Otkriven opasan virus u otpadnim vodama Njujorka: Naučnici mislili da je iskorenjen

07.08.2022

06:21

0

Za sada je otkriveno sedam pozitivnih uzoraka

Otkriven opasan virus u otpadnim vodama Njujorka: Naučnici mislili da je iskorenjen
virusi - Copyright Profimedia

Virus poliomijelitis, odnosno dečja paraliza, otkriven je u otpadnim vodama Njujorka prenosi Insider. 

Naučnici sumnjaju da je na stotine ljudi zaraženo, te zvaničnici upozoravaju sve koji nisu vakcinisani protiv virusa da to učine što je pre moguće.

- Na osnovu ranijih izbijanja poliomijelitisa, Njujorčani bi trebalo da znaju da na svaki uočen slučaj paralitičkog poliomijelitisa može biti stotine drugih zaraženih - rekla je državna komesarka za zdravlje dr Meri Baset.

Virus je prvi put otkriven u uzorcima otpadnih voda u junu u okrugu Rokland, u blizini Njujorka, a od tada je otkriven u susednom okrugu Orindž, navedeno je u saopštenju.

- Zajedno sa najnovijim otkrićima o otpadnim vodama, Odeljenje tretira pojedinačni slučaj dečije paralize kao samo vrh ledenog brega mnogo većeg potencijalnog širenja - dodala je Baset.

Za sada je otkriveno sedam pozitivnih uzoraka, a svi su "genetski povezani" sa nevakcinisanom osobom u okrugu Rokland koja je sredinom jula razvila dečju paralizu. Ta osoba nije bila „izvor prenosa“ i „istraga o poreklu virusa je u toku“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

- Ova neviđena cirkulacija dečije paralize u našoj zajednici od razorne bolesti koja je iskorenjena iz Sjedinjenih Američkih Država 1979. godine mora da bude zaustavljena - kaže dr Patriša Šnabel Rupert, komesarka za zdravstvo okruga Rokland.

- Sva nevakcinisana deca i odrasli trebalo bi odmah da dobiju prvu imunizaciju protiv poliomijelitisa.

Kako se prenosi poliomijelitis?

Poliomijelitis, ili dečja paraliza, često skraćeno polio, jeste akutna infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Veoma je zarazna i prenosi se oralno-fekalnim putem, kašljanjem i kijanjem, ali isto tako i hranom, vodom ili predmetima koji su bili u kontaktu sa izmetom nekoga ko je njime zaražen. 

U 90-95 odsto slučajeva zaraza ne izaziva nikakve simptome, dok u tri odsto slučajeva virus prodire u centralni nervni sistem. Tu izaziva aseptični meningitis, i u 0,1-0,5 odsto slučajeva uništava motorne neurone i dovodi do slabosti mišića i paralize. Polovina onih koji dožive paralizu kroz mesec dana (maksimalno od šest do osam meseci) doživi povraćaj funkcija, a četvrtina delimično povrati paralizovane funkcije. Mogući su smrtni slučajevi kada paraliza onemogući normalno disanje i gutanje. Neki od ovih pacijenata se mogu spasti aparatima za veštačko disanje, koji se primenjuju do oporavka funkcije ili doživotno.

Za zaštitu od poliomijelitisa danas postoje efikasne vakcine. Prvu vakcinu je 1952. razvio Džonas Salk, a ovo otkriće je javno objavljeno 1955. Albert Sabin je tvorac oralne polio vakcine koja je u upotrebi od 1962. Obe ove vakcine su u upotrebi danas.

Primenom masovne vakcinacije, slučajevi poliomijelitisa su u razvijenom svetu dramatično redukovani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike