Ko je Nikola Sterdžen i zašto je podnela ostavku na mesto premijerke Škotske? Od sanjarke o nezavisnosti do žene od koje je London strepeo

16.02.2023

08:12

0

U politiku je ušla zbog želje da dovede svoju državu do nezavisnosti, ali je stalno nailazila na zid

Ko je Nikola Sterdžen i zašto je podnela ostavku na mesto premijerke Škotske? Od sanjarke o nezavisnosti do žene od koje je London strepeo
Nikola Sterdžen - Copyright Hannah McKay/Pool Photo via AP

Nikola Sterdžen je najavila u sredu da će se povući sa mesta premijerke Škotske posle više od osam godina na funkciji.

Podnela je ostavku ne ostvarivši želju zbog koje je kao tinejdžerka počela da se interesuje za politiku - nezavisnost Škotske.

Nikola Ferguson Sterdžen je rođena u Irvajnu 1970. godine, kao „devojka iz radničke klase iz Ejršira“.

Već u tinejdžerskim godinama bila je zagovornik Škotske nacionalne partije (SNP) u kampanji za stranku na opštim izborima 1987. godine.

Margaret Tačer je bila ta koja ju je inspirisala da uđe u politiku, rekla je, tvrdeći da je protiv svega za šta se torijevska političarka zalagala.

Ona je insistirala da je argument za nezavisnost bio čisto politički i ekonomski i da se nikada zapravo nije odnosio na identitet. Njena rođena baka je bila sa severa Engleske.

Sa 21 godinom, 1992, i sama je izabrana kao kandidat u izbornoj jedinici Glazgov Šetlston, gde su je laburisti pobedili sa 15.000 glasova.

AP Photo/Virginia Mayo, file
Nikola Sterdžen

Njene ambicije ni posle poraza nisu bile ništa manje, pa je nastavila da učestvuje u nizu izbora.

Diplomirani pravnik

Istovremeno je diplomirala pravo na Univerzitetu u Glazgovu i dve godine radila kao advokat u gradu.

Njena politička karijera je u potpunosti uzletela otvaranjem škotskog parlamenta 1999. godine, kad je prvi put osvojila mesto u Glazgovu na listi regionalne liste i ušla u parlament sa samo 29 godina.

SNP je postala glavna opozicija koaliciji laburista i liberalnih demokrata koja je vodila novi parlament.

Kada je Džon Svini podneo ostavku na mesto lidera SNP-a 2004. godine, ona se upustila u takmičenje za liderstvo protiv Rozane Kaningem, ali se sve promenilo kada se Aleks Salmond odlučio da i on učestvuje.

Tada su dvoje političara skopili pakt prema kom se Sterdžen kandidovala kao Salmondova zamenica i njegov predstavnik u škotskom parlamentu, s obzirom na to da je on u to vreme bio poslanik, a ne član škotskog parlamenta.

AP Photo/Jacquelyn Martin
Nikola Sterdžen

To je takođe značilo da je postala zamenik premijera kada je SNP preuzeo vlast 2007. godine, kao i važno mesto ministra zdravlja.

Na tim izborima ona je pobedila u izbornoj jedinici Glazgov Govan, mestu u kom je od tada lagano pobeđivala.

Bolni pobačaj i politički trijumf

Godine 2010. udala se za Pitera Mjurela, izvršnog direktora SNP-a. Oni nisu imali decu, a Sterdženova je kasnije otkrila bolno iskustvo pobačaja koji je doživela kada je imala 40 godina, neposredno pre kampanje za parlamentarne izbore u Škotskoj 2011.

- Ponekad do rođenja bebe jednostavno ne dođe, bez obzira na to koliko mi to želimo - rekla je ona.

Sterdžen je istakla i da je o tome govorila jer se nadala da bi to moglo da dovede u pitanje neke od pretpostavki i pogrešnih zaključaka koji se još uvek donose o ženama koje nemaju decu, posebno u politici.

Takođe je igrala ključnu ulogu tokom kampanje za referendum o nezavisnosti 2014. godine, kada je često preuzimala vođstvo kao „ministarka za otcepljenje“.

Jane Barlow/Pool photo via AP
Nikola Sterdžen

Upravo je neuspeh te kampanje doveo do njenog uspona na sam vrh škotske politike, pošto se Salmond povukao nakon što su Škoti glasali protiv nezavisnosti sa 55 prema 45 odsto.

Ovog puta ona je bila jedini kandidat za lidera, osvojivši srca Škota, što se pokazalo na opštim izborima 2015, kada je SNP osvojila 56 od 59 mesta u Holirudu (škotskom parlamentu).

Još jedna pobeda usledila je 2016, iako joj je tada nedostajala većina koju je stranka osvojila pod Salmondom 2011. Ponovo je pobedila 2021. godine.

Između tih pobeda vodila je Škotsku kroz pandemiju kovida 19, održavajući dnevne brifinge iz vladinog sedišta Kuće Svetog Andrije.

Zašto Nikola Sterdžen podnosi ostavku?

Tokom godina na vlasti Sterdžen je progurala nekoliko svojih ciljeva, od udvostručavanja besplatnog dodatka za negu dece u Škotskoj do uvođenja kutije za bebe.

Međutim, drugi nisu uspeli, posebno njeno obećanje da će eliminisati jaz u postignućima između učenika boljeg i siromašnijeg porekla, što je jednom prilikom slavno postavila kao svoj prioritet.

Poslednjih nedelja bila je uvučena u spor oko rodnih reformi, koji se poveo zbog neslaganja oko transrodnog silovatelja Isle Brison koji je prvobitno bio smešten u zatvoru za žene.

Jane Barlow/Pool photo via AP
 

Škotska vlada je usvojila nacrt zakona kojim bi ljudima olakšala promenu pola, a Sterdžen je izrazila nameru da se obrati sudu kako bi odbranila taj zakon od poteza britanske vlade da ga blokira.

Međutim, njeno najveće razočarenje na mestu premijera bio je njen neuspeh da napreduje u pitanju koje ju je i dovelo u politiku.

Sterdžen je u nekoliko navrata insistirala na referendumu o nezavisnosti Škotske, posebno nakon glasanja o Bregzitu 2016, ali svaki put je naišla na zid protivljenja britanske vlade.

Iako je morala da ima posla sa pet premijera - Dejvidom Kameronom, Terezom Mej, Borisom Džonsonom, Liz Trus i Rišijem Sunakom - niko od njih nije bio voljan da joj ostvari želju za drugi referendum.

Pokušaj da se to pitanje progura kroz Vrhovni sud takođe je propao krajem prošle godine, a Sterdžen je planirala posebnu konferenciju SNP-a u martu kako bi odlučila koji će biti sledeći potez.

To je deo razloga zbog kojih je njena iznenadna ostavka toliko iznenađenje - bez Sterdženove na čelu vlade, ko će odrediti pravac pokreta za nezavisnost u tako ključnom pokretu?

Odlazak ličnosti koja je tako dugo bila u samom vrhu škotske politike ostavlja mnoga pitanja bez odgovora.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike