Za 12 godina u politici često bio na meti kritika, nanizao propuste u tri ministarstva: Ko je Hamza Jusaf, novi premijer Škotske?

28.03.2023

21:19

0

Pre nego što je izabran ogradio se od plana Sterdženove da sledeće izbore iskoristi kao defakto referendum

Za 12 godina u politici često bio na meti kritika, nanizao propuste u tri ministarstva: Ko je Hamza Jusaf, novi premijer Škotske?
Copyright Profimedia

Hamza Jusaf je izabran u utorak da nasledi Nikolu Sterdžen na mestu lidera Škotske nacionalne partije (ŠNP) i poziciji premijera Škotske. O njemu se neposredno pre odluke pričalo kao o favoritu partije i same Sterdženove.

Ministra zdravlja je podržalo daleko više poslanika nego njegova dva rivala, a zamenik premijera Džon Svini predvideo je da će Jusaf „okončati put ka nezavisnosti“.

On je nesumnjivo najiskusniji od tri kandidata za liderstvo, jer je u vladi služio od 2012. godine i već je bio ministar pravde i ministar saobraćaja.

Njegove pristalice kažu da je on uglađeni komunikator koji je u najboljoj poziciji da ujedini stranku i održi sporazum o podeli vlasti sa škotskim Zelenima.

Nastavak puta Nikole Sterdžen

Jusaf je blizak saveznik Sterdženove i generalno se smatra „kandidatom koji će održati kontinuitet" u radu odlazeće premijerke.

On je jedini od tri kandidata koji je rekao da će osporiti blokadu britanske vlade u vezi sa kontroverznim reformama priznavanja polova Sterdženove na sudovima, tvrdeći da će nezavisnost biti izvojevana samo ako stranka nastavi da forsira „progresivne vrednosti“.

AP Photo/Virginia Mayo, file
Nikola Sterdžen

Ali on je naglasio da bi se obratio sudu samo ako postoji pravni osnov da se ova blokada zaista ospori.

Jusaf se ogradio od plana Sterdženove da sledeće izbore iskoristi kao defakto referendum, rekavši da će umesto toga nastojati da izgradi „doslednu većinu“ u korist nezavisnosti i da „nije dovoljno dobro da podrška nezavisnosti u anketama bude 50 ili 51 odsto“.

Sa druge strane, pokušao je da dopre do nestrpljivijih pristalica nezavisnosti rekavši da bi razmotrio raspisivanje prevremenih izbora u Holirudu (škotskom parlamentu) kako bi testirao podršku za napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Jusaf je takođe odbacio tvrdnje da je vrh partije činio sve što je mogao da osigura da on pobedi u nadmetanju za lidera nakon navoda da je skraćena kampanja posebno osmišljena da favorizuje njega.

Malo drugačiji pristup prioritetnim pitanjima

Govoreći za nedeljni šou Bi-Bi-Sija u Škotskoj ranije tokom kampanje Jusaf je insistirao da je on „svoj čovek i da će raditi stvari na svoj način“.

Profimedia
Hamza Jusaf

- Mnogo se divim, kao što možete zamisliti, odličnom poslu koji je Nikola Sterdžen uradila kao premijerka. Ali ona je imala određeni liderski pristup. Ja ću se držati užeg kruga, a većeg šatora - izjavio je on.

Kritičari tvrde da je Jusaf „propao na vrh" sa nekoliko dostignuća koja je mogao da pokaže dok je bio u vladi, a laburista Džeki Bejli opisala ga je kao „najgoreg ministra zdravlja do sada" koji „sada teži tome da bude najgori premijer u istoriji".

Najoštrije reči, ipak, čuo je od svoje rivalke za lidera ŠNP-a Kejt Forbs, koja mu je tokom televizijske debate uživo rekl: „Vi ste bili ministar saobraćaja i vozovi nikada nisu išli na vreme, kada ste bili ministar pravde, policija je bila napeta do tačke pucanja, a sada kao ministar zdravlja imamo rekordno visoko vreme čekanja“.

Jusafovi sukobi sa Forbsovom bili su ključna odlika kampanje, pri čemu je Jusaf tvrdio da bi stavovi njegove rivalke o društvenim pitanjima kao što su gej brakovi, prava trans osoba i abortus doveli do toga da se stranka „nagne udesno".

Jusaf se takođe suočio sa pitanjima zbog toga što nije učestvovao u konačnom glasanju o homoseksualnim brakovima 2014. godine, za šta se pravdao rekavši da je imao važan sastanak o Škotu koji je osuđen na smrt u Pakistanu zbog optužbi za bogohuljenje.

Profimedia
Hamza Jusaf

Aleks Salmond, koji je u to vreme bio premijer, rekao je za Skaj njuz da je Jusaf propustio glasanje zbog verskog pritiska iz džamije u Glazgovu, što je on oštro demantovao.

Prvi musliman na čelu velike britanske stranke

Kada ovaj 37-godišnjak bude potvrđen za premijera Škotske, ući će u istoriju kao prvi lider etničke manjine u decentralizovanoj vladi i prvi musliman koji predvoditi veliku britansku stranku.

Njegov otac je poreklom iz Pakistana i emigrirao je u Škotsku sa porodicom 1960-ih, dok je njegova majka rođena u južnoazijskoj porodici u Keniji, a Jusaf je često govorio o rasističkom zlostavljanju koje je pretrpeo.

Bio je primoran da pozove policiju nakon što je navodno dobio pretnje na početku same kampanje lidera stranke, a 25-godišnji muškarac i 35-godišnja žena uhapšeni su i optuženi.

Jusaf se školovao u privatnoj školi Hatčesons gramar u Glazgovu, koju je pohađao i dve gdone stariji lider škotskih laburista Anas Sarvar.

Nakon studija politike na Univerzitetu u Glazgovu nakratko je radio u kol-centru pre nego što je postao parlamentarni pomoćnik SNP-ovog člana škotskog parlamenta Bašira Ahmada, a kasnije i Aleksa Salmonda.

Profimedia
Hamza Jusaf

Jusaf je 2011. godine izabran za člana parlamenta za region Glazgova, a Salmond ga je unapredio u ministra za Evropu i međunarodni razvoj samo godinu dana kasnije.

Postao je ministar saobraćaja 2016. nakon što je pobedio laburiste, čime je postao prvi kandidat etničke manjine koji je osvojio mesto u škotskom parlamentu.

Šest meseci nakon što je došao na ovu poziciju, Jusaf se suočio sa neprijatnošću da bude kažnjen sa 300 funti i šest kaznenih poena nakon što ga je policija zaustavila dok je vozio automobil svog prijatelja bez odgovarajućeg osiguranja.

Takođe se suočio sa kritikama zbog učinka „ScotRail-a", škotske železničke kompanije, nakon što je „Abelio" preuzeo ugovor za vođenje železničke franšize, što je na kraju dovelo do toga da je ona nacionalizovana.

Jusaf je ponovo unapređen 2018. godine kada ga je Sterdženova imenovala za novog ministra pravosuđa u sklopu rekonstrukcije vlade.

Ali njegov vodeći zakon o zločinima iz mržnje stopiran je zbog straha da bi novo krivično delo „podsticanja mržnje“ moglo imati veliki uticaj na slobodu govora.

Kritičari su rekli da bi zakon mogao dovesti do toga da biblioteke i knjižare budu krivično gonjene zbog toga što imaju sporne knjige na svojim policama i da bi takođe potencijalno mogao da kriminalizuje ljude zbog privatnih razgovora koje vode u sopstvenim domovima.

Profimedia
Hamza Jusaf

Bivši zamenik lidera ŠNP-a Džim Silars, nacrt zakona je opisao kao „jedan od najpogubnijih i najopasnijih zakona koje je ikada donela bilo koja vlada u moderno doba u bilo kom delu Ujedinjenog Kraljevstva“.

Na kraju je nakon niza izmena usvojen u parlamentu u martu 2021, ali još nije postao zakon.

Jusaf je takođe kritikovan jer je tvitovao da se „gadi" zbog videa koji navodno prikazuje igrače Rejndžersa (škotski fudbalski klub) da koriste sektaški jezik za koji se brzo ispostavilo da je lažan.

Osim toga, našao se na udaru kritika jer je odbacio zabrinutost u vezi sa stanjem zgrada škotske policije kao „preuveličavanje" samo nekoliko sati pre nego što se srušio plafon u policijskoj stanici Broti Feri u blizini Dandija.

U roku od tri nedelje nakon što je postao ministar zdravlja u maju 2021. Jusaf se izvinio za bilo kakvu „neopravdanu uzbunu“ koju je izazvao pogrešnom tvrdnjom da je 10 dece hospitalizovano „zbog kovida“.

Takođe je slavno pao sa skutera za kolena koji je koristio u škotskom parlamentu dok se oporavljao nakon što mu je pukla Ahilova tetiva dok je igrao badminton.

Kada je politički urednik Bi-Bi-Si Škotska Glen Kempbel na Tviteru objavio video njegovog pada, Jusaf je odgovorio: „Da je neko drugi pao dok je bio na štakama, skuteru ili u invalidskim kolicima, da li bi vaš prvi instinkt bio da to snimite i tvitujete?"

Njegovo vreme na funkciji ministra zdravlja okarakterisano je povećanjem vremena čekanja u redovima u bolnicama, iako je Jusaf isticao da ovi problemi nisu jedinstveni za Škotsku i da je ta zemlja jedini deo Ujedinjenog Kraljevstva koji je izbegao štrajkove osoblja Nacionalne zdravstvene službe.

Jusafove pristalice, među kojima je i lider ŠNP-a iz Vestminstera Stiven Flin, kao i Svini, ukazuju na njegova dostignuća, kao što je završetak Kvinsferi prelaza na vreme i u skladu sa budžetom, dok je se navodi kao i odgovoran za transport i pad stope kriminala dok je bio ministar pravde.

Flin je rekao da veruje da je Jusaf u najboljoj poziciji da se uhvati u koštac sa ekonomskim izazovima zemlje i pohvalio je njegov plan da ubrza širenje brige o deci na jednogodišnjake i dvogodišnjake kao nešto što bi „promenilo mnogo toga i za zaposlene porodice i za širu ekonomiju“.

Tužili vrtić zbog diskriminacije

Profimedia
Hamza Jusaf

Jusaf i njegova supruga Nadija El-Nakla, odbornica ŠNP-a u Dandiju, nedavno su odustali od tužbe od 30.000 funti protiv vrtića koji su optužili za diskriminaciju.

Par je tvrdio da im je rečeno da nema mesta za njihovu ćerku u obdaništu u Broti Feriju, ali da su primljeni kandidati sa „belim škotskim imenima“.

Iz vrtića su rekli da je svaka tvrdnja da nije otvoren i inkluzivan „očigledno lažna“ i da su bili primorani da potroše desetine hiljada funti na „odbranu od lažnih tvrdnji“.

Inspektorat za negu je ranije prihvatio formalnu žalbu Jusafa i njegove supruge.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike