Sedmica u svetu: Podsticanje rata na godišnjicu sukoba, nuklearna nestabilnost i pokušaj uvlačenja Moldavije u haos

26.02.2023

20:14

0

Turska se ponovo tresla, što je aktiviralo nedavne traume, a roditelje nestale Medlin Meken uznemirila je Poljakinja koja tvrdi da je ona kidnapovana devojčica

Sedmica u svetu: Podsticanje rata na godišnjicu sukoba, nuklearna nestabilnost i pokušaj uvlačenja Moldavije u haos
Copyright Profimedia/AP Photo/ Vadim Ghirda/ Libkos/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin

U nedelji za nama (20-26. februara) godišnjica rata u Ukrajini obeležena je novim sankcijama Rusiji i obećanjima o slanju novog oružja Kijevu, pretnjama i obećanjima o pobedi udruženog Zapada. Turska se ponovo tresla, što je aktiviralo nedavne traume, a roditelje nestale Medlin Meken uznemirila je Poljakinja koja tvrdi da je ona kidnapovana devojčica.

Godišnjica rata, nove sankcije, novo oružje i stara mržnja

Protekla sedmica je bila izuzetno tenzična na istoku Evrope, dok su odnosi između Rusije i Zapada dodatno narušeni što novouvedenim sankcijama, što raskidom važnog sporazuma. Američki predsednik Džozef Bajden posetio je u ponedeljak Kijev uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, gde se sastao sa Vladimirom Zelenskim, a povodom ove posete oglasio se zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, rekavši da je lider SAD pre toga dobio bezbednosne garancije od Moskve.

AP Photo/Michael Sohn
Borbena vozila "marder"

Posle silnog obećanog oružja Nemačka kompanija za proizvodnju borbenih vozila i naoružanja "Rajnmetal" saopštila je da očekuje da će 20 borbenih vozila "marder" biti spremno za slanje u Ukrajinu do kraja marta, francuska novinarka izjavila je da su zapadne armije uzalud osiromašene jer oružje koje je poslato Kijevu neće imati velikog učinka, a koju sve artiljeriju koristi NATO i šta je od nje poslato Ukrajini možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obratio se u utorak Federalnoj skupštini i, između ostalog, rekao da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (Novi START) koji je sklopila sa SAD kako bi zemlje međusobno kontrolisale nuklearno naoružanje jedna druge. Na ovo su burno reagovale mnoge zemlje sveta - Francuska je apelovala da se Rusija vrati sporazumu, kao i Nemačka, dok su Ujedinjene nacije pozvale na hitno obnavljanje pregovora Moskve i Vašingtona. Sve što treba da znate o sporazumu Novi START možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Kina je izrazila zabrinutost da bi rat na istoku Evrope mogao da se otme kontroli i objavila je dokument u kom je obrazložila svoj stav o sukobu Rusije i Ukrajine. Na godišnjicu sukoba zemlje Evropske unije uvele su nove sankcije Moskvi, a ograničenja je pooštrila i Amerika, koja je, kako je otkriveno licemerna u svojim pozivima da se uništi ruska ekonomija, pošto je nastavila da trguje sa Rusijom i daje joj milijarde dolara.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Američki novinar Simor Herš tvrdio je da SAD i Norveška neprestano sprovode zajedničke mornaričke operacije od rata u Vijetnamu i da su to uradile i prilikom sabotaže "Severnog toka 2". Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je "antirusku" rezoluciju na koju je oštro reagovao stalni izaslanik Moskve pri toj organizaciji, dok je Medvedev zapretio da je Rusija spremna da ide do granice Polsjke kako bi eliminisala pretnje.

Italija, koja je članica NATO-a, odbila je da pošalje borbene avione u Ukrajinu, a koje sve oružje je Zapad obećao i poslao Kijevu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Uvlačenje Moldavije u sukob

Profimedia
 

Posle bombastičnih priča i optužbi Ukrajine da se Rusija sprema da napadne moldavsko Pridnjestrovlje, dok se ukrajisnak vojska gomila na granici sa ovom zemljom da bi, prema trvdnjama Moske sprovela "operaciju lažne zastave", Putin je poništio važan dekret o suverenitetu Moldavije.

Moskva je optužila Ukrajinu da planira invaziju na Pridnjestrovlje, bivši savetnig Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je da bi Kijev problem Pridnjestrovlja mogao da reši "za tri dana", a šta se sve dešavalo u Moldaviji njenom otcepljenom regionu u poslednje vreme i šta bi iza ovih priča moglo da stoji možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Ustreptala Turska

Profimedia
 

Dve nedelje posle razornog zemljotresa Turska se u ponedeljak našla na udaru dva jaka potresa, u kojima je bilo i stradalih i više od 200 povređenih, dok su na društvim mrežama osvanuli zastrašujući snimci. Posle novih zemljotresa turska novinarka se rasplakala u programu uživo, da bi u subotu Tursku ponovo pogodio zemljotres, a treslo se i u Indoneziji i Rusiji, dok je u subotu broj stradalih u Turskoj i Siriji premašio 50.000.

Medlin Meken

Profimedia; Printscreen Instagram
 

Priča nestale devojčice Medlin Meken ponovo je postal aktuelna posle 15 godina kada je na društvenim mrežama Poljakinja Julija Faustina (21) počela da tvrdi da je ona nestala Britanka. Ona je tražila da se uradi DNK test kojim bi dokazala svoje tvrdnje, na šta su pristali roditelji nestale devojčice, ali su onda Faustinini roditelji počeli da negoduju i da odbijaju da učestvuju u analizama, tvrdeći da imaju dokaz da je ona njihova ćerka, kao i da je "uvek htela da bude popularna" i da "ima psihičke probleme".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike