Sumorna prognoza britanske policije: Procurili dokumenti - očekuju se nemiri i porast kriminala zbog ekonomske krize

05.09.2022

14:47

0

Autor: 24sedam

Policija navodno pravi planove kako bi se suočila sa vanrednim situacijama koje bi bile uzrokovane krizom izazvanom skokom troškova života

Sumorna prognoza britanske policije: Procurili dokumenti - očekuju se nemiri i porast kriminala zbog ekonomske krize
profimedia-0191585903 - Copyright Profimedia

Britanska policija strahuje od naglog porasta određenih kategorija kriminala i rizika od građanskih nemira ove zime zbog povećanja troškova života i energije, piše "Sandej tajms", pozivajući se na dokument koji je procurio u javnost.


U dokumentu koji su sačinili visoki funkcioneri britanske policije upozorava se da ekonomska previranja i finansijska nestabilnost mogu da dovedu do porasta krivičnih dela kao što su krađa u prodavnicama, provale, krađa vozila, onlajn prevare i ucene. Prema navodima dokumenta, postoji verovatnoća da će se više dece pridružiti narko-bandama, a više žena može postati predmet seksualnog iskorišćavanja.

Policija navodno pravi planove kako bi se suočila sa vanrednim situacijama koje bi bile uzrokovane krizom izazvanom skokom troškova života.
Dugotrajan i bolan ekonomski pritisak mogao bi da stvori rizik od građanskih nemira većih razmera, koji bi bili slični onima koji su se u Londonu dogodili 2011, piše "Sandej Tajms", a većim rizicima od porasta kriminala može da bude izložena i sama policija.

„Povećana finansijska ranjivost može da izloži osoblje većem riziku od korupcije, posebno one koji su zapali u značajno velike dugove ili finansijske teškoće“, navodi list.
Aaron Chown/PA via AP
 

Sumorna prognoza britanske policije otkrivena je dan pre nego što će Velika Britanija saznati ime naslednika Borisa Džonsona na mestu lidera Konzervativne stranke i premijera. Oba kandidata, šefica diplomatije Liz Tras i bivši ministar finansija Riši Sunak, obećali su „odlučne mere“ kako bi rešili goruće pitanje rasta životnih troškova britanskih građana. I dok Sunak obećava podršku najsiromašnijim slojevima stanovništva, Trasova još uvek nije otkrila detalje svoje strategije.
Ono što je izvesno jeste to da su državni službenici počeli planiranje za slučaj vanrednih situacija. Prema pisanju "Fajnenšel tajmsa", u Vajtholu, kako se kolokvijalno naziva sedište britanske vlade, odavno se nabavljaju zalihe hartije, kako bi mogli da rade u slučaju nestašice struje.

"Dejli mejl" izveštava da su vladine preporuke domaćinstvima da se ne kuva do 20 časova, a mašine za veš ili posuđe ne uključuju između 14 i 20 časova. Pabovi bi mogli da se zatvaraju u 21 sat, a učenicima vikend da traje tri umesto dva dana.

Britanija, podsećamo, prolazi kroz najtežu energetsku krizu u poslednjih nekoliko decenija. Očekivanja su da će prosečan mesečni račun za potrošnju gasa od oktobra iznositi 3.500 funti, tri puta više nego prošle godine. Prema poslednjem izveštaju Engleske banke, inflacija će istog meseca iznositi 13 odsto, a u poslednjem kvartalu ove godine, očekuje se da britanska ekonomija uđe u recesiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike