Ko je najviše profitirao od ukrajinske krize? Rusija imenovala državu koja se pošteno ovajdila

31.05.2022

19:57

0

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da je u ovoj situaciji dobit imala samo jedna zemlja

Ko je najviše profitirao od ukrajinske krize? Rusija imenovala državu koja se pošteno ovajdila
Tan2022-5-22_94932388_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk)

Američke korporacije i finansijske institucije sprovode brzu ekspanziju u Evropu, koristeći krizu u Ukrajini za svoju korist, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku tog tela u utorak.

Između ostalog, američke firme su „već preuzele pod svoju kontrolu deo evropskog tržišta gasa“, naveo je on. Poluprovodnici i drugi visokotehnološki sektori evropske privrede takođe su od velikog interesa za SAD, rekao je on.

Rusija je bila glavni snabdevač Evrope energijom, posebno prirodnim gasom, pre nego što je ukrajinska kriza bacila sumnju na budućnost trgovine. Po uzoru na SAD, EU je uvela razne ekonomske sankcije Moskvi, tvrdeći da one imaju za cilj da spreče dalje razvijanje vojne operacije u Ukrajini i prisile Rusiju na povlačenje.

EU je sankcionisala ruski ugalj i sirovu naftu i izjavila da će u narednim godinama u potpunosti prekinuti da se snabdeva iz Rusije.

Čak i pre sukoba na istoku Evrope, SAD su vršile pritisak na evropske nacije da smanje trgovinu sa Rusijom. Kritičari su pričali da je Vašington zainteresovan da protera ruski gas iz Evrope i zauzme njegovo mesto sa skupljim američkim tečnim prirodnim gasom.

Zvaničnik iz Trampove ere jednom je opisao američki proizvod kao „molekule slobode“, pošto je administracija zahtevala da Nemačka ukine gasovod „Severni tok 2". Projekat, koji je bio u potpunosti završen i čekao samo regulatorno odobrenje Nemačke, obustavljen je nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike