Kralj Čarls prekršio važno pravilo kraljice Elizabete II: Za samo nekoliko meseci pogazio ono za šta se zalagala decenijama

26.02.2023

08:15

1

Nije naučio ništa od svog pretka kralja Čarlsa I, koji je promenio sve

Kralj Čarls prekršio važno pravilo kraljice Elizabete II: Za samo nekoliko meseci pogazio ono za šta se zalagala decenijama
Kraljica Elizabeta, kralj Čarls - Copyright Profimedia

Britanski kralj Čarls III susreo se početkom februara sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, što je bio presedan, kako ocenjuju stručnjaci.

Poznato je, naime, da britanski monarh ni u kom slučaju ne sme da izražava javno svoje političke stavove niti da na bilo koji način iskazuje podršku, kako unutar zemlje, tako i van nje. Ukratko, mora biti politički neutralan.

- Bili smo toliko zabrinuti zbog vas i mislili dugo o vašoj zemlji, ne mogu da vam kažem koliko - rekao je kralj Čarls predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, te dodao da je zadovoljan što su oba doma parlamenta izrazila "veliku podršku" njegovoj zemlji. 

Aaron Chown/Pool via AP
 

Ovim je jasno stavljeno do znanja da se kralj Čarls meša u međunarodnu politiku, te da svojim izražavanjem podrške Ukrajini pristaje da bude deo propagandne mašinerije Zapada, koji ne preza da se bori ukrajinskim rukama i životima u pokušajima da nanese poraz Rusiji, kako je priznalo nekoliko zvaničnika zapadnih država. 

Takođe, ovo je bio prvi put u istoriji da britanski monarh prima u posetu ukrajinskog predsednika.

Njegova pokojna majka kraljica Elizabeta II nikada javno nije iznosila političke stavove, a čini se da njen naslednik nije ništa naučio, kako od nje, tako ni od svog dalekog prethodnika, kralja Čarlsa I.

Predstavljaj zemlju i izbegavaj politiku

Otkako je kralj Čarls I izgubio glavu 1649. godine nakon engleskog građanskog rata, ustavna uloga britanskog monarha postepeno je počela da se svodi na to da predstavlja zemlju i izbegava politiku. 

Kriza koja se dogodila 1936. godine ovo je učinila još stvarnijim, kada je bilo jasno da parlament neće dozvoliti kralju Edvardu VIII da se oženi Volis Simpson, američkom raspuštenicom koju je voleo, i da ujedno ostane kralj. 

Kraljica Elizabeta se uvek držala toga da poštuje pravila, te nikada nije iznosila svoje političke stavove, iako ih je, sudeći po pričama, imala.

Profimedia
Kralj Čarls i kraljica Elizabeta

Nekoliko njenih premijera se prisetilo dobrih političkih saveta koje im je davala na sastancima koje je imala sa njima jednom nedeljno - ali te reči se nikad nisu širile dalje.

Retki su bili trenuci kada su njene misli dospele u javnost. Dopisnik Bi-Bi-Sija Frenk Gardner otkrio je pre više od jedne decenije da mu je kraljica rekla da je iznenađena što je radikalni islamski sveštenik Abu Hamza i dalje na slobodi. Novinar se kasnije izvinio što je obelodanio vladarkine primedbe.

Tokom škotske referendumske kampanje, Elizabeta je rekla ljudima ispred crkve da se nada da će "pažljivo razmisliti o svojoj budućnosti". Bio je to redak trenutak iskrenosti za nekoga ko je svestan da ono što kaže može da završi u novinama. 

Profimedia
Kralj Čarls i kraljica Elizabeta

Kako se navodilo, kraljica Elizabeta je bila izuzetno protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Navodno je bila i protiv politike Tonija Blera u Avganistanu, a naročito u Iraku. 

Ćutanje je zlato

Kralj Čarls III, dok nije došao na presto, bio je otvoreni zagovornik ekoloških ciljeva i često je ministrima u Vladi pisao pisma u kojima je izražavao svoje stavove. 

Kako je navikao da se oglašava po pitanju svega i svačega, mnogi su se plašili kako će se navići na neutralnost jednog monarha. To je, pre svega, zato što britanska javnost ne voli monarha koji se meša u politiku.

Kralj Čarls je čak tvrdio da je svestan da će se stvari tada promeniti.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Kralj Čarls

- Nisam toliko glup. Shvatam da je potpuno drugačije biti vladar. Ideja da ću nastaviti da se ponašam isto potpuna je budalaština - rekao je sadašnji britanski monarh pre nekoliko godina. 

Sa majkom koja se ponosila time što nikada ništa pogrešno nije uradila u javnosti, Čarls bi trebalo da shvati koliko je tačna izreka: "Ćutanje je zlato".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike