Američki novinar tvrdi: SAD i Norveška zajedno sprovode tajne mornaričke operacije još od rata u Vijetnamu!

22.02.2023

21:15

0

Pre pet meseci taj timski rad, o kome i dalje znamo vrlo malo, rezultirao je uništenjem dva gasovoda, po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena, sa međunarodnim implikacijama koje će se tek videti - napisao je Herš

Američki novinar tvrdi: SAD i Norveška zajedno sprovode tajne mornaričke operacije još od rata u Vijetnamu!
Ilustracija - Copyright Mass Communication Specialist 3rd Class Kelsey L. Adams/U.S. Navy via AP

Američki novinar Sejmur Herš objavio je danas članak u kojem tvrdi da SAD i Norveška zajedno sprovode tajne mornaričke operacije još od rata u Vijetnamu.

Novinar se pita u svom članku "zašto se veliki deo tajnog planiranja i obuke" za sabotaže i napade na gasovode Severni tok 1 i 2, za koje je okrivio SAD, "odvijao u Norveškoj".

- Jednostavan odgovor je da norveška mornarica ima dugu i mutnu istoriju saradnje sa američkim obaveštajnim službama. Pre pet meseci taj timski rad, o kome i dalje znamo vrlo malo, rezultirao je uništenjem dva gasovoda, po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena, sa međunarodnim implikacijama koje će se tek videti - napisao je Herš u članku koji je objavio na platformi Sabstak.

On je podsetio da je pre šest decenija mala grupa norveških mornara bila upletena u "predsedničku prevaru" koja je dovela do rane i krvave prekretnice u ratu u Vijetnamu, prenosi TASS.

Novinar je objavio da su do 1964. godine najmanje dva norveška mornara priznala saučesništvo u tajnim operacijama koje je organizovala CIA. Prema njegovim rečima, Norveška je iste godine prodala Sjedinjenim Američkim Državama šest borbenih čamaca koji su isporučeni u bazu koju koristi američka mornarica u Da Nangu gde su bili prisutni i pripadnici norveške ratne mornarice, navodno radi obuke američke i vijetnamske vojske za upravljanje tim plovilima.

- Kasnije su bili uključeni u borbe, a Norveška je prodala Amerikancima još 18 takvih čamaca, od kojih je šest uništeno u borbama - napisao je Herš.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike