Putin raskida sve veze sa SAD i EU?! Poništio važan dekret o suverenitetu Moldavije

22.02.2023

06:44 >> 07:31

0

Putin raskida sve veze sa SAD i EU?! Poništio važan dekret o suverenitetu Moldavije
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja , separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe.

Dekret, koji je juče opozvan, oličenje je ruske spoljne politike pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i SAD, prenosi Rojters.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja, navodi se da je odluka doneta kako bi se "obezbedili nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promenama koje se događaju u međunarodnim odnosima". Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

-Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept spoljne politike Rusije. Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja - rekao je Flenčea za Publika-TV.

Profimedia
 

 

Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodsto obećalo da će nastaviti sa nastojanjima da se pridruži EU, veoma napeti i optužio ovu zemlju da sprovodi antirusku politiku. Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će "pažljivo proučiti" dokument.

Smeštena između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih država u Evropi, od 2020. predvodi predsednica Maja Sandu uz snažnu podršku SAD-a i Evropske unije, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Biden sastao se sa njom juče u Poljskoj i potvrdio svoju dalju podršku.

Dekretom iz 2012. Rusija se obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja "na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja".

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli.

Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992., nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirovnim snagama" koje su još uvek raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.

Ruski predsednik održao je 21. februara godišnje obraćanje Saveznoj skupštini, a u celom svetu je odjeknula kao bomba Putinova najava da Rusija suspenduje svoje učešće u Ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

- Moram danas da objavim da Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja. Dozvolite mi da ponovim - ne povlači se iz sporazuma, već konkretno suspenduje svoje učešće - rekao je on

Odmah je reagovao portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da nastave punu primenu sporazuma Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja.

- Bez kontrole nuklearnog naoružanja svet je daleko opasniji, nestabilniji, sa mogužim katastrofalnim posledicama - naglasio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike