Licemerje na delu! Amerika se hvali sankcijama koje uvodi Rusiji, a daje milijarde za njihove proizvode

25.02.2023

08:16

1

Pričajući da žele da oslabe rusku ekonomiju, SAD su nastavile da sarađuju sa Rusima u oblastima u kojima su imale koristi

Licemerje na delu! Amerika se hvali sankcijama koje uvodi Rusiji, a daje milijarde za njihove proizvode
Vladimir Putin i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini najglasnije su bile Sjedinjene Američke Države. One su uvele nekoliko serija ozbiljnih sankcija sa ciljem da uspore rusku ekonomiju, ali kada im Rusi trebaju, po svemu sudeći, nalaze rupe u zakonu i iza kulisa nastavljaju da trguju sa njima, bez obzira na to što u javnosti pričaju da „ne treba finansirati rusku ratnu mašineriju".

Samo pre jednog dana, u petak, Vašington se busao da uvodi sankcije bez presedana Moskvi, ali izgleda da Amerikancima ne smeta baš sve rusko. 

Studija koju je objavila ekološka grupa „EarthSight", pokazala je da, iako su carine pomogle da se uvoz iverice iz Rusije u SAD prepolovi u periodu od 2021. do 2022. godine, Rusija i dalje ostaje drugi najveći izvoznik ovog materijala u SAD. Kako se navodi, Amerikanci su uvezli ovaj materijal iz Rusije u vrednosti od najmanje 1,2 milijarde dolara.

Iverica ostaje jedan od najvećih sektora isporuka robe, pored nafte i gasa, koje dolaze iz Rusije i Belorusije u SAD, čineći otprilike polovinu sve ruske robe široke potrošnje koja je stigla na teritoriju Amerike od novembra 2022. do januara, navodi se u dokumentima koje je objavila pomenuta ekološka grupa.

SAD su, nakon početka specijalne vojne operacije, uvele veliki porez od 50 odsto na rusku i belorusku ivericu. Evropska unija i Velika Britanija su, s druge strane, u potpunosti zabranile ruske drvne proizvode.

Profimedia
Ruske šume

Obmanjivanje javnosti

- To je skandal. Mislim da će većina američkih potrošača biti šokirana - rekao je Sem Loson, direktor londonskog „EarthSight-a", dodajući da „potrošači imaju utisak da SAD čine sve što mogu da ekonomski izoluju Rusiju".

- Realnost je da još uvek postoje velike oblasti u kojima se sankcije mogu pojačati, a ovo je jedna od najvažnijih - kazao je on.

„EarthSight" je pozvao SAD da prate EU i Veliku Britaniju i zabrane uvoz ruske drvne građe i sankcionišu ruskog oligarha koji poseduje veliki udeo u fabrici za izvoz drveta.

„EarthSight" je takođe izrazio zabrinutost da li se drvo seče iz ogromnih šuma u ​​vlasništvu ruske vojske, tako da prodaja iverice indirektno koristi njenim oružanim snagama. Šume, uključujući i onu u Irkutsku, proizvele su više od milion kubnih metara drvne građe za godinu dana. Od početka rata nezavisni inspektori su napustili Rusiju, što otežava dolaženje do informacija kuda drva idu.

Pexels
 

Jehor Hrinik, čuvar šuma u ​​Kijevu iz Ukrajinske grupe za očuvanje prirode, rekao je: „Kada danas kupujete nešto od Rusije, u suštini podržavate rusku ratnu mašinu", čime je praktično citirao reči nekoliko stotina američkih zvaničnika koji ne mare što se Evropa ove zime smrzavala nakon što su godinama apelovali na Brisel da prekine sa kupovinom ruskog gasa.

Za kvalitet se moraju naći sporedni putevi

Iverica koja se uvozi iz Rusije i Belorusije tipično je višeg kvaliteta, često se pravi od baltičke ili ruske breze i koristi se u građevini i za pravljenje nameštaja. 

Najveći američki uvoznik iverice iz Rusije je firma "PG Wood Imports" koja se nalazi u Atlanti, a koja je uvezla trećinu ruskih proizvoda od drveta koji su stizali u američke luke tokom poslednjih šest meseci. U proseku je to oko tri kontejnera za robu dnevno. 

Kako je potvrđeno, najmanje 100 kontejnera za robu je došlo direktno iz Rusije, prema podacima grupe za istraživanje lanca snabdevanja "Panjive".

Pixabay
 

„Vjatski iverica" je među najvećim dobavljačima iverice iz Rusije u SAD poslednjih meseci, sa pošiljkama koje su prelazile 1200 kubnih metara mesečno. 

Ministarstvo trgovine SAD nije se oglašavalo po ovom pitanju.

Dok se direktne isporuke iz Rusije nastavljaju u SAD, neki proizvodi napravljeni od ruskog drveta šalju se indirektno i izbegavaju se veće uvozne carine. 

U septembru je otkriveno da je ruska breza poslata preko Vijetnama i Kine pre nego što je krenula put Amerike. Pošto više nije bila označena kao ruska breza, nije podlegla visokim američkim carinama. 

Jedina zemlja koja je povećala izvoz iverice u SAD tokom 2022. godine bila je Turska.

Profimedia
Ruske šume

U julu je Pavel Čaščin, šef ruske Federalne agencije za upravljanje šumama, izjavio da Rusija neće „patiti mnogo" od sankcija jer je potražnja velika, posebno iz Azije. 

Među američkim kompanijama koje su nastavile trgovinu sa Rusijom nalazi se i "International Paper Co", koja je najveći svetski proizvođač celuloze i papira. Od 2007. godine postoji i "Ilim Group", kojim upravlja „International Paper Co", a koja je u polovičnom vlasništvu aa ruskim partnerima. 

Međunarodne sankcije su uticale na kompaniju, što je predočeno akcionarima prošle godine. Odlučeno je da se proda polovina kompanije, a u januaru je „International Paper Co" objavio da prodaje svoj udeo ruskim partnerima za 508 miliona dolara. Datum prodaje nije objavljen i čeka se na odobrenje regulatora u Rusiji. 

Koje sve sankcije su SAD uvele Rusiji na godišnjicu rata u Ukrajini?

SAD su, na prvu godišnjicu ruske specijalne operacije u Ukrajini sankcionisale više od 50 najviših ruskih zvaničnika, uključujući ministre u vladi i desetine guvernera i regionalnih zvaničnika.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
Džozef Bajden

Američki Stejt department je takođe saopštio da se uvode sankcije i brojnim drugim ruskim zvaničnicima, entitetima, kao i vizna ograničenja za više od 1.200 pripadnika ruske vojske.

Među njima su, kako se navodi, i bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, Olga Skabejeva, vodeća novinarka državne televizije, i Oleg Romanenko, koji je imenovan da nadgleda ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje nakon što su je zauzele ruske trupe, navodi britanska agencija Rojters.

Takođe, ograničavajuće mere uvedene su i za 90 kompanija iz Rusije, Kine i drugih zemalja da kupuju robu, uključujući poluprovodnike, zbog navodnog izbegavanja sankcija.

Sjedinjene Američke Države od 10. marta uvode carinu od 200 odsto na uvoz aluminijuma i proizvoda od aluminijuma iz Rusije, navedeno je u saopštenju američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike