Šta znači zabrana uvoza ruske nafte i zbog čega Rusiju nisu preterano potresle nove sankcije Evropske unije

01.06.2022

19:13

0

EU veoma bombastično najavljuje novi paket, a on će, osim što će biti primenjen delimično, sa izuzecima, početi da funkcioniše tek za nekoliko meseci

Šta znači zabrana uvoza ruske nafte i zbog čega Rusiju nisu preterano potresle nove sankcije Evropske unije
vladimir putin gasovod - Copyright 24sedam/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Profimedia

Naftne sankcije EU protiv Rusije do sada su najveći udarac u istoriji Kremlja, koji je najviše zarađivao upravo od ovog dobra.

Vlada u Kijevu je želela jače i brže sankcije, ali je u utorak premijer Denis Šmihal rekao da je zahvalan na merama EU.

- Sankcije će sada uticati na 75 odsto uvoza ruske nafte. A 90 odsto će biti zabranjeno do kraja godine - napisao je on na Tviteru.

Uprkos izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je doneta „značajna odluka“, još ima mnogo pitanja koja se tiču zabrane i na koja bi trebalo odgovoriti.

Konačni pravni tekst koji tek treba da se usvoji biće sastavljen ove nedelje, rekle su diplomate. Formulacija koju su lideri EU dogovorili u ponedeljak uveče već ostavlja dosta prostora državama da nastave da plaćaju milijarde evra Rusiji za jeftinu naftu.

Od izuzeća, propusta, potencijalnih poteškoća sa sprovođenjem do uticaja na sposobnost Rusije da održava vojnu operaciju, ovih šest stvari treba znati o sporazumu bloka da sankcioniše moskovsku naftu.

Zabrana ruske nafte za sada je delimična

Političari Evropske unije u sporazumu se obavezuju da će do kraja godine blokirati uvoz iz Rusije u EU, što i dalje ostavlja 30 odsto sirove nafte koja se šalje naftovodom.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Privremeno izuzeće od ovog pravila izdejstvovao je mađarski premijer Viktor Orban, koji je tvrdio da nedostatak morske luke u njegovoj zemlji znači da će biti teže odviknuti se od ruske nafte koju isporučuje naftovod „Družba“.

Sporazum takođe obećava „hitne mere“, kao što je omogućavanje kupovine na moru, kako bi se osigurala bezbednost snabdevanja ukoliko prestane isporuka preko izuzetih gasovoda. Ovo je bilo posebno važno kako bi Mađarska i Slovačka pristale da učestvuju u šestom paketu sankcija.

Zvaničnici EU insistiraju da njihov dogovor i dalje pogađa ruskog predsednika Vladimira Putina tamo gde ga najviše boli.

- Ovo odmah pokriva više od dve trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja njene ratne mašine - rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nemačka i Poljska su se obavezale da će dobrovoljno prestati da preuzimaju naftu iz severnog kraka naftovoda „Družba“ do kraja ove godine, a predsednica Komisije Ursula fon der Lajen kaže da to pokazuje da će se smanjiti skoro 90 odsto celokupnog uvoza ruske nafte u EU do kraja godine.

Lideri EU će tek odrediti vremenski okvir za postupno ukidanje isporuke, za koji je Fon der Lajenova rekla da će pokriti preostalih 10 odsto koji teku južnim krakom „Družbe“ do Mađarske, Slovačke i Češke.

Pixabay
 

Ali za sada ne postoji jasan krajnji datum kada će ruski dotok nafte u blok biti zabranjen, a nema ni znakova da je Orban voljan da promeni kurs.

- Porodice noćas mogu mirno da spavaju, mi smo odbacili najnečuveniju ideju. Postigli smo sporazum koji kaže da zemlje koje dobijaju naftu naftovodima mogu da nastave da upravljaju svojim privredama pod prethodnim uslovima - napisao je Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

Biti potrebni meseci da sankcije stupe na snagu

Analitičari ističu da će sporazum i dalje omogućavati EU da plaća Rusiji milijarde evra za naftu i naftne derivate ove godine dok sukob u Ukrajini traje.

Zabrana nafte koja se transportuje preko mora stupa na snagu posle šest meseci, dok će rafinisani proizvodi biti zabranjeni od 2023.

Češkoj je odobreno izuzeće od zabrane preprodaje ruskih naftnih derivata do sredine 2024. godine.

- Pošto je osnovni cilj sankcija da se što pre oslabi finansijska i ekonomska pozicija Rusije kako bi se smanjio i njen vojni kapacitet, ovo bi moglo biti malo prekasno - smatra Simon Taljapijetra, viši saradnik i stručnjak za energetiku u trustu mozgova Bruegel u Briselu.

Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ali iako zabrana nije savršena, to je i dalje udarac bez presedana za industriju koja najviše zarađuje u stranoj valuti u Rusiji - prihodi od prodaje nafte i gasa zajedno čine oko 40 odsto federalnog budžeta Moskve.

Mogu li Indija i Kina da otkupe rusku naftu koju EU više ne želi?

Zapadni trgovci dobrovoljno su prestali da kupuju rusku naftu ubrzo nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini, što je dovelo do pada cene ruske nafte - ona ​​se kupuje sa popustom od 35 dolara u odnosu na onu koja dolazi iz ostatka sveta.

Evropa je najveći kupac ruske nafte - ona je kupovala oko polovine od 4,7 miliona barela dnevno ruske sirove nafte izvezene prošle godine. Ali kupci u Indiji, Kini i Turskoj su pojačali kupovinu, delimično nadoknadivši gubitak. Rusija je zapravo povećala izvoz nafte za šest odsto u maju u poređenju sa aprilom.

Rusija će „naći druge uvoznike“, rekao je Mihail Uljanov, ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama sa sedištem u Beču.

Kina je najveći pojedinačni nacionalni kupac Rusije, jer je kupovala 1,6 miliona barela dnevno tokom prošle godine. Kineske kompanije su to povećale na oko 1,9 miliona barela dnevno u maju kako bi popunile prazninu koju su ostavili veliki zapadni trgovci, navodi „Vorteks analitiks", platforma za analizu i praćenje tovara, ali je Peking oprezan da ne bude previše zavisan od jednog dobavljača.

Od pokretanja vojne operacije u Ukrajini Indija je od Rusije kupila tri puta više nafte nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci platforme za finansijsku analizu „Refinitiv Eikon".

Profimedia
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi

Ipak, s obzirom na to da je Evropi potrebno 2,4 miliona barela nafte dnevno, Rusija će morati da plasira ogromnu količinu nafte na druga tržišta kada prodaja u EU prestane.

Biće teško kontrolisati brodove koji prevoze rusku naftu

Detalji o tome kako će se primeniti zabrana prevoza nafte tankerima tek moraju da budu uobličeni, ali za sada ruska nafta donosi mnogo novca brodarskim kompanijama sa sedištem u EU.

Mreža brodova, uglavnom u grčkom vlasništvu, preuzima tovar sa sankcionisanih ruskih brodova na moru, pre nego što preusmeri naftu kupcima u Indiji i Aziji, prema obaveštajnoj firmi „Lloid's List".

- Grčki vlasnici uveliko su se uključili. Određeni broj velikih, poznatih grčkih brodovlasnika zaradio je veliko bogatstvo uključivši se u transport ruske nafte - rekao je Ričard Mid iz „Lloyd’s Lista".

Postoje i druge tehnike koje se koriste da bi se prikrilo poreklo ruske nafte, kao što je njeno razblaživanje na moru drugom sirovom naftom i preimenovanje u „kazahstansku“, „letonsku“ ili „turkmenistansku“ mešavinu nafte.

Tankeri koji prevoze rusku naftu takođe isključuju identifikacione transpondere, što otežava praćenje njihovog odredišta.

- Oni koji se bave tim poslom u smislu izbegavanja sankcija znaju ove tehnike - rekla je za „Politiko" Marija Šagina, gostujući viši saradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove.

AP Photo/Thanassis Stavrakis
 

- Severnokorejci to rade. Iranci to rade. Bio bih šokiran da Rusi to ne čine - dodao je bivši visoki zvaničnik za sankcije u američkom Ministarstvu finansija.

Tu je i pitanje kazne: trenutno se utaja sankcija u 15 zemalja EU smatra administrativnim prekršajem, a ne zločinom. Evropska komisija je predložila da se to proglasi zločinom u celoj teritoriji EU, ali za to je potrebno jednoglasno odobrenje 27 članica bloka.

Šta nove sankcije znače za rusku naftnu industriju

Svako usporavanje prodaje predstavlja velike probleme za ruski naftni sektor, jer zemlji nedostaju značajni kapaciteti za skladištenje nafte, pa bi mogla da bude prinuđena da prekine sa njenim vađenjem. Ako se to dogodi, naftna polja mogla bi trajno da ostanu oštećena.

- Logično, ako ruska nafta ne bude uspela da nađe kupca, onda bi ti negativni efekti u roku od nekoliko meseci, ako ne i ranije, primorali ruske proizvođače sirove nafte da počnu da smanjuju proizvodnju i tada bismo počeli da vidimo eroziju prihodi od ruske nafte - rekao je Tane Gustafson, stručnjak za naftu i profesor ruske politike na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, govoreći pre nego što je dogovoren embargo EU.

Postoje znaci da se to već dešava - dokumenti ruskog ministarstva energetike koji su procurili ukazuju na pad proizvodnje za 830.000 barela dnevno u maju u poređenju sa februarom.

To je zbog toga što su velike trgovačke kuće poništile ugovore kako bi ispoštovale rok od 15. maja „za zaustavljanje svih transakcija sa Rosnjeftom, Gasprom njeftom i Transnjeftom koje kontroliše država“, navodi Međunarodna agencija za energetiku u majskom izveštaju o tržištu nafte.

Pixabay
 

Agencija očekuje da će rusko ograničenje dostići tri miliona barela dnevno u drugoj polovini ove godine, jer „novi embargo ubrzava preorijentaciju trgovinskih tokova, koja je već natupila, i primorava ruske naftne kompanije da zatvore još bušotina“.

Da li je gas sledeći?

Nafta je najveći izvozni proizvod Rusije, a za njom sledi prirodni gas, čiji je EU veliki kupac. Ali šanse da blok uključi gas u bilo koju buduću rundu sankcija nisu baš velike.

Bilo je potrebno šest rundi sankcija da bi se nafta donekle zabranila, a EU će imati mnogo teži zadatak da brzo odbaci gas koji se isporučuje ruskim gasovodom.

Neke zemlje članice, posebno Poljska i baltičke države, zalažu se za to.

- Od 24. februara tvrdim da su nam potrebne hitne i pune energetske sankcije za naftu, ugalj i gas - rekao je letonski premijer Krišjanis Karinš.

Ali plan Komisije REPoverEU za odvikavanje EU od ruskog gasa ima samo cilj da to učini pre 2030. godine, i veoma je malo političke želje da se to odvija brže.

Austrijski kancelar Karl Nehamer odbacio je u utorak mogućnost da se EU sada ustremi na ruski gas.

- Gas se ponaša veoma drugačije od nafte u smislu sigurnosti snabdevanja - mnogo je lakše nadoknaditi naftu. Stoga, o embargu na gas takođe neće biti reči u narednom paketu sankcija - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike