Američka vlada izdala vodič za siguran seks zbog majmunskih boginja: Vakcina nemaju dovoljno, a savetima su šokirali javnost!

06.08.2022

19:53

0

Bela kuća je u četvrtak sledila primer SZO u proglašenju epidemije hitnim stanjem u javnom zdravstvu, a američki ministar zdravlja Ksavijer Besera pozvao je „svakog Amerikanca da virus shvati ozbiljno"

Američka vlada izdala vodič za siguran seks zbog majmunskih boginja: Vakcina nemaju dovoljno, a savetima su šokirali javnost!
profimedia-0711813435 - Copyright Profimedia

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je smernice za „bezbedniji seks“ usred širenja virusa majmunskih boginja, pozivajući partnere da preduzmu propisane korake kako bi smanjili izloženost bolesti.

Objavljen u petak i pod naslovom „Sigurniji seks, društvena okupljanja i majmunske boginje“, dokument CDC savetuje partnerima da paze na „bilo koji novi ili neobjašnjivi osip ili promenu“ na različitim delovima tela, što je jedan od simptoma virusa majmunskih boginja.

Iako je agencija rekla da bi vakcinacija protiv majmunskih boginja pružila zaštitu, dodala je da bi trenutno ograničena ponuda doza mogla značiti da neki neće moći da je prime.

CDC je predložio pojedincima da izbegavaju „seksualni kontakt sa nepoznatim osobama“ i „privatne i javne seksualne zabave“, umesto toga predlažući „virtuelni seks bez ličnog kontakta“. Alternativno, ljubavnici bi takođe mogli „zajedno da masturbirati na daljinu, a da se ne dodiruju i ne dodiruju bilo kakav osip“ ili da „razmotre seks sa odećom“, nastavlja se u dokumentu.

Više od 6.000 inficiranih majmunskim boginjama potvrđeno je u SAD od maja, pri čemu se nesrazmerno veliki broj javlja među gej muškarcima. Iako ostaje nepoznato da li se virus prvenstveno širi samim seksom ili samo produženim kontaktom, šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je prošlog meseca da su muškarci „sa više seksualnih“ partnera istog pola posebno u opasnosti.

Pixabay
 

Bela kuća je u četvrtak sledila primer SZO u proglašenju majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu, a američki ministar zdravlja Ksavijer Besera pozvao je „svakog Amerikanca da majmunske boginje shvati ozbiljno“.

Iako retko, virus je ranije otkriven u SAD, a stanovnik Teksasa je prošlog leta hospitalizovan sa majmunskim boginjama nakon putovanja u zapadnu Afriku, gde je patogen endemičan.

Više od 70 slučajeva potvrđeno je 2003. u SAD, što je bila prva epidemija van Afrike, prema SZO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike