Krunisanje kralja Čarlsa: Kakvu ulogu će imati ostali članovi porodice i da li će Hari učestvovati u ceremoniji?

20.02.2023

08:12

0

Do sada je objavljeno nekoliko detalja o spektaklu, a stručnjaci predviđaju šta će biti zadaci najužeg kruga Vindzora

Krunisanje kralja Čarlsa: Kakvu ulogu će imati ostali članovi porodice i da li će Hari učestvovati u ceremoniji?
Copyright Profimedia

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile pratiće milioni ljudi širom sveta, a ovaj istorijski događaj biće prvo pozitivno zajedničko iskustvo za članove kraljevske porodice otkad je kraljica Elizabeta II preminula u septembru prošle godine.

Očekuje se da će skoro svi biti pozvani i prisustvovati, dok će neki članovi, kako se veruje, imati važne uloge tokom službe u Vestminsterskoj opatiji 6. maja.

Do sada je objavljeno nekoliko detalja o spektaklu - Kamila će koristiti krunu kraljice Marije za ceremoniju koja će biti manji i kraći događaj od poslednjeg krunisanja 1953. godine.

Veruje se i da će princ Hari i Megan Markl definitivno biti pozvani, iako se postavlja pitanje da li će odlučiti da prisustvuju krunisanju.

Istoričarkom doktor Tesa Danlop otkrila je koje bi uloge mogle da budu dodeljene članovima kraljevske porodice koji će 6. maja prisustvovati krunisanju Čarlsa i Kamile i šta bi moglo da se očekuje od njih tog dana.

Princ Hari i Megan Markl

Jedno od najvećih pitanja koje treba razjasniti pre krunisanja jeste da li će Hari i Megan prisustvovati.

Profimedia
Megan Markl i princ Hari

Podrazumeva se da će oni biti na listi gostiju, ali Harijev odnos sa ocem bio je na izuzetno klimavim nogama jer su on i Megan izneli nekoliko navoda o kraljevskoj porodici u intervjuu sa Oprom Vinfri i dokumentarnoj seriji u produkciji Netfliksa.

Osim toga, Hari je prošlog meseca objavio svoje kontroverzne memoare „Spare" („Rezervni"), u kojima je tvrdio da ga je Vilijam fizički napao i da je molio Čarlsa da se ne oženi Kamilom.

Danlop je za „Miror" rekla da smatra da, ukoliko uopšte budu došli, ne očekuje da će imati veliku ulogu u ceremoniji.

- Da li da izazovu maksimalnu ljutnju mučno je pitanje Saseksa - da li će prisustvovati velikom danu i ako da, u kom svojstvu? Istorijski presedan ne sluti na dobro. Nakon sopstvene abdikacije i pada iz milosti, Edvard VIII nije prisustvovao ni krunisanju svog brata Džordža VI 1937. ni krunisanju sopstvene nećake Elizabete 1953. godine. Međutim, u našim promenjenim vremenima sa ocem kraljem koji želi oba sina pored sebe, Hari se može očekivati tamo, ali bez krunice i ogrtača - rekla je ona.

- Sa izuzetkom princa Vilijama, na ovom krunisanju učesnici neće odati počast novom kralju, tako da je malo verovatno da će Hari morati da klekne na kolena. Isto tako, ako Megan bude prisustvovala, odeća koju bude nosila biće u potpunosti njena. Malo ko na ceremoniji ukazaće čast vojvotkinji od Saseksa - dodala je Danlop.

Princ Vilijam i Kejt Midlton

Profimedia
Kajte Midlton i princ vilijam

Potpuna suprotnost Hariju i Megan biće princ i princeza od Velsa, koji su sada budući kralj i kraljica.

Vilijam će, kao prestolonaslednik, navodno odati počast svom ocu tokom ceremonije na kojoj će se kleknuti i zakleti mu se na vernost, kao i dodirnuti krunu i poljubiti monarhov desni obraz.

- Istorija sugeriše da će se aktivni članovi kraljevske porodice isticati. Godine 1953. kraljičina sestra, princeza Margaret, imala je krunsku haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnel, izvezenu ružama i belim radama upotpunjenu Kartijerovom tijarom. Ona je sošla u Vestminstersku opatiju sa kraljicom majkom i oni su sedeli u delu sa pogledom na procesiju sa četvorogodišnjim princom Čarlsom zgnječenim između njih - kazala je Danlop.

- Sličan scenario verovatan u slučaju princeze od Velsa i njenih troje dece – Vilijam i njegovo potomstvo su sledeći u redu za tron, a krunisanja namerno naglašavaju redosled prvenstva i sukcesije. Sviđalo vam se to ili ne, ova državna prilika se odnosi na kraljevsku hijerarhiju. Vizuelne poruke kroz kostime i kočiju podsetiće nas ko su budući kralj i kraljica - dodala je.

Princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luj

Pošto Vilijam i Kejt definitivno prisustvuju krunisanju, verovatno će i njihova deca princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luj takođe biti tamo.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Istorija ukazuje na to da se deca takođe pojavljuju u svojoj svečanoj odeći pored odraslih, objašnjava Danlop.

- Džordž je direktno u liniji za tron, tako da je malo verovatno da će mu biti dodeljena zloga paža, što je zapravo uloga sluge, iako je izuzetna. Džordž će zajedno sa sestrom i bratom vizuelno privući pažnju na krunisanju - baš kao i princ Čarls na ceremoniji svoje majke - smatra ona.

- Očekujte Šarlot sa otmenom malom krunom, možda čak i onoj koju je pokojna kraljica nosila na krunisanju svog oca sa 10 godina, i dva brata u mantilima i pantalonama. Kejt voli da oblači svoju decu, tako da su odstupanja malo verovatna - dodala je.

Princeza Ana, princ Edvard i Sofi Veseks

Ko bi još mogao da se nađe na balkonu Bakingemske palate? Istoričarka pretpostavlja da će uz kralja niti njegovi sestra i brat, princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi Veseks, ali da sa njima neće biti princ Endru.

- Drugi članovi kraljevske porodice koji bi mogli da se pojave na balkonu jesu Ana (sa odgovarajućom tijarom), Edvarda i Sofi od Veseksa. Devojčice i dečaci paževa istorijski privlače pažnju, ali ne očekujte da ćete tamo videti nekoga ko nema zvaničnu ulogu. Šanse da Hari ili Endru mahnu odozgo veoma su male - kaže Danlop i zaključuje:

- Pored blistave službe u Vestminsterskoj opatiji i krunisanja, unutrašnji krug članova kraljevske porodice obilaziće zemlju, pa bi tako mnogi gradi danima pre ceremonije mogli da ugoste princezu Anu i princa Edvarda. Uostalom, ovo je krunisanje za narod, a većina građana ne živi pored Bakingemske palate.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike