Makron odgovorio na prozivke Liz Tras: Nikada nije dobro izgubiti orijentaciju u životu

27.08.2022

14:33

0

Htela je da stekne političke poene pred izbore, ali joj je spretniji političar iz susedne zemlje zadao jači udarac

Makron odgovorio na prozivke Liz Tras: Nikada nije dobro izgubiti orijentaciju u životu
AP22174690199931 - Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

U Parizu su mislili da će smena britanskog premijera doprineti poboljšanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, ali su se, po svemu sudeći, prevarili.

Najverovatnija naslednica Borisa Džonsona Liz Tras samo je doprinela pojačanju tenzija.

NBritanska ministarka spoljnih posloava bila je oštra dok je u pričala tokom eksplozivne kampanje za liderstvo u četvrtak uveče, obećavši da će suditi francuskom predsedniku Emanuelu Makronu po njegovim „delima, a ne rečima“, i upozorivši ga da će „porota odlučiti“ da li je on britanski „prijatelj ili neprijatelj“.

Njeni manje nego diplomatski komentari, izazvali su momentalnu oluju sa obe strane Lamanša, a bivši ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Francuskoj Piter Rikets osudio ih je i nazvao „neodgovornim".

Odgovarajući na to, francuski predsednik je istakao potrebu za jasnoćom misli u geopolitički haotičnom svetu i podvukao apsurdnost jeftinih političkih snimaka koji sugerišu neprijateljstvo između tako bliskih saveznika kao što su Pariz i London.

 

 

- Nikada nije dobro izgubiti orijentaciju u životu. Živimo u komplikovanom svetu, imate sve više neliberala, autoritarnih demokratija, destabilizujućih moći. Ako nismo u stanju da razlikujemo da li su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo neprijatelji ili prijatelji, uslovi nisu neutralni, onda idemo ka ozbiljnim problemima - rekao je Makron.

- Svakako kažem da je britanski narod, nacija koja čini Ujedinjeno Kraljevstvo, prijatelj, jaka i saveznička nacija, bez obzira na vođe. Ponekad uprkos njegovim vođama ili malim grečkama koje prave u kampanji - dodao je francuski predsednik.

Ovaj verbalni okraš verovatno je samo prvi u nizu i očekuje se da će biti jednako ozbiljan kao serija prepucavanja između Makrona i Džonsona.

Sam Džonson je pokušao da umanji ozbiljnost neslaganja, insistirajući da su njegovi odnosi sa Makronom uvek bili pozitivni i opisujući francuskog predsednika kao „dobrog drugara“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike