Država koju niko ne priznaje: U Pridnjestrovlju živi više nacija, ali svi žele da budu deo Rusije

01.05.2022

07:25

0

Autor: 24sedam

Na referendumu koji je održan 2007. godine, čak 97 odsto stanovništva Pridnjestrovlja se izjasnilo za ujedinjenje sa Ruskom Federacijom

Država koju niko ne priznaje: U Pridnjestrovlju živi više nacija, ali svi žele da budu deo Rusije
Pridnjestrovlje - Copyright Profimedia

Prethodnih dana u svetskim medijima se sve više govori o Pridnjestrovlju (Transnistriji), de fakto nezavisnoj zemlji koju nijedna država na svetu ne priznaje. Mediji širom sveta prenose da postoji mogućnost da se sukob iz Ukrajine proširi i na teritoriju ove međunarodno nepriznate države.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja saopštilo je u utorak da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti. Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio-centra koji emituje program ruskog radija. Dan kasnije, saopšteno je da su zabeleženi pucnji na selo u kojem se nalazi veliko rusko skladište municije, posle poletanja dronova iz Ukrajine.

Profimedia
 

- Sinoć je na nebu iznad sela Kobasna primećeno nekoliko dronova koji su lansirani na teritoriju Pridnjestrovlja iz pravca Ukrajine - objavilo je Ministarstvo na svom internet sajtu.

Ipak, većina ljudi ne zna mnogo o ovoj međunarodno nepriznatoj državi.

Profimedia
 

Pridnjestrovska Moldavska Republika, kako je zvaničan naziv ove zemlje, faktički je nezavisna država koja se otcepila od Moldavije 2. septembra 1990. godine. Površina ove države je 4.163 km², međutim, zbog geografskog položaja uz reku Dnjestar, ima granicu dugu 816 km, pa liči na izduženo ostrvo dugo 400 km, a široko samo 10 km.

Dugo bilo deo Rusije

U ranom srednjem veku Pridnjestrovlje su naseljavala slovenska plemena zajedno sa turkijskim plemenima. Ovo područje je bilo u sastavu Kijevske Rusije u njenom ranom periodu postojanja.

Tokom 19. veka celo Pridnjestrovlje je bilo u sastavu Rusije. Iako je na ovo područje pretendovala i Rumunija, ono joj nikad nije pripalo, čak ni posle Prvog svetskog rata. Od 1917. Pridnjestrovlje se nalazilo u sastavu Ukrajine, a 1922. godine zajedno sa celom Ukrajinom postaje deo Sovjetskog Saveza.

Profimedia
 

Ulaskom u sastav SSSR-a, ovo područje, kao i mnoga druga, postalo je predmet prekrajanja granica, koja su bila česta u komunističkim državama. Prvo je, 1924. godine, stvorena Moldavska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika (MASSR), koja se nalazila u sastavu Ukrajinske SSR. Prema Staljinovoj zamisli, to je trebalo da bude centralna teritorija za buduću Moldavsku SSR kojoj je trebalo da se priključe i ostala moldavska područja smeštena na desnoj strani Dnjestra. 

Službenim jezicima proglašeni su ruski, ukrajinski i moldavski. Glavni grad MASSR-a postala je Balta (ukrajinski grad koji je sovjetska vlast predala Moldavskoj Autonomnoj SSR zajedno sa susednim područjem ne bi li se na taj način povećala teritorija), ali od 1929. prestonica je prenesena u “ideološko podobniji” grad Tiraspolj, koji je obavljao tu funkciju do 1940. godine.

Profimedia
 

Kada je u Drugom svetskom ratu Nemačka 1941. godine napala Sovjetski Savez, Rumuniji se ukazala prilika zauzme sva područja u okviru Sovjetskog Saveza na koja je pretendovala, što je Bukurešt iskoristio. Takvo stanje ostalo je sve do 1944, kada se Crvena armija probila na Balkan, pa su se granice vratile na stanje pre rata.

Proglašenje nezavisnosti

Kada su se za vreme Gorbačova i perestrojke pojavili nešto liberalniji uslovi u Sovjetskom Savezu, Pridnjestrovlje se u septembru 1990. proglasilo samostalnom sovjetskom republikom. Ubrzo posle toga je došlo do raspada Sovjetskog Saveza.

Profimedia
 

U razdoblju od 1991. do 1992. godine trajao je kratak vojni sukob između Moldavije i pridnjestrovskih oružanih snaga koje su bile podupirane starom sovjetskom 14. divizijom, smeštenom na području Pridnjestrovlja. Rat se završio bez značajnijih promena, jer moldavske snage nisu bile toliko jake da savladaju pobunjeničke naoružane grupe.

Samostalnost

Danas u Pridnjestrovlju živi nešto manje od pola miliona ljudi, a glavni grad ove zemlje je Tiraspolj koji ima oko 130.000 stanovnika. Moldavska vlada nema apsolutno nikakav uticaj na ovom području.

Profimedia
 

Pridnjestrovlje ima tri osnovna elementa državnosti: teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast. Pored toga ova zemlja ima sopstvenu policiju i sudstvo, valutu, pa čak i vojsku. U ovoj nepriznatoj državi takođe boravi i ruska vojska u sklopu koje se nalaze mirovne jedinice. 

Pridnjestrovlje ima zastavu i grb iz sovjetskog perioda, a širom zemlje mogu se videti razne statue Lenjina i drugih komunističkih velikana.

Etnička heterogenost i želja da se pripoje Rusiji

U oktobru 2015. godine, pridnjestrovske vlasti su organizovale popis stanovništva. Prema razultatima, u ovoj zemlji je živelo 475.373 stanovnika, što je pad od 14,5 procenata u odnosu na broj zabeležen na popisu iz 2004. godine. Stopa urbanizacije bila je 69,9 odsto. 

Profimedia
 

Po etničkom sastavu u Pridnjestrovlju žive: Rusi (29,1 odsto), Moldavci (28,6 odsto), Ukrajinci (22,9 odsto), Bugari (2,4 odsto), Gagauzi (1,1 odsto ), Belorusi (0,5 odsto), Pridnjestrovci (0,2 odsto), ostale nacionalnosti (1,4 odsto). Oko 14 procenata stanovništva nije se izjasnilo o nacionalnosti. Takođe, po prvi put stanovništvo je imalo mogućnost da se identifikuje kao „Pridnjestrovci“.

Ipak, iako Rusi čine samo trećinu stanovništva, na referendumu koji je održan 2007. godine čak 97 odsto stanovništva se izjasnilo za ujedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike