Princ Salman urlao na američkog zvaničnika? Jedno pitanje ga posebno razbesnelo: Ovako su zahladneli odnosi Rijada i Vašingtona

22.04.2022

19:23

0

Autor: N. Pavlović

Odnosi već bili na ivici, a onda je počela i ukrajinska kriza

Princ Salman urlao na američkog zvaničnika? Jedno pitanje ga posebno razbesnelo: Ovako su zahladneli odnosi Rijada i Vašingtona
Muhamed bin Salman - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Već mesecima se govori da američko-saudijski odnosi nisu najbolji, a "Volstrit žurnal" je dodatno podgrejao te sumnje izveštajem da je prestolonaslednik Muhamed bin Salman jednom prilikom čak vikao na Džejka Salivena, savetnika za nacionalnu bezbednost SAD.

Naime, Saliven se u septembru sastao sa saudijskim princem u njegovoj palati na moru.

Kada je pomenuo ubijenog novinara Džamala Kašogija, to nije naišlo na dobru reakciju.

Podsetimo, Kašogi, tada novinar "Vašington posta", ubijen je u saudijskom konzulatu u Turskoj, tačnije, isečen je na komade. Sumnja se da je upravo princ naredio njegovo ubistvo.

AP Photo/Andrew Harnik
Džejk Saliven

Muhamed bin Salman je počeo da viče na Salivana i rekao mu je da više nikada ne pominje taj slučaj. Osim toga, Amerikanci mogu da zaborave na to da će Rijad povećati proizvodnju nafte, što je Vašington tražio kako bi se smanjile vrtoglave cene gasa, preneo je "Volstrit žurnal".

Očekivano, Bela kuća je negirala sve navode.

- Veći deo ovog izveštaja je kategorički lažan, uključujući osnovne činjenice i samu premisu. Opis Salivenovog sastanka je izmišljen. Nije bilo vikanja, a proizvodnja nafte nije bila tema razgovora - rekla je portparolka Saveta nacionalne bezbednosti SAD Adrijen Votson.

SAD su posvećene jačanju veza sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Zaliva, dodala je.

I saudijski zvaničnik je naveo da su odnosi na relaciji Rijad-Vašington jaki i da je sastanak između princa i Salivena bio srdačan i pun poštovanja.

Mediji su preneli da je Rijad nervozan zbog slabog prijema kome je podvrgnut otkad je Džo Bajden stupio na vlast. Kako se navodi, Bajden je smanjio direktne razgovore sa prestolonaslednikom i usmerio se na njegovog oca, kralja Salmana.

AP Photo/Hassan Ammar, File
 

- Postoji dosta ljudi sa Bliskog istoka koji žele da razgovaraju sa mnom. Nisam siguran da ću pričati sa njima - rekao je Bajden u oktobru.

Kako je preneo "Gardijan", odnosi između Rijada i Vašingtona su ohladneli otkad je Bajden na vlasti zbog američke politike prema zemljama Zaliva.

Tu se misli i na oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, navodni manjak podrške Vašingtona saudijskim napadima na Jemen, a poseban problem predstavlja i sam princ Muhamed jer se smatra da je lično naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Ipak, kralj (86) zaista jeste odabrao svog sina za naslednika i smatra se da Muhamed bin Salman (36) de fakto rukovodi zemljom.

"Oduvali" Bajdena

Kada je počela ukrajinska kriza, postavilo se i pitanje kako će se svet snabdevati gasom i naftom ukoliko se sankcije nametnu Moskvi. Zbog toga su se još početkom marta pojavili navodi da je američki predsendik Džo Bajden hteo da privoli lidere Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da povećaju proizvodnju nafte, međutim, oni su odbili da razgovaraju sa njim.

Kako je preneo "Volstrit žurnal", citirajući bliskoistočne i američke zvaničnike, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz UAE bili su nedostupni nakon što je Bajden zatražio da telefonski razgovara sa njima.

AP Photo/Petr David Josek
 

- Princ ima veliki ego i bio je lično uvređen - rekla je Jasmin Faruk iz "Carnegie Endowment for International Peace", tink-tenka zaduženog za pitanja spoljne politike.

Pošto su odnosi sa SAD zategnuti, princ je pojačao veze sa Rusijom i Kinom, a upravo Peking je jedan od najvećih konzumenata saudijske nafte.

Inače, Saudijska Arabija je članica OPEK-a, Organizacije zemalja izvoznica nafte. U pitanju je blok od 13 zemalja koje zajedno kontrolišu 40 odsto globalne proizvodnje nafte. 

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman, nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, rekao je predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

Princ je ponovio želju Saudijske Arabije da se održi stabilnost tržišta nafte i naglasio ulogu OPEK+ u održavanju ravnoteže, naglasivši da je neophodno da se poštuju sporazumi u okviru te grupe.

Putin je tada istakao da je neprihvatljivo politizovati pitanje globalnog snabdevanja energentima.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U međuvremenu, saudijski princ i Putin su još jednom razgovarali, na inicijativu Saudijske Arabije.

Istovremeno, Bret Mekgurk, koordinator Bele kuće za Bliski istok, čest je posetilac Rijada, gde pokušava da poboljša odnose.

Ranije se razmatrala Bajdenova poseta Saudijskoj Arabiji, ali se od toga odustalo, pa se sada čak smatra da bi to samo nanelu štetu.

Drugi su za sve krivi

Bajden je, inače, rastuće cene energenata svalio na pandemiju koronavirusa i Vladimira Putina. Smatra se da su Saudijska Arabija i UAE jedina dva veća proizvođača nafte koja bi mogla da ispuste dodatne milione barela nafte. Međutim, Rijad je odbio da pojača proizvodnju jer se drži dogovora sa Rusijom i drugim državama, u okviru OPEK+.

Surovi vladar

Muhamed bin Salman je poznat kao surovi vladar. Primera radi, 2017. godine je stotine članova svoje porodice i drugih znamenitih, bogatih Saudijaca zatvorio u luksuznom hotelu "Ric Karlton" u Rijadu zbog optužbi za korupciju.

Veoma mu je stalo do toga da bude prepoznat kao sledeći vladar Saudijske Arabije, a već je upozorio da bi udaljavanje Vašingtona od Rijada moglo da našteti Bajdenu.

- Na njemu je da razmisli o interesima Amerike - naveo je za "Atlantik" u martu.

Na pitanje da li ga Bajden nije razumeo, princ je odgovorio: "Jednostavno, nije me briga. Mi nemamo prava da pridikujemo vama u Americi. I obrnuto."

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
 

Kao najveća mrlja vladavine Muhameda bin Salmana urezano je ubistvo novinara Kašogija. Američke obaveštajne službe su zaključile da je on naredio njegovu likvidaciju. Kašogi je često u svojim člancima kritikovao prestolonaslednika, a za zločin je odgovarala svega nekolicina ljudi, mada se do sada nikada nije saznala potpuna istina.

Osim toga, Saudijska Arabija već godinama učestvuje u ratu u Jemenu snabdevajući Hute oružjem.

Ratovi na koje su svi zaboravili: Ove zemlje se konstantno bombarduju, a u Jemenu već godinama vlada pravi pakao na zemlji

Prošlog decembra, pojavili su se navodi da princ svog oca drži u izolaciji u severozapadnoj pustinji u svom kraljevstvu. 

To je ponovo pokrenulo priče o zdravlju kralja i o tome da njegov sin Muhamed bin Salman samo čeka da se popne presto.

Salman (85) postao je kralj 2015. godine, kada je preminuo njegov polubrat kralj Abdulah, a od tada ga stalno prate glasine o lošem zdravlju.

Smatra se da ima preddemenciju, prema mišljenju nekoliko stručnjaka, i da je podvrgnut operaciji žučne kese u julu 2020. godine.

AP Photo/Amr Nabil, File
 

Kao i njegov otac, i Muhamed bin Salman drži se podalje od vreve Rijada, pa većinu vremena provodi ili u svojoj palati u Neomu ili na jahti usidrenoj u Crvenom moru.

Muhamed bin Salman je već de fakto vladar Saudijske Arabije, a realnost je da će se malo toga promeniti u pogledu svakodnevnog upravljanja zemljom i kada zvanično postane kralj.

Otkako je postao prestolonaslednik u junu 2017. godine, Muhamed bin Salman je bio zauzet preuređivanjem Saudijske Arabije reformisanjem ekonomskog, zabavnog i turističkog sektora. Mnogi prethodni prestolonaslednici u Saudijskoj Arabiji su posedovali veliku moć, ali ih je Muhamed bin Salman sve nadmašio u smislu svojih ambicija i uticaja.

Takođe, obračunao se sa svima koji bi mogli da mu predstavljaju problem.

Zapadni političari su u početku bili impresionirani mladim princom. Bez problema se rukovao sa američkim ženama i gledao ih u oči, što i nije čest slučaj sa saudijskim monarsima. Jednom je tokom sastanka sa bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem seo za klavir i počeo da svira.

Profimedia
Džamal Kašogi

Ipak, pokazao je i svoju surovost.

Nekoliko meseci nakon što je postao prestolonaslednik, u novembru 2017. privedeno je oko 200 prinčeva, bivših ministara, nekadašnjih zvaničnika i preduzetnika u akciji protiv korupcije. Pojedinci su bili zadržani mesecima u hotelu, a mnogi su protumačili ovaj potez kao nastojanje prestolonaslednika da ojača svoju moć.

Mnogi od uhapšenih su platili ogromne sume kako bi ih pustili. Nije bilo suđenja, advokata, dokumenata... Sve je teklo vrlo glatko po principu – plati i slobodan si! To je izazvalo veliku paniku među saudijskim milionerima koji su potom počeli da sakrivaju novac po stranim bankama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike