Majmunske boginje stigle na granicu Srbije: Potvrđen prvi slučaj u susednoj zemlji

31.05.2022

16:08

0

U pitanju je muškarac star 38 godina

Majmunske boginje stigle na granicu Srbije: Potvrđen prvi slučaj u susednoj zemlji
majmunske boginje profimedia-0433392935 - Copyright Profimedia

Mađarska je zabeležila prvi slučaj majmunskih boginja, rekla je danas glavna zdravstvena inspektorka te zemlje Sesilija Miler za agenciju MTI.

U pitanju je muškarac star 38 godina, a zdravstvene vlasti još nisu utvrdile da li je putovao u inostranstvo u poslednje vreme, rekla je Miler, prenosi Rojters.

Podsećamo, državni sekretar Minsitarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je juče da se, ako su majmunske boginje registrovane u Sloveniji, može očekivati da dođu i do Srbije, ali da ne treba širiti paniku.

- Zaista ne treba dramatizovati i širiti paniku, jer, ionako imamo narušeno mentalno zdravlje zbog dvogodišnje pandemije, a izuzetno nam je važno da ga očuvamo - rekao je Ðerlek za Tanjug.

Istakao je da ima mesta za oprez, pripremu i posmatranje, te poručio da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori mnogo težim izazovima.

- U ovom trenutku nema mesta panici, pratićemo i prilagodićemo se uslovima kakvi budu u datom trenutku - rekao je Ðerlek.

Kada je reč o virusu korona, Ðerlek je apelovao na sve da i dalje budu oprezni, jer, podseća, još nismo završili sa pandemijom.

- Jeste virus mnogo slabijeg potencijala nego što je bio, ali ono što nam je pokazao, jeste da uvek budemo oprezni, mada sam ja optimističan i mislim da naredna jesen neće biti kao prethodne, i da ćemo mnogo bolje proći - rekao je Ðerlek.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike