Rusija nastavlja da zavrće ventile: Obustava isporuke gasa Danskoj i delimično Nemačkoj!

01.06.2022

08:51

0

Danska i nemačka kompanija odbile da gas plaćaju u rubljama

Rusija nastavlja da zavrće ventile: Obustava isporuke gasa Danskoj i delimično Nemačkoj!
Bez ruskog gasa će sve biti mnogo teže - Copyright Profimedia

Danska je postala peta zemlja kojoj je isključen ruski prirodni gas nakon odbijanja njene najveće energetske kompanije "Orsted" da plati isporuke u rubljama.

Do kraja radnog dana, 31. maja, ''Gasprom eksport'' nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od "Orsted Salg & Service"-a, navodi se u saopštenju ruske kompanije, a prenosi RT.

Dodaje se da je 2021. godine "Gasprom eksport" danskoj kompaniji isporučio 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je iznosilo oko dve trećine ukupne potrošnje gasa u Danskoj.

Iz istog razloga su obustavljene i isporuke kompaniji "Shell Energi Europe Limited" u Nemačkoj, saopštio je u sredu ruski energetski gigant "Gasprom".

- "Shell Energy Europe Limited" obavestio je "Gazprom Export LLC" da ne namerava da plaća prema ugovoru o isporuci gasa Nemačkoj u rubljama - naveo je "Gasprom" u saopštenju na Telegramu.

Naveli su i kako će "Shell" izgubiti do 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje što je samo mali deo od ukupnog (95 milijardi kubnih metara) koje zemlja potroši svake godine.

Međutim, "Gaspromov" potez će ipak potresti nemačku industriju koja se uveliko oslanja na gas iz Moskve.

Većina većih kupaca gasa u Nemačkoj, uključujući "Uniper" i "RVE", pristala je na šemu plaćanja u rubljama Kremlju.

Novi ruski mehanizam plaćanja zahteva od kupaca gasa iz ''neprijateljskih'' zemalja koje su uvele sankcije Moskvi da otvore račune u ruskoj Gasprom banci.

Oni tada mogu da deponuju sredstva u valutu po izboru, koju banka pretvara u rublje i prenosi "Gaspromu".

Ruski energetski gigant nedavno je obustavio izvoz gasa u Bugarsku, Poljsku, Finsku i Holandiju nakon što su one odbile da se povinuju novom načinu plaćanja gasa.

Prema podacima ruskog Ministarstva energetike, oko dvadesetak evropskih kompanija do sada je otvorilo račune u rubljama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike