Šta znači obustava učešća Rusije u sporazumu o nuklearnom naoružanju: Putinovo obraćanje odjeknulo svetom

21.02.2023

14:19

0

Ugovor postavlja ograničenja na broj raspoređenog nuklearnog oružja interkontinentalnog dometa koje mogu imati i Vašington i Moskva

Šta znači obustava učešća Rusije u sporazumu o nuklearnom naoružanju: Putinovo obraćanje odjeknulo svetom
Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom govora koji je održao u utorak da suspenduje učešće svoje zemlje u novom START sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama, eliminišući poslednji preostali pakt koji reguliše dva najveća nuklearna arsenala na svetu.

- Moram danas da objavim da Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja. Dozvolite mi da ponovim — ne povlači se iz sporazuma, već konkretno suspenduje svoje učešće. Ali pre nego što se vratimo na razgovor o tome, potrebno je da razumemo šta zemlje poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva smatraju svojim strateškim arsenalom i kako ćemo ih uzeti u obzir, odnosno kombinovani udarni potencijal Alijanse - rekao je Putin tokom svog mnogo odlaganog godišnjeg obraćanja ruskoj Narodnoj skupštini.

Ugovor postavlja ograničenja na broj raspoređenog nuklearnog oružja interkontinentalnog dometa koje mogu imati i SAD i Rusija. Poslednji put je produžen početkom 2021. na pet godina, što znači da će dve strane uskoro morati da počnu pregovore o drugom sporazumu o kontroli naoružanja.

Prema ključnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, i Sjedinjenim Državama i Rusiji je dozvoljeno da sprovode inspekcije međusobnog naoružanja, iako su inspekcije obustavljene od 2020. zbog pandemije Covid-19.

Iako se Rusija ne povlači u potpunosti iz pakta, čini se da formalizuje svoju trenutnu poziciju. Mesecima su američki zvaničnici bili frustrirani zbog nedostatka saradnje.

Sednica Bilateralne konsultativne komisije o sporazumu trebalo je da se sastane u Egiptu krajem novembra, ali je iznenada prekinuta. SAD su okrivile Rusiju za ovo odlaganje, a portparol Stejt departmenta je rekao da je tu odluku donela „jednostrano“ Rusija.

Najnoviji razvoj događaja koji je najavio Putin „postavlja sporazum na staklene noge“, napisao je Hans Kristensen, direktor projekta za nuklearne informacije, na Tviteru, postavljajući pitanje da li će Rusija sada prestati da razmenjuje podatke sa američkim kolegama.

Putin je u decembru upozorio na „sve veću“ pretnju nuklearnog rata, a ovog meseca je Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti, zapretio da bi gubitak Rusije u ratu mogao „isprovocirati izbijanje nuklearnog rata“.

- Nuklearne sile ne gube velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina. Ovo bi svima trebalo da bude očigledno. Čak i zapadnom političaru koji je zadržao bar malo inteligencije - napisao je Medvedev u Telegramu.

Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Iako je procena američkih obaveštajnih službi u novembru sugerisala da su ruski vojni zvaničnici razgovarali pod kojim okolnostima će Rusija upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, SAD nisu videle nikakve dokaze da je Putin odlučio da preduzme drastičan korak da ga upotrebi, rekli su zvaničnici za Si-En-En .

Ruski predsednik je tokom govora takođe istakao da postoje informacije da SAD razmatraju mogućnost testiranja svog nuklearnog naoružanja u punom obimu, dodajući da rusko Ministarstvo odbrane i Rosatom moraju biti spremni da testiraju rusko nuklearno oružje ako Vašington to zaista uradi.

Usred drastično pogoršanih rusko-američkih odnosa, koji su „dostignuće“ Vašingtona, prema Putinovim rečima, on je rekao da je potpisao ukaz o stavljanju novih strateških kopnenih kompleksa na borbeno dežurstvo. Rusija će takođe primeniti najnaprednija dostignuća za unapređenje potencijala vojske i mornarice, dodao je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike