Japan ne odustaje od saradnje sa Rusijom: Uveli im sankcije, smešteni na spisak "neprijateljskih zemalja", ali hoće njihov gas

01.06.2022

13:07

0

Japan se pridružio SAD i EU u nametanju širokog spektra ekonomskih ograničenja Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, ali nije prekinuo saradnju u oblasti energetike

Japan ne odustaje od saradnje sa Rusijom: Uveli im sankcije, smešteni na spisak "neprijateljskih zemalja", ali hoće njihov gas
profimedia-0650351335 - Copyright Profimedia

Japan se neće povući iz ruskog projekta tečnog prirodnog gasa „Sahalin-2" čak i ako mu to neko bude tražio, rekao je ministar industrije zemlje u parlamentu u utorak.

Komentari su usledili nakon prošlonedeljnih kritika iz Moskve, koja je optužila Japan da ima koristi od svog učešća u projektu, dok je istovremeno „neprijateljska nacija“ koja se pridružila Zapadu u sankcijama protiv Rusije.

- „Sahalin-2" je nešto na čemu su naši prethodnici naporno radili. Vlasnik zemljišta može biti Rusija, ali zakupnina i oprema za tečnost i transport pripadaju japanskoj vladi i japanskim kompanijama. Ne nameravamo da odustanemo, čak i ako nam to bude rečeno - rekao je ministar ekonomije, trgovine i industrije Koiči Hagiuda.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je prošle nedelje da Japan ima „ogromnu zaradu“ od projekta „Sahalin-2", sugerišući da bi njegov udeo trebalo da bude prodat ruskoj državnoj energetskoj kompaniji „Gasprom" ili kompanijama iz „prijateljskih nacija“.

Japan se pridružio SAD i EU u nametanju širokog spektra ekonomskih ograničenja Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, ali nije prekinuo saradnju u oblasti energetike.

„Sahalin-2", zajedničko preduzeće ruskog „Gasproma" (50%), japanskog „Micuija" (12,5%) i „Micubišija" (10%) i kompanije „Šel" sa sedištem u Velikoj Britaniji (27,5%), projekat je tečnog prirodnog gasa (TPG) koji se nalazi na ruskom ostrvu Sahalin u blizini Japana. Zbog velike blizine isporuka zaliha traje samo oko tri dana, čime se smanjuju troškovi transporta. Japan dobija skoro 9 odsto potrebnog TPG-a sa Sahalina.

Profimedia
Premijer Japana Fumio Kišida

„Šel" je najavio planove da prekine sve svoje ruske operacije zbog sukoba u Ukrajini. Od tada medijski izveštaji kažu da je energetski gigant u pregovorima sa kineskim i indijskim kompanijama o prodaji svog udela u projektu.

Japanska vlada se izjasnila protiv obustavljanja energetske saradnje sa Rusijom. Premijer Fumio Kišida rekao je još u martu da je projekat „Sahalin-2" od suštinskog značaja za energetsku bezbednost zemlje.

Prošlog meseca, Koiči Hagiuda kazao je da bi Japan, ako napusti energetske projekte sa Rusijom, potkopao sankcije Zapada i koristio Moskvi, jer bi taj korak mogao dodatno da poveća cene energenata. On je takođe rekao da Tokio namerava da nastavi da se drži svojih koncesija vezanih za Sahalin i da Japan nikada nije osetio pritisak Sjedinjenih Američkih Država da odustane od energetskih projekata sa Rusijom.

Prema novinama „Nikkei Asia", zamena ruskog TPG-a sa „Sahalina-2" koštala bi Japan 15 milijardi dolara, a uvozna cena skočila bi za 35 odsto ako bi se „Micui" i „Micubiši" povukli iz energetskog projekta. Eksperti ističu da bi Rusija, ukoliko Japan na kraju odluči da se povuče, mogla da preusmeri svoj gas na druge azijske zemlje, kao što su Kina, Indija ili Vijetnam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike