Saudijski kralj izolovan u pustinji skoro 490 dana: Ambiciozni princ samo čeka da zauzme tron

12.12.2021

14:51

0

Autor: 24sedam

Glasine da mu je narušeno zdravlje se pojačavaju krajem godine

Saudijski kralj izolovan u pustinji skoro 490 dana: Ambiciozni princ samo čeka da zauzme tron
kralj salman-princ muhamed - Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

Skoro 490 dana saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al-Saud živi u izolaciji u severozapadnoj pustinji u svom kraljevstvu. 

Kako prenosi Biznis insajder, to je ponovo pokrenulo priče o njegovom zdravlju i da njegov sin Muhamed bin Salman samo čeka da se popne presto.

Salman (85) je postao kralj 2015. godine kada je preminuo njegov polubrat kralj Abdulah, a od tada ga stalno prate glasine o lošem zdravlju.

Smatra se da ima preddemenciju, prema mišljenju nekoliko stručnjaka, i da je podvrgnut operaciji žučne kese u julu 2020. godine.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP
 

Detalji o njegovom zdravstvenom stanju su strogo čuvana tajna. Advokati saudijskog kraljevskog suda 2015. godine su rekli za Vašington post da kralj "sigurno ne pati od demencije ili bilo koje druge vrste mentalne bolesti", nakon što su mediji objavili tu tvrdnju.

Posle operacije žučne kese, kralj Salman je 12. avgusta 2020. godine otišao u svoju palatu u Neomu, novorazvijenom regionu na Crnom moru, na odmor i relaksaciju, saopštila je zvanična saudijska novinska agencija. U to vreme Saudijska Arabija je doživela vrhunac pandemije po broju zaraženih od koronavirusa.

Kralj Salman je ostao u Neomu, a sastanke je održavao preko video-veze.

- On je u Neomu jer je to bezbednije, pošto mu je ograničen pristup. Oni su veoma oprezni, jer žele da on i dalje živi - rekao je za Biznis Insajder Bernard Hejkel, vodeći stručnjak za saudijsku politiku na Univerzitetu Prinston.

Iako je kralj u izolaciji, ima najbolju medicinsku negu koju novac može da kupi. Neguje ga više od deset medicinskih stručnjaka sa klinike u Klivlendu.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
 

Ta klinika brine o mnogim članovima svetske elite od 1980-tih, među kojima je Donald Tramp, ali i drugi članovi saudijske kraljevske porodice.

Spekulacije da bi kralj Salman uskoro mogao da umre ponovo se spominju, rekao je Hejkel dodavši da se glasine pojačavaju krajem godine.

Očekuje se da će prestolonaslednik Muhamed bin Salman (MBS) preuzeti tron nakon smrti svog oca.

Kao i njegov otac, i MBS se drži podalje od vreve Rijada, pa većinu vremena provodi ili u svojoj palati u Neomu ili na jahti usidrenoj u Crvenom moru.

MBS je već de fakto vladar Saudijske Arabije, a realnost je da će se malo toga promeniti u pogledu svakodnevnog upravljanja zemljom i kada zvanično postane kralj.

Otkako je postao prestolonaslednik u junu 2017. godine, MBS je bio zauzet preuređivanjem Saudijske Arabije reformisanjem ekonomskog, zabavnog i turističkog sektora. Mnogo prethodni prestolonaslednici u Saudijskoj Arabiji su posedovali veliku moć, ali ih je MBS sve nadmašio u smislu svojih ambicija i uticaja.

Profimedia
 

Takođe, obračunao se sa svima koji bi mogli da mu predstavljaju problem.

Zapadni političari su u početku bili impresionirani mladim princom. Bez problema se rukovao sa američkim ženama i gledao ih u oči, što i nije čest slučaj sa saudijskim monarsima. Jednom je tokom sastanka sa bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem seo za klavir i počeo je da svira.

Ipak, pokazao je i svoju surovost.

Nekoliko meseci nakon što je postao prestolonaslednik, u novembru 2017. privedeno je oko 200 prinčeva, bivših ministara, nekadašnjih zvaničnika i preduzetnika u akciji protiv korupcije. Uhapšeni su pritvoreni u hotel Ric-Karlton u Rijadu i u nekim slučajevima zadržani mesecima. Mnogi su protumačili ovaj potez kao nastojanje prestolonaslednika da ojača svoju moć.

Mnogi od uhapšenih su platili ogromne sume kako bi ih pustili. Nije bilo suđenja, advokata, dokumenata… Sve je teklo vrlo glatko po principu – plati i slobodan si! To je izazvalo veliku paniku među saudijskim milionerima koji su počeli da sakrivaju novac po stranim bankama.

Profimedia
Džamal Kašogi

Ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, kritičara njegove vlasti, ugrozilo je sliku MBS-a kao reformatora i modernizatora.

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Turskoj, a smatra se da je likvidaciju naredio prestolonaslednik lično.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike