto lidera muslimanskog sveta. Naravno, rivalitet između Irana i Saudijske Arabije će se nastaviti, ali će on biti znatno ublažen.

Saudijska Arabija će prodavati naftu za juane?

Još od početka sukoba u Ukrajini, Rijad je odbijao da slepo sledi SAD i zauzeo je dosta pomirljiviji stav. Naravno, od toga Saudijci imaju i finansijske koristi, ali njihova procena da Zapad neće tako lako poraziti Rusiju, ispostavila se kao tačna.

Uz sve to, već dugo se spekuliše da bi Saudijska Arabija mogla da prestane da trguje naftom u dolarima i pređe na neke druge valute, prvenstveno kineski juan i rusku rublju.

Saudi Press Agency via AP
 

To je početkom godine rekao i saudijski ministar finansija Mohammed Al-Jadaan.

- Saudijska Arabija je otvorena za razgovore o trgovini naftom u valutama koje nisu američki dolar – kazao je on u Davosu.

Već tada je bilo jasno da je Saudijska Arabija spremna da produbi svoju stratešku saradnju u trgovini naftom s Kinom, najvećim svetskim uvoznikom sirove nafte. 

Stupanje Kine na svetsku scenu i istiskanje SAD

Kina i Saudijska Arabija dogovorile su se još u decembru 2022. godine da prošire trgovinu sirovom naftom pošto su svoje odnose nadogradile na strateško partnerstvo tokom posete kineskog predsednika Si Đipinga Rijadu. Već tada je Si Điping obećao da će pojačati napore na promovisanju upotrebe juana u energetskim sporazumima, sugerišući na samitu u glavnom gradu Saudijske Arabije da bi zemlje Veća za saradnju Zaliva (GCC) trebale u potpunosti da iskoriste "Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange" da vrše svoje trgovačke ugovore u juanima.

AP Photo/Ng Han Guan
 

Zato se slobodno može reći da je dogovor Teherana i Rijada samo novi korak u velikom rastu Kine iz ranga regionalne u rang svetske sile. To je definitivno i veliki izazov za SAD, jer je sada svima u svetu jasno da ta država, polako ali sigurno, gubi status najjače svetske sile. To se prvenstveno odnosi na ekonomski aspekat, jer će Vašingtonu biti zadat ogroman udarac time što će dolar izgubiti status glavne svetske rezervne valute, a to će se drastično odraziti i na američku ekonomiju.

Jačanje BRIKS-a bi značilo izolaciju Amerike

Još veću paniku u SAD izazivaju glasine da se vode pregovori između BRIKS-a i Saudijske Arabije, kako bi ova zemlja postala član tog saveza.

Podsetimo, Iran je još u junu prošle godine podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u.

Pixabay
 

- Ministar inostranih poslova Irana saopštio je da je podnet zahtev za članstvo. Predsednik Kine pozvao je predsednika Ibrahima Raisija, on je prisustvovao i održao govor. Nadam se da ćemo i dalje davati svoj doprinos, a BRIKS nam doneti korist - rekao je tada predstavnik iranskog Ministarstva inostranih poslova Said Hatibzade.

Nekoliko dana pre toga zvaničan zahtev je podnela Argentina, a neposredno posle Irana isto je uradio i Alžir.

Ukoliko bi Rijad sledio taj put, što je posle istorijskog dogovora sa Teheranom sve izvesnije, moglo bi se definitivno reći da SAD nemaju mnogo toga da traže na svetskoj sceni. Naime, ulaskom ovih zemalja u BRIKS, ovaj savez bi praktično činile svi najveći proizvođači nafte na svetu, koje čine gotovo polovinu svetske populacije. Vašington bi time sasvim sigurno bio izolovan.

Za opadanje američke moći najviše kriv Vašington

Kinesko ekonomsko čudo je produkt domaćih snaga i inteligencije, ali je dodatno pospešeno nepromišljenim potezima Zapada, na čelu sa SAD. Naime, započinjanjem sukoba u Ukrajini i okretanjem svih svojih vazala protiv Moskve, Vašington je gurnuo Moskvu u naručje Pekingu. I dok se Zapad i Rusija, u međusobnoj borbi iscrpljuju, Kina mudrom politikom skuplja snagu i čeka momenat kada će definitivno proglasiti nadmoć u svetu.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Biće to prvi put, posle više vekova, da globalnom scenom dominira neka država izvan zapadnog sveta. Sve je započelo Prvim svetskim ratom, kada je u krvavom međusobnom sukobu počeo pad Evrope. Drugi svetski rat je to potvrdio, pa su dva glavna centra moći postali Vašington i Moskva. Posle pada Berlinskog zida stvoren je unipolarni svet sa jednom svetskom silom – SAD. 

Tri decenije je Vašington radio šta je želeo širom sveta, a onda je napravio ključnu grešku. Guranjem Ukrajine u sukob s Rusijom, SAD su praktično potpisale svoj kraj na svetskoj sceni. 

AP Photo/Evan Vucci
 

Koliko će opadanje ove svetske sile da traje, ostaje da se vidi. Ali istorija nas uči: kada svetska sila počne da pada, to je nepovratan proces. Kraj može da se odlaže, ali je on pre ili kasnije neminovan. 

Ono što predstavlja opasnost po ceo svet jeste da opadanje moći SAD-a može dovesti do neracionalnih odluka u Vašingtonu koje bi mogle izazvati katastrofu na globalnom nivou. U ovom novom svetu gde Kina raste u uticaju i bogatstvu, a Bliski istok se prestrukturira, ostaje da se vidi kakve će biti posledice pregrupisavanja globalne moći. Međutim, odluke donete iz straha ili očaja u SAD-u mogu imati ozbiljne posledice za ceo svet.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike