Trudo se obračunava sa oružjem: Zamrzava se prodaja i kupovina ličnog naoružanja

31.05.2022

07:09

0

Novi propisi su potrebni jer se nasilje povećava, kazao je premijer

Trudo se obračunava sa oružjem: Zamrzava se prodaja i kupovina ličnog naoružanja
Džastin Trudo - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

Kanada je najavila zakon koji podrazumeva "nacionalno zamrzavanje" prodaje i kupovine pištolja i revolvera kao deo paketa kontrole oružja u ovoj zemlji.

Novi kanadski zakon, kojima se uvede neke mere koje su prošle godine bile odložene zbog nacionalnih izbora, uvodi se samo nedelju dana nakon što je naoružani napadač ubio 19 dece i dvoje nastavnika u njihovoj učionici u američkoj saveznoj državi Teksas.

Premijer Džastin Trudo saopštio je novinarima da su novi propisi potrebni jer se nasilje povećava.

- Dovoljno je da samo pogledamo južno od naše granice, kako bismo znali da će ako ne preduzmemo akciju snažno i brzo, biti sve gore i gore i teže ćemo moći da se suprotstavimo - naglasio je Trudo.

Najavljeno "zamrzavanje" kupovine oružja podrazumeva i izuzetke, koje uključuje sportske strelce, olimpijske sportiste i obezbeđenje, a Kanađanima koji već poseduju pištolje biće dozvoljeno da ih zadrže.

Vlasti ne očekuju pojačanu nabavku oružja u očekivanju "zamrzavanja", delom i zato što je ona već strogo regulisana, saopštio je vladin zvaničnik.

Kanada ima stroži zakon o oružju od SAD, i stopu ubistava vatrenim oružjem koja je manja od jedne petine od američke, ali je ona viša od onih u drugim bogatim zemljama i raste, pa je tako 2020. bila pet puta veća nego u Australiji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike