Šta se desilo drugaricama ISIS-ove neveste: Potresna sudbina britanskih tinejdžerki koje su naivno verovale prijateljici

23.02.2023

08:15

0

Nisu znale šta ih čeka ni kako će im se život preokrenuti

Šta se desilo drugaricama ISIS-ove neveste: Potresna sudbina britanskih tinejdžerki koje su naivno verovale prijateljici
Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo Metropolitan Police via AP Profimedia

Šamima Begum je pre osam godina pobegla iz Britanije i pridružila se ISIS-u. Godine 2021. u ovo vreme ona je i zvanično izgubila britansko državljanstvo, što je izazvalo velike kontroverze. Iako se o njoj najviše pričalo, ona u Siriju nije otišla sama.

Dok je trajao raspust između dva polugodišta, Šamima i njene prijateljice Amira Abase i Kadiza Sultana napustile su svoje porodice, uputile se na aerodrom i putovale kroz Tursku, kako bi se pridružile Islamskoj državi u Siriji. Nikada se više nisu vratile u Britaniju.

Kako su napustile zemlju

Tri devojke dospele su na naslovne strane širom sveta kada su objavljene fotografije na kojima se vidi kako prolaze detektore metala na londonskom aerodromu. Ove fotografije su izašle u javnost u očajničkom pokušaju da se spreči da njih tri stignu na krajnje odredište. 

Tinejdžerke su putovale same. Šamima je nosila šal sa leopard dezenom, Amira je imala svetložuti duks, a Kadiza sivi karirani šal i džemper.

Opisani šalovi su sledeći put viđeni na devojkama na zapisima nadzornih kamera kada su stigle na autobusku stanicu u Istanbulu, dok su nosile teške torbe kroz sneg i čekale da se ukrcaju u javni prevoz. 

Metropolitan Police via AP
 

Za policijski apel je već bilo kasno - devojke su prešle glanicu.

Nekoliko nedelja pre nego što će one otići, još jedna devojka iz njihove škole prošla je kroz isti put. Policija je upravo ove tri devojke htela da intervjuiše o njoj.

Međutim, pisma u kojima su tražili dozvolu roditelja da to učine do njih nikada nisu stigla. Umesto da su roditeljima pisali na mejl ili poslali pisma direktno na adresu, koverte su date devojkama koje su ih sakrile između stranica svojih knjiga.

Gde su danas

Sve tri devojke udale su se za islamske borce, iako uloge koje su igrale u kalifatu ostaju uglavnom nepoznate.

Kadiza Sultana

Kadiza Sultana je bila najstarija od tri tinejdžerke. Udala se za američkog ISIS borca. U telefonskim razgovorima sa sestrom u Velikoj Britaniji koji su snimljeni za ondašnju televiziju rekla je da želi da se vrati kući, ali da se plaši.

- Zvuči veoma uplašeno. Tamo je postala veoma emotivna. Osećam se stvarno bespomoćno. Šta mogu da uradim? Zaista mi je teško. Mislim da nikada sama nije nešto odlučila, ovo je bio prvi put i to je ispalo baš veliko. Samo se radujem sledećem pozivu, to je ono što me drži - rekla je Halima, sestra Kadize Sultane, nakon telefonskog razgovora.

Profimedia
Islamisti

Veruje se da je Kadiza poginula u vazdušnom napadu nekoliko nedelja posle telefonskog razgovora sa sestrom, u maju 2016. godine. To nikada nije zvanično potvrđeno.

Tek nekoliko godina kasnije Šamima Begum je progovorila o smrti svoje prijateljice. 

- Njena kuća je bombardovana. Ispod zemlje su se dešavale neke tajne stvari, što je špijun otkrio, pa su tako stradali i drugi ljudi. Poricala sam da se to desilo. Mislila sam da ćemo umreti zajedno. 

Amira Abase

Amira se udala za borca ISIS-a Abudlaha Elmira, 18-godišnjaka iz Australije, koji je zbog svoje riđe kose dobio nadimak Džindžer Džihadi.

On je ubijen u napadu dronom u decembru 2015. godine. 

AP Photo/Maya Alleruzzo
Islamisti

Amira je imala komunikaciju putem društvenih mreža sa svojom majkom u Velikoj Britaniji. Međutim, poruke su iznenada prestale i njena majka sada veruje da je Amira mrtva.

S druge strane, Šamima tvrdi da je živa, ali ne otkriva detalje o njoj.

Šamima Begum

Šamima Begum, ili ISIS-ova nevesta, kako su je zvali mediji, tvrdi da je bila samo domaćica, dok obaveštajni izvori kažu da je bila umešana u zašivanje eksploziva u samoubilačke prsluke.

Kada je imala samo 15 godina udala se za člana Islamske države, Holanđanina Jagoa Riedijka, koji je bio stariji od nje 12 godina. Sa njim je dobila troje dece, od kojih nijedno nije preživelo. 

Danas ona prodaje pakete sa hranom, koje dobija u kaznenom centru od humanitarnih organizacija, kako bi zaradila dovoljno novca za zapadnjačku odeću i farbu za kosu. 

Profimedia
Šamima Begum

Kako je istakla, želi da se drugačijim izgledom istakne u odnosu na ostale žene u kaznenom centru, koje i dalje podržavaju terorističku organizaciju.

Ona živi u ovom kaznenom centru od 2019. godine, a čak je bila i deo podkasta "Šamima Begum - Igra krivice", gde se razmatralo da li je vlast napravila greške koje su omogućile da ona sa svojim prijateljicama ode u Siriju.

Šamima Begum je pisala poruke koje su potom prokrijumčarene iz logora i poslate režiseru podkasta. U njima ona opisuje kako je pokušala da se oporavi od traume gubitka tri bebe i jasno se vidi koliko je očajna zbog toga što je izgubila državljanstvo.

- Nastavila sam dalje nakon tog dela mog života. To me više ne čini tužnom - pisalo je u jednoj od njenih poruka.

Profimedia
Šamima Begum

Britanski zakon, inače, omogućava ministru unutrašnjih poslova da ukine britansko državljanstvo ako se proceni da je to odluka u korist opšteg dobra, ali državljanstvo ne može da se ukine osobama koje ne mogu da se prijave za neko drugo.

Iako je rođena i odrasla u Britaniji, Šamimino državljanstvo je ukinuto uz obrazloženje da može da se prijavi za državljanstvo Bangladeša, odakle su joj roditelji.

Šamima i dalje živi u kaznenom centru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike