Samo jedna velika članica EU podržava želju Ukrajine za članstvom: Ostale države zahtevaju da se pridržava protokola

01.06.2022

09:47

0

Status kandidata još je pod znakom pitanja

Samo jedna velika članica EU podržava želju Ukrajine za članstvom: Ostale države zahtevaju da se pridržava protokola
profimedia-0667125660 - Copyright Profimedia

Samo Rim podržava davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dok su sve ostale velike članice EU protiv, otkrio je italijanski premijer Mario Dragi. Zvaničnici bloka pokušaće da sastave brzi predlog kako bi Kijev mogao da se pridruži negde u junu, dodao je on.

- Skoro sve glavne zemlje članice EU su protiv davanja statusa kandidata Ukrajini - osim Italije. Status kandidata trenutno nije predvidljiv zbog protivljenja ovih zemalja - rekao je Dragi na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje italijanske novinske agencije ANSA.

Dragi je dodao da može da „zamisli“ da će Evropska komisija na sastanku u junu predstaviti plan za ubrzano podnošenje zahteva Ukrajine za budući status kandidata.

On je napomenuo da većina država godinama čeka da postanu kandidati, a kamoli na samo članstvo u EU, i da je EU predložila razne druge aranžmane da olakša taj put, ali da nijedan od njih nije bio prihvatljiv za vladu u Kijevu.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo u EU 28. februara, četiri dana nakon pokretanja ruske vojne operacije. Evropski savet je u martu „priznao evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine“ i rekao da su „brzo“ prosledili papirologiju Kijeva Evropskoj komisiji.

AP Photo/Domenico Stinellis
Mario Dragi

Početkom maja Rusija je objavila da bi članstvo Ukrajine u EU za Moskvu bilo jednako neprihvatljivo kao i ulazak Kijeva u NATO.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila ničim izazvana i demantuje tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike