Izbegavaju da priznaju da su otvorile račun u rubljama: Koje države EU su pristale da plaćaju ruski gas pod novim uslovima

30.05.2022

07:21

0

Neke zemlje Evropske unije nisu želele da prihvate da plaćaju gas u ruskoj valuti, dok druge nisu želele javno da kažu da su morale da pristanu na to

Izbegavaju da priznaju da su otvorile račun u rubljama: Koje države EU su pristale da plaćaju ruski gas pod novim uslovima
gasovod rublje putin - Copyright Profimedia

Proteklih meseci energetske kompanije sa sedištem u EU trudile su se da shvate nejasne i ponekad oprečne izjave iz Brisela o tome da li plaćanje ruskog gasa u rubljama predstavlja kršenje sankcija EU.

Do sada su prekinute isporuke ruskog gasa u tri zemlje EU zbog odbijanja njihovih energetskih kompanija da ispoštuju rusku uredbu izdatu 31. marta kojom se zahteva da se plaćanje gasa iz „neprijateljskih zemalja“ vrši preko dva računa u ruskoj Gasprombanci, od kojih je jedan u evrima ili dolarima, a drugi u rubljama za konačnu konverziju valute.

Ali mnogo više energetskih kompanija dobrovoljno plaća gas preko ruskih bankovnih računa. Sve one insistiraju da su te transakcije u skladu sa sankcijama EU.

Sa druge strane, smernice Evropske komisije su bile više nego jasne.

U preliminarnom pisanom pravnom uputstvu koje je privatno poslato zemljama Komisija je upozorila da bi takav način plaćanja gasa „doveo do kršenja“ sankcija EU.

Međutim, u aprilu je objavljeno uputstvo Komisije kompanijama da sankcije EU „ne zabranjuju otvaranje računa kod Gasprombanke“.

Pixabay
 

Ipak, sugeriše se da bi kupci mogli da zatraže od ruske strane da „ispuni svoje ugovorne obaveze na isti način kao i pre usvajanja Uredbe“.

Uprkos zahtevima da daju preciznije informacije, pisane smernice Komisije ažurirane u aprilu ne pominju da li se računima u rubljama krše sankcije EU.

Na sastanku diplomata EU sredinom maja, generalni direktor Komisije za energetiku Dite Jul-Jorgensen rekla je ambasadorima da je Komisija savetovala kompanijama da ne otvaraju račune u rubljama, ali je prestala da to naziva kršenjem sankcija, tvrde tri izvora upoznata sa ovim razgovorima.

Ona je dodala da bi, ako Gasprombanka pretvori evre ili dolare u rublje, a da kompanija iz EU to eksplicitno ne traži, ta radnja mogla da bude van nadležnosti Komisije, tvrde ljudi koji su prisustvovali sastanku, piše „Politiko".

Portparol Komisije rekao je u utorak da neće komentarisati detalje razgovora sa državama članicama.

Ruska vlada je saopštila da će ove nedelje objaviti punu listu stranih kompanija koje su otvorile račune u rubljama u Gasprombanci.

Pixabay
 

U nastavku navodimo zemlje i njihove energetske kompanije koje su odbile da se povinuju novom ruskom ukazu o plaćanju u rubljama i one koje su odlučile da su im bitniji interesi njenih građana od sankcija.

Države koje su odbile da se pridržavaju ruskog dekreta

Poljski PGNiG: Kompanija je odbila da izvrši plaćanje u rubljama 12. aprila. Snabdevanje je zaustavljeno 27. aprila. Ona sada ima mogućnost da tuži Rusiju i da zahteva ponovno uspostavljanje snabdevanja prema ugovoru.

Bugarski „Bulgargas": Bugarska je odbila da plati u rubljama i snabdevanje je obustavljeno 27. aprila.

Finski „Gasum": Finska vlada odbila je novi način plaćanja 28. aprila. Snabdevanje je prekinuto 21. maja.

I dalje neodlučna Holandija

Holandska kompanija „GasTera", koja je delimično u vlasništvu države, odbila je da komentariše detalje svog ugovora sa „Gaspromom", ali je 20. maja rekla da je nejasnost sankcija „veoma iritantna“ i da primorava kompaniju „da stalno uzima u obzir sve vrste scenarija".

Profimedia
 

„GasTera" je u utorak za „Politiko" saopštio da je situacija i dalje nejasna. Vlada je takođe istakla da ne može da kazni nijedan potez za otvaranje računa u rubljama bez jasne poruke iz Brisela da se time krše sankcije.

- Holandija je zatražila od Komisije da pojasni smernice u vezi sa računima u rubljama. Potrebno je više detalja pre nego što dođe do sprovođenja tog zahteva - rekao je u utorak portparol holandskog ministarstva za ekonomska pitanja.

Zemlje koje su pristale da plaćaju u rubljama

Kompanije navedene u nastavku teksta odlučile su da i dalje dobijaju ruski gas i da plaćaju za njega, ali detalji njihovog sporazuma sa dobavljačem „Gaspromom", kao i da li su otvorili račun u rubljama, za sada nisu javni, iako se pretpostavlja da su to morale da urade pošto se nalaze na spisku „neprijateljskih zemalja".

Mađarski MVM, prema rečima ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, plaća ruski gas u evrima.

- Mi plaćamo u evrima, Gasprombanka konvertuje evro, a ovaj iznos se plaća „Gasprom eksportu" - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare 11. aprila.

On je dodao da novi gasni ugovor između MVM-ove podružnice „CEE Energy" i ruskog „Gasprom eksporta", potpisan u septembru, već dozvoljava plaćanja u alternativnoj valuti.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

Nemački VNG takođe tvrdi da je evro valuta u kojoj plaćaju „Gaspromove" usluge.

- Iznos fakture, koji će i dalje biti denominovan u evrima, uplatićemo na račune u Gasprombanci u skladu sa planiranom procedurom, tako da je sa naše strane obezbeđeno blagovremeno plaćanje našem dobavljaču. Takođe pretpostavljamo da konverzija u rublje neće izazvati nikakve poteškoće. Otvaranje računa je prošlo potpuno glatko - saopštila je kompanija 9. maja.

Nemački RVE tvrdi da je otvorio „odgovarajući račun".

- Spremni smo za plaćanje u evrima i otvorili smo odgovarajući račun. Stoga se ponašamo u skladu sa evropskim i nemačkim propisima - rekao je portparol kompanije 16. maja.

Nemački „Uniper" prilagodio se „novom mehanizmu plaćanja".

- „Uniper" je otvorio račun u Gasprombanci i tako je napravio aranžmane za plaćanje u evrima u skladu sa ugovorom i u skladu sa novim mehanizmom plaćanja - rekao je predsednik kompanije Klaus-Diter Maubah 18. maja.

Francuski „Engie" „preduzeo je neophodne korake" da bi izvršio plaćanja koja su „u skladu sa evropskim sankcijama".

- „Engie" je u razgovorima sa „Gaspromom" u vezi sa ruskim zahtevom za izmenu šeme plaćanja za snabdevanje ruskim gasom. Grupa je preduzela neophodne korake da bude spremna da izvrši svoje obaveze plaćanja, sve dok su one u skladu sa okvirom evropskih sankcija - saopštila je kompanija 17. maja.

Italijanski „Eni" priznao je da je otvorio dva računa u Gasprombanci.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

- „Eni" je započeo proces otvaranja dva računa u Gasprombanci, iz predostrožnosti (jedan u evrima i drugi u rubljama) - saopštila je kompanija 17. maja.

Austrijski OMV takođe plaća gas „u skladu sa evropskim sankcijama".

- Sada smo primenili proces plaćanja u skladu sa sankcijama koji obezbeđuje da isporuke gasa budu plaćene na vreme - saopštila je kompanija 20. maja.

Češki ČEZ tvrdi da plaća u evrima.

- Uplatu smo izvršili u evrima u skladu sa preporukom Evropske komisije. Nećemo komentarisati detalje - rekao je portparol ČEZ-a 20. maja.

Slovački SPP plaćanjem ruskog gasa „ne krši i ne zaobilazi sankcije".

- Slovačka je platila aprilsku fakturu u evrima prema važećem ugovoru, na osnovu mišljenja EU da takvo plaćanje nije kršenje ili zaobilaženje sankcija - saopštilo je 20. maja Ministarstvo ekonomije zemlje.

Manja regionalna gasna kompanija, kako je iz Ministarstva rečeno za „Politiko", takođe ima ugovor sa „Gaspromom", na koji sankcije nisu uticale.

Slovenački „Geoplin" dogovorio je "sa ruskim partnerom proceduru plaćanja koja je u skladu sa ugovorom i istovremeno u okviru mera i preporuka institucija EU", rekao je slovenačkoj televiziji 20. maja direktor kompanije Vanja Lombar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike