Sedmica u svetu: Rusija na udaru novih sankcija, krvave ruke Amerikanca i jubilej najdugovečnijeg monarha

05.06.2022

19:16

0

Velika Britanija i zemlje Komonvelta proslavile su 70 godina vladavine kraljice Elizabete II, masovne pucnjave u SAD su se zaređale, a majmunske boginje su nastavile da haraju

Sedmica u svetu: Rusija na udaru novih sankcija, krvave ruke Amerikanca i jubilej najdugovečnijeg monarha
svet - Copyright 24sedam/Profimedia

U nedelji za nama (30. maja - 5. juna) Rusija je nastavila da napreduje u Ukrajini, dok se Evropska unija usaglasila oko šestog paketa sankcija. Velika Britanija i zemlje Komonvelta proslavile su 70 godina vladavine kraljice Elizabete II, masovne pucnjave u SAD su se zaređale, a majmunske boginje su nastavile da haraju.

Sve oči uprte u istok Evrope

Vojne operacije Rusije u Ukrajini nastavile su se i ove sedmice, kada je oslobođeno još gradova koji pripadaju republikama Donbasa, dok su ukrajinske trupe uporno granatirale urbana područja u DNR i LNR, a sve vesti o tome i dešavanjima sa istoka Evrope možete pročitati OVDE. Nakon što je Evropska unija odlučila da u okviru šestog paketa sankcija prekine sa uvozom ruske nafte, Moskva je saopštila da će pronaći druge uvoznike koji će zameniti EU. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev izjavio je da su sve sankcije zasnovane na mržnji prema Rusima, dok se ministar spoljnih poslova Rusije obrušio na Zapad i NATO, rekavši da je plan SAD da zavlada celim svetom.

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je "poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj", zbog čega je izazvao bes Austrijanca na poziciji, koji mu je čak poželeo i smrt, dok je jedan američki kongresmen zahtevao da se Mađarska kazni. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da je od krize u Ukrajini najviše koristi imala Amerika, koja je odlučila da Kijevu pošalje višecevne bacače raketa, a otkriveno je i da samo jedna velika članica EU podržava želju Ukrajine za članstvom.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je danas da će prekinuti dotok gasa danskom "Orstedu", koji je odbio da izvrši plaćanje u rubljama, a iz istog razloga obustavljene su i isporuke kompaniji "Shell Energy Europe Limited" u Nemačkoj. Sa druge strane, Japan je ostao istrajan u želji da se snabdeva gasom iz Rusije, bez obzira na top što joj je uvek sanckije i što ga je Moskva stavila na spisak "neprijateljskih zemalja". Britanski časopis ukazao je na besmislenost sankcija, istakavši da Rusija dobija ekonomski rat, što pokazuje i činjenica da je Rusija nastavila da povećava proizvodnju nafte, dok je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala na vest o tome da su je Sjedinjene Američke Države uvrstile na sankcioni spisak.

AP Photo/Petros Giannakouris, File
 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da trenutno nema kontakata između Kremlja i administracije Sjedinjenih Američkih Država, a otkrio je i do kada će trajati vojna operacija u Ukrajini, dok je Medvedev zapretio ozbiljnom akcijom ukoliko Kijev upotrebi višecevne bacače raketa protiv Rusije. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izneo je tvrdnju da između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i ukrajinske vojske počinje ozbiljan sukob, dok je predsednik Senegala apelovao na Zapad da ukine sankcije Rusiji. Ukrajinci su pozvani da prijave vlastima simpatizere Rusije, a predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin ismejao je sankcija Zapada.

U NATO samo preko Turske

Nakon što je pokrenuta priča o njenom članstvu u NATO-u, Turska je ponovila zahtev Finskoj da prestane da štiti organizacije koje Ankara smatra terorističkim ukoliko želi da se priključi Alijansi, dok je Švedska istakla da će nastaviti dijalog sa Turskom zbog primedbi Ankare u vezi sa njenom aplikacijom za pridruživanje. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smenio je ambasadore u Švedskoj i Finskoj, a NATO je nastavio da vrši pritisak na Ankaru zbog skandinavskih zemalja koje su izrazile želju da stupe u vojni savez.

Pištolj glavu čuva, kontrola je kvari

Profimedia
 

Nakon masakra u Juvaldiju, učenik petog razreda na Floridi je uhapšen jer je pretio preko poruka da će pucati u školi, dok je javnost bila ogorčena zbog brojnih propusta policije koja je kasno reagovala u teksaškoj školi. Do pucnjave je došlo i na dodeli diploma u srednjoj školi u Nju Orleansu, u medicinskom centru u Oklahomi, gde je napadač usmrtio četvoro ljudi, na kućnoj žurki u Virdžiniji, kao i u crkvi i na sahrani u Ajovi i Viskonsinu. Šta je zajedničko američkim državama koje imaju najveći broj masovnih pucnjava možete pročitati OVDE.

Nedelju dana nakon masovne pucnjave u osnovnoj školi u Juvaldiju, prve žrtve su sahranjene u posebno oslikanim sanducima, presednik SAD Džozef Bajden zamolio je Kongres da reaguje. Kanada je najavila zakon koji podrazumeva "nacionalno zamrzavanje" prodaje i kupovine pištolja i revolvera kao deo paketa kontrole oružja u ovoj zemlji, a kako su tri zemlje izborile sa masovnim pucnjavama nakon velikih tragedija možete pročitati OVDE.

Pijadestal za kraljicu

Velika Britanija je ove nedelje obeležila platinasti jubilej, niz ceremonija kojima je glorifikovana vladavina kraljice Elizabete II duga 70 godina. Na samom početku proslave došlo je do dva incidenta, a britanska kraljica pojavila se tek popodne na balkonu Bakingemske palate na koji su sa njom izašli samo odabrani članovi kraljevske porodice. Osramoćeni prince Endru, koji se našao u centru skandala zbog bliskih veza sa pedofilom Džefrijem Epstajnom, navodno nije bio među ljudima na balkonu jer se zarazio koronavirusom, a dan pred misu u njenu čast kraljica Elizabeta II saopštila je da ipak neće prisustvovati ovom događaju. Zato ga zaobišao nije premijer Boris Džonson, koji je pokušao da se opravda da ostavku zbog skandala sa žurkama nije podneo jer bi to "bilo neodgovorno usred ukrajinske krize" i koji je izviždan i gađan prilikom ulaska u Katedralu Svetog Pavla.

Tanjug/Jonathan Brady/Pool Photo via AP
 

Princ Vilijam i Kejt Midlton ignorisali su princa Harija i Megan Markl na misi, tokom koje su sedeli na drugom kraju Katerdale, lider Severne Koreje Kim Džong Un čestitao je jubilej kraljici, a trećeg dana slavlja u Londonu je nastala panika kada je na Trafalgar skveru uočen sumnjivi paket. Sedam decenija kraljičine vladavine obeležili su mnogi važni događaji, a 70 manje poznatih stvari o njoj možete pročitati u OVOM TEKSTU.

Korona predaje krunu

Zbog jednog kovid pacijenta iz Pekinga, koji se nalazi pod krivičnom istragom nakon što je izbegao obaveznu kućnu izolaciju, 5.000 njegovih komšija moralo je u karantin, Austrija je ukinula obavezno nošenje maski, sa izuzetkom Beča, gde se u određenim situacijama i dalje moraju nositi, a Kubanci, koji su profitirali od pandemije, nisu se obradovali ukidanju ove obaveze. U jednoj srednjoj školi u Americi odlučeno je da đaci koji nisu vakcinisani neće moći da prisutvuje dodeli diploma, ali ni maturskoj večeri, dok je Rusija odlučila da ukine epidemiološka ograničenja za ulazak stranih državljana koji u zemlju dolaze vazdušnim putem i preko pomorskih kontrolnih punktova od 14. juna.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su pandemije postale češće, dok su majmunske bopginje nastavile da se šire Evropom. Prvi slučajevi zabeleženi su u Mađarskoj, Norveškoj i Letoniji, a posebno dramatično je bilo u Španiji, gde su zdravstvene vlasti u petak prijavile 30 novih slučajeva, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji povećan na 186. Iz Britanije je stigao neobičan apel kada su zaraženi pozvani da se uzdrže od seksa dok imaju majmunske boginje, a u SAD je porasla zabrinutost kada su u jednom danu prvi slučajevi otkriveni u čak tri velika grada.

Ko je, zapravo, gazda u Beloj kući? Bajdenovo neslaganje sa saradnicima više ne može da se sakrije

Izbegavaju da priznaju da su otvorile račun u rubljama: Koje države EU su pristale da plaćaju ruski gas pod novim uslovima

Bliski istok pustoše apokaliptične peščane oluje: Problem će biti još gori, a sve počinje na drugom kraju sveta (FOTO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike