Crne prognoze, SZO alarmirala svet: Pandemije su postale češće

02.06.2022

11:13

1

Virus majmunskih boginja počeo je da se širi u nekoliko zemalja zapadne Evrope i na drugim kontinentima, a on nije poslednji s kojim će se planeta suočiti

Crne prognoze, SZO alarmirala svet: Pandemije su postale češće
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Profimedia

Epidemije kao što su majmunske boginje postale su češće nego inače zbog klimatskih promena, saopštio je Majk Rajan, izvršni direktor Programa SZO za vanredne zdravstvene situacije.

- Klimatske promene doprinose brzoj promeni vremenskih obrazaca, a to dovodi, na primer, do suše. U promenjenim uslovima životinje i ljudi menjaju svoje ponašanje u potrazi za hranom. Kao rezultat toga, bolesti karakteristične za životinje se prenose na ljude - izjavio je Rajan, prenosi list Izvestija.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge naveo je 31. maja da ne možemo biti apsolutno sigurni u to da će širenje majmunskih boginja biti sprečeno i upozorio je da bi stopa širenja bolesti tokom leta mogla da se poveća.

Kako je istakao, zemlje su masovno ukinule mnoga ograničenja zbog koronavirusa, što znači da će se u letnjoj sezoni održavati događaji sa velikim brojem ljudi, što predstavlja rizik.

U Nigeriji je 29. maja zabeležen prvi smrtni slučaj zbog majmunskih boginja.

Virus majmunskih boginja počeo je da se širi u nekoliko zemalja zapadne Evrope i na drugim kontinentima.

U poslednjih nekoliko nedelja zabeleženi su slučajevi infekcije u Australiji, Belgiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Kanadi, Italiji, Portugaliji, Francuskoj, SAD, Švedskoj i Švajcarskoj.

Ruske zdravstvene vlasti su verovatnoću širenja bolesti u Ruskoj Federaciji ocenile kao nisku.

Rusima je savetovano da izbegavaju kontakt sa glodarima i primatima, koji su potencijalni prenosioci majmunskih boginja, navodi list Izvestija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike