Selma kažnjena jer je koristila Tviter: Presuda u Saudijskoj Arabiji šokirala svet - majka dvoje dece dobila 34 godine robije

17.08.2022

07:36

0

Presuda protiv Al Šehab najduža je zatvorska kazna koja je izrečena saudijskoj braniteljki prava žena

Selma kažnjena jer je koristila Tviter: Presuda u Saudijskoj Arabiji šokirala svet - majka dvoje dece dobila 34 godine robije
Salma al-Shehab - Copyright Printscreen/Youtube/ 24x7 Breaking News

Saudijska studentkinja na Univerzitetu Lids Selma al-Šehab koja se vratila kući u Saudijsku Arabiju na odmor osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i što je pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Presuda od strane saudijskog specijalnog suda za terorizam izrečena je nedeljama nakon posete američkog predsednika Džoa Bajdena Saudijskoj Arabiji, za koju su aktivisti za ljudska prava upozorili da bi mogla da ohrabri kraljevstvo da eskalira svoje obračune protiv disidenata i drugih prodemokratskih aktivista.

Presuda protiv Al Šehab najduža je zatvorska kazna koja je izrečena jednoj saudijskoj braniteljki prava žena, što označava eskalaciju u borbi protiv onih koji se ne slažu sa politikom prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Slučaj takođe predstavlja najnoviji primer kako je Mohamed bin Salman ciljao korisnike Tvitera u svojoj kampanji represije, dok istovremeno kontroliše veliki indirektni udeo u američkoj kompaniji društvenih medija preko saudijskog fonda suverenog bogatstva, Fonda za javna ulaganja (PIF).

Salma al-Šehab (34) majka dvoje male dece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog "zločina" korišćenja internet stranice za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti".

Međutim, žalbeni sud je u ponedeljak izrekao novu kaznu – 34 godine zatvora nakon čega sledi 34-godišnja zabrana putovanja – nakon što je javni tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Prema prevodu sudskih spisa, u koje je Gardijan imao uvid, nove optužbe uključuju navode da je Al Šehab pomagala onima koji "žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost prateći njihove naloge na Tviteru” i deljenjem njihovih objava. Veruje se da bi Al Šehab i dalje mogla da se žali na presudu u ovom slučaju.

Po svemu sudeći, Al Šehab nije bila vodeća ili posebno glasna saudijska aktivistkinja, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji. Ona je sebe na Instagramu – gde je imala 159 pratilaca – opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, doktoranta na Univerzitetu Lids i predavača na Univerzitetu princeze Nura bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku svojih sinova, Noa i Adama.

Njen Tviter profil pokazao je da ima 2.597 pratilaca. Među tvitovima o kovidu i slikama svoje male dece, Al Šehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu. Činilo se da podržava slučaj Ludžain al-Hatlul, istaknute saudijske feminističke aktivistkinje koja je prethodno bila u zatvoru i navodno je bila mučena zbog podržavanja vozačkih prava za žene, a sada joj je zabranjeno da putuje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike