Zbog kukavičluka stradalo 19 dece: Kako je policija u Teksasu napravila gomilu propusta, a onda lagala o svemu

30.05.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Masakr u osnovnoj školi je mogao biti izbegnut

Zbog kukavičluka stradalo 19 dece: Kako je policija u Teksasu napravila gomilu propusta, a onda lagala o svemu
teksas-deca - Copyright AP Photo/Jae C. Hong

Većina pucnjava u američkim školama se završi u roku od pet minuta. Međutim, napad na osnovnu školu u Juvaldiju, u Teksasu, trajao je više od sata, što je pokrenulo brojne kritike na račun lokalne policije, koja se sada optužuje za kukavičluk neverovatnih razmera.

Umesto da reaguje, policija je čekala podršku, ali se i obračunavala sa roditeljima koji su pozivali da se nešto učini. Za to vreme, ubica tinejdžer Salvador Ramos (18) pobio je poluautomatskom puškom AR-15 19 dece, učenika četvrtog razreda, kao i njihove dve učiteljice.

Mnogi roditelji su se pitali da li su bržom intervencijom mogli da se spasu životu.

AP Photo/Robert Bumsted
Havijer Kazares je izgubio ćerku u napadu

Osim toga, poteglo se pitanje čekanja podrške, jer pojedini stručnjaci kažu da policajci treba da učine sve što je u njihovoj moći, što je brže moguće, kako bi se obračunali sa napadačem.

Zašto se čekalo?

- Čekanje od sat vremena je odvratno - rekao je Šon Burk, nedavno penzionisani policajac koji predsedava Većem za zastupanje bezbednosti u školama. Ta grupa u različitim distriktima drži obuke o tome kako treba odgovoriti na pucnjave.

- Ukoliko se ispostavi da je istina da su toliko čekali, onda je to zaista užasno - dodao je on.

Za sada, vlasti su davale kontradiktorne i zbunjujuće izjave o napadu. U jednoj od poslednjih verzija, policajci su se povukli i pozvali podršku, snajpere i pregovarače, dok je ubica, naoružan, bio u učionici.

Sukobili se sa roditeljima, umesto da savladaju ubicu

Havijer Kazares, čije je dete ubijeno u napadu, dojurio je u školu kada je čuo vesti o pucnjavi. Roditeji su se okupili ispred škole i čuli su pucnje, zbog čega su želeli da se odmah nešto preduzme, pa čak i da sami upadnu u zgradu. Policija im to nije dopustila i gurala ih je nazad, a bilo je izveštaja i da su na pojedinim roditeljima upotrebili elektrošoker.

- Čim su se čuli pucnji, trebalo je da uđu unutra - rekao je Kazares.

Kako je rekao Viktor Eskalon, regionalni direktor Odeljenja za javnu bezbednost Južnog Teksasa, Ramos je neometano ušao u školu 12 minuta nakon što se vozilom zakucao nedaleko od tog objekta. Tada je pucao na prolaznike, a četiri minuta kasnije je stigla policija, koja se, međutim, povukla nakon što je na njih otvorio vatru. Ramos je potom ušao u školu i zapucao na decu, istovremeno pucajući i dalje u pravcu policije.

Eskalon je rekao da policajci nisu mogli da reaguju jer su bili pod vatrom, ali i da su pomogli da se evakuišu deca iz drugih delova škole.

Burk smatra da je odluka o čekanju pomoći odraz zastarelog razmišjanja. Čekanje specijalizovanih taktičkih jedinica nekada je bila standardizovana praksa u odgovoru na pucnjave, ali se to promenilo 1999, posle napada na školu "Kolumbajn" u Koloradu. Tada je policija čekala skoro sat vremena da tim SWAT upadne u zgradu, a za to vreme su dva srednjoškolca ubila 12 đaka i jednog profesora.

Profimedia
Ramos

Kako bi se spasli životi, policija je promenila strategiju i počela da šalje ljude kako bi što pre reagovali. Policajac bi trebalo da reaguje čak iako je sam, glasio je novi standard.

Kada je reč o masovnim pucnjavama, vreme je dragoceno. Studija FBI o 160 oružanih incidenata od 2000. do 2013. godine je utvrdila da se većina pucnjava završila do pet minuta, a pojedine čak i za svega dva minuta.

Doktor Ronald Stjuart, hirurg Univerzitetske bolnice San Antonija, kazao je da je brza reakcija ključna u zaustavljanju krvarenja, što značajno utiče na to da li će žrtva preživeti ili ne.

- Ne možete da čekate da pacijent ode u bolnicu. Morate brzo da reagujete - dodao je.

Kada je Nikolas Kruz u februaru 2018. napao srednju školu u Parklandu, pucao je oko šest minuta, pre nego što je pobegao. Uhapšen je sat vremena kasnije. U maju iste godine izbila je pucnjava i u srednjoj školi u Santa Feu, a napadač je uhapšen nakon 30 minuta.

- Ukoliko imate nekoga za koga smatrate da će nauditi ljudima, vaša dužnost kao policajca je da ga odmah zaustavite i neutrališete pretnju. Ne očekujemo da policajci krenu u samoubilački pohod, ali očekuje se da ćete, pogotovo kada su deca u pitanju, odmah krenuti u akciju da biste zaustavili napadača - rekao je nekadašnji instruktor Nacionalnog saveza taktičkih policajaca Don Alves.

AP Photo/Dario Lopez-Mills
 

Stručnjaci naglašavaju da i dalje mnogo toga ostaje nejasno i u vezi s tim zašto su policajci odlučili da treba da pozovu pomoć umesto da nađu način da zaustave Ramosa.

Treba imati u vidu i da dobar deo policajaca nije bio dobro obučen ili nije imao neophodnu opremu.

Zbog svega toga se postavlja najvažnije pitanje - kada su tačno deca upucana?

Policija je davala oprečne izveštaje o tome da li se na putu ka školi Ramos sukobio sa nekim i otvorio vatru. Bilo je navoda i da je jedan školski policajac imao priliku da ga zaustavi, ali da nije uspeo u tome. Nadležni su prethodno rekli da se Ramos zaključao u učionici, gde se odigrao masakr, i da policija nije uspela da otvori vrata, zbog čega su čekali da se jedan član školskog osoblja pojavi sa ključem.

Navodno, Ramosa je ubio pripadnik taktičke jedinice Granične službe. Policija je navela da su policajci i agenti zajedno sa štitovima upali u učionicu i ubili napadača.

Bes među zajednicom Juvaldija je veliki.

- Da su brzo reagovali, možda se ovo ne bi dogodilo - rekla je Minerva Kastro (59), majka jednog srednjoškolca, dok je ostavljala cveće na pomenu preminuloj deci.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Kukavice iz Teksasa

Iako Teksas važi za državu koja naširoko voli oružje i gde se smatra da se samo dobrim naoružanjem mogu pobediti negativci, slučaj iz Juvaldija je pokazao suprotno.

- Ispostavilo se da kaubojske tabadžije iz Teksasa ipak nisu tako opasne. Izgovori koje je policija Juvaldija ponudila kako bi se opravdao njen kukavičluk samo su potvrdili kukavičluk. Devetnaest naoružanih policajaca je stajalo u hodniku škole i nije učinilo ništa osim što je čekalo sat vremena, dok je tinejdžer ubijao decu. To je, po svim standardima, kukavičluk - smatra kolumnista Al Džazire Endru Mitrovica.

Navodno, čekali su 78 minuta na ključ od učionice, a da se samo jedan od tih policajaca odvažio, možda bi deca bila živa.

AP Photo/Jae C. Hong
 

- Kauboji su i lagali, takođe. Prvo su rekli da su čvrsto stajali tamo i da su uzvratili vatru. To je ono što heroji rade: suoče se sa opasnošću koliko god da je velika. To je, naravno, bila laž kojom su prikrili svoj kukavičluk. Napadač je ušetao u školu i ubio decu. Niko nije ispalio nijedan metak sve dok nije bilo prekasno. Lažovi i kukavice - ljutito je napisao Mitrovica.

- Ako vas ovi pasusi vređaju i ljute, nije me briga... Ono što trenutno treba da vas razbesni i uvredi do srži jeste to da je 19 naoružanih policajaca stajalo ispred učionice, navodno tražeći ključ, dok su 19 prestrašenih četvrtaka i dve učiteljice bili masakrirani mecima, a onda su policajci o tome lagali danima. To je toliko sramotno da se čini nestvarnim. Ne može se u to poverovati, niti se može razumeti. Kako su mogli da stoje ispred i slušaju šta se deci događalo u toj učionici, a da ne učine ništa? Sram ih bilo - dodao je kolumnista, između ostalog.

Kako je naveo, jedan od kauboja je priznao da su policajci bili uplašeni i da su, paralisani strahom, dozvolili da umre 19 dece kako bi sebe spasli.

- Čuli su pucnje, pucalo se ka njima. U tom trenutku, da su krenuli napred, ne znajući gde se tačno napadač nalazi, mogli su da budu upucani ili ubijeni - rekao je policajac pravdajući sporne postupke.

Šta je sve sporno?

Prema prvim izveštajima, Ramos je nosio zaštitni pancir, ali se ispostavilo da to nije istina.

Takođe, rečeno je da je van škole bio školski policajac koji je "stupio u komunikaciju" sa Ramosom. Međutim, napadač je uspeo da uđe u školu.

- Ušao je u hodnik, skrenuo desno i potom levo, i tu su bile dve spojene učionice. Tada je počeo masakr - rekao je Stiven Mekro, direktor Odeljenja za javnu bezbednost u Teksasu.

U prvi mah, policajci su rekli da su upucali Ramosa, ali se i ta priča menjala. Eskalon je kasnije izjavio da je Ramos neometano ušao u školu, bez razmene vatre sa školskim policajcem.

Potom je rečeno da nije ni bilo školskog policajca.

Profimedia
 

Hronologija događaja

Ramos je prvo upucao svoju baku u glavu, a onda se njenim vozilom uputio ka školi. Međutim, survao se u jedan obližnji jarak. Na Fejsbuku je objavio šta je uradio svojoj baki, kao i da će sledeća meta biti škola. Navodno, policiju je pozvao komšija koji je video kako Ramos izlazi iz vozila sa puškom.

Da stvar bude gora, i đaci su zvali policiju, ali je na njihove pozive prekasno odgovoreno. Jedan otac je rekao da je njegova ćerka ubijena dok je pokušavala da pozove pomoć.

Uprkos inicijalnim izveštajima, Ramos je već bio u školi kada su policajci stigli. Mogli su da se čuju pucnji iz zgrade.

- Suština je da su policajci bili na licu mesta. Odmah su reagovali. Zadržali su Ramosa u učionici - rekao je Mekro.

Tanjug/William Luther/The San Antonio Express-News via AP
 

Međutim, ni ta izjava nije bila najjasnija, jer nije poznato da li se Ramos sam zaključao ili su policajci to učinili. A tek je čitava priča o čekanju ključa skandalozna.

Načelnik Granične patrole Raul Ortiz rekao je da su policajci oklevali sa upadom u školu jer nisu znali gde se napadač tačno nalazi.

Od Ramosovog upada u jarak i dolaska agenata u školu prošlo je oko 40 minuta. Za to vreme su roditelji lomili prozore i pokušavali da spasu svoju decu.

"Njujork tajms" je preneo da su dva lokalna policajca ušla u školu, ali da su se vratili kada je Ramos počeo da puca na njih, zbog čega su pozvali taktičku jedinicu u pomoć.

Majka sama spasla decu

Anheli Rouz Gomez se dovezla do škole kada je čula za napad. Policija je samo stajala napolju, a kada su roditelji počeli da ih preklinju da učine nešto, stavili su joj lisice na ruke. Druge roditelje su onesposobljavali elektrošokerom ili su ih obarali na zemlju. Kada je jednog policajca ubedila da joj skine lisice, Gomezova je otrčala u školu i izvela svoju decu.

Đaci zvali policiju više puta

12.03 - jedna učenica je šaputala da je u učionici 112
12.10 - rekla je da ima vše mrtvih
12.13 - ponovo je zvala
12.16 - rekla je da je oko 9 đaka živo
12.19 - đak je zvao iz učionice 111
12.21 - tri pucnja su se čula tokom poziva
12.36 - još jedan poziv
12.43 - đaci traže pomoć
12.47 - đaci traže pomoć

Policija je saopštila da nije imala dovoljno ljudstva kako bi upala u školu, pa se fokusirala na evakuaciju dece.

Tanjug/AP Photo/Ješica Hill
 

Nepotpuni su i izveštaji o učešću Granične patrole. Javljeno je da je taktička jedinica bila ta koja je likvidirala napadača. Prema pojedinim informacijama, stigli su na lice mesta oko 12 sati, ali to je oko 50 minuta pre nego što su upali u učionicu i ubili Ramosa. "Njujork tajms" je preneo da je lokalna policija sprečila granične agente da reaguju, ali nije jasno zašto.

Očekivano, vlast Teksasa je stala na stranu policije, ali besna i ogorčena javnost traži ne samo odgovore, već i brojne ostavke.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike